Oktoberfest-oluet

Tuttuun tapaan Alko muistaa oluenystäviä sadonkorjuujuhlien aikaan. Tänä syksynä valikoimaamme saapuu seitsemän olutta Saksasta ja Suomesta.

Syyskuussa saapuvat oktoberfest-oluet ovat merkki sadonkorjuuajan juurevista mauista. Niille ominainen pehmeä, hivenen karamellimainen makeus on loistava pari syksyn maanläheisille ruoille.

Varta vasten juhlajuomaksi valmistetussa Oktoberfest-oluessa maistuu tavallista lageria täyteläisempi ja voimakkaampi maltaisuus. Se sopii etenkin loppukesän juuressadon, paahdetun possun ja makkaran kyytipojaksi, mutta yhtä hyvin perisuomalaiseksi saunaolueksi.

Lue Baijerin oluttyyleistä kuvien jälkeen.

Oktoberfest-oluet

Irlbacher Volksfestbier

Weihenstephaner Festbier

Stadin Kekri Pils

Paulaner Oktoberfestbier

Spaten Oktoberfestbier

Löwenbräu Oktoberfestbier

Prykmestar Oktoberfestbier

Oktoberfest tuo esiin Baijerin oluttyylit

Kun kyse on lähes 200-vuotiaasta traditiosta, tapana ei ole pyyhältää trendien perässä. Saksalaisissa Oktoberfest-oluissa on kuitenkin vuosikymmenten varrella tapahtunut pientä muutosta tummemmasta ja täyteläisemmästä lagerista, märzenistä, kohti vaaleampaa ja raikkaampaa lageria, hellesiä.

Millaisia oluttyylejä ovat märzen ja helles?

Perinteisin Oktoberfest-tyyli on märzen, jota Baijerin seudulla on pantu jo 1500-luvulta lähtien. Se on tuhdin maltainen, täyteläinen ja alkoholipitoisuudeltaan vahva pohjahiivaolut, jota pantiin kevään korvilla maaliskuussa ja säilytettiin viileässä kellarissa loppukesää varten.

Vuosikymmenten varrella Münchenin panimot ovat kuitenkin muokanneet Oktoberfest-oluita raikkaampaan suuntaan. Vaaleimmillaan ne lähentelevät nykyisin eteläsaksalaista vaaleaa lageria eli hellesiä. 1800-luvulla syntynyt tyyli oli alkujaan Baijerin vastaus suuren suosion saaneelle tsekkiläiselle kirkkaan vaalealle ja raikkaasti humaloidulle pilsnerille.

Oktoberfest-oluissa oleellisinta kuitenkin on, että lopputulos on tavallista maltaisempi ja vahvempi.

”Nimellisesti Oktoberfest-oluet ovat märzeneitä, mutta puritaanisessa mielessä ollaan ehkä nykyään vähän lähempänä hellesiä”, kertoo Alkon panimotuotteiden tuotepäällikkö Timo Vallo.

Miten helles ja märzen eroavat toisistaan?

”Märzen on täyteläinen, ja sen ohjaava ja tunnistettavin piirre on maltainen aromi. Se on runsaampi lager, jota on historiallisesti tehty juhlien kunniaksi. Juhla, joka tätä tyyliä kunnioittaa, on Oktoberfest”, Vallo sanoo.

Helles on nimensä mukaisesti vaalea ja humalointinsa puolesta raikas sekä kuivempi kuin tuhti ja täyteläinen märzen.

”Erona märzenissä voi olla makempaa maltaisuutta, hellesissä kuiva viljaisuus korostuu. Humaloinnin puolesta hellesissä on kevyttä ruohoisuutta, kun taas märzenissä on yrttisempää aromia”, Vallo selittää.

Millaisten ruokien kanssa helles ja märzen sopivat?

Helles-tyylinen olut on raikkautensa ansiosta helppo yhdistää esimerkiksi kalapöytään, sillä se antaa kevyiden makujen päästä oikeuksiinsa. Märzen puolestaan on raskaiden ja rasvaisten ruokien moniottelija.

Teksti Matti Koskinen

Muita olutaiheisia artikkeleita