Oktoberfest-oluet

Tuttuun tapaan Alko muistaa oluen ystäviä sadonkorjuujuhlien aikaan. Tänä syksynä valikoimaamme saapuu seitsemän olutta Saksasta.

Syyskuun alun oktoberfest-oluet ovat merkki sadonkorjuuajan juurevista mauista. Niille ominainen pehmeä, hivenen karamellimainen makeus on loistava pari syksyn maanläheisille ruoille.

Varta vasten juhlajuomaksi valmistetussa Oktoberfest-oluessa maistuu tavallista lageria täyteläisempi ja voimakkaampi maltaisuus. Se sopii etenkin loppukesän juuressadon, paahdetun possun ja makkaran kyytipojaksi, mutta yhtä hyvin perisuomalaiseksi saunaolueksi.

Vuoden 2022 Oktoberfest-oluet

Oktoberfest-oluet

Löwenbräu Oktoberfestbier

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Kullankeltainen, keskitäyteläinen, miedosti humaloitu, mallaskeksinen, hedelmäinen, sitruksinen, yrttinen, raikas

Spaten Oktoberfestbier

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Kullankeltainen, keskitäyteläinen, miedosti humaloitu, hunajamaltainen, hedelmäinen, kevyen sitruksinen, hennon yrttinen, mausteinen, tasapainoinen

Erdinger Oktoberfest Weissbier

Vehnäolut / Saksa
Vehnäolut
Oluet | Saksa
Keltainen, samea, keskitäyteläinen, miedosti humaloitu, vehnämaltainen, hedelmäinen, hennon sitruksinen, mausteinen

Hofbräu Oktoberfestbier

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Oljenkeltainen, keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, viljainen, hennon sitruksinen, kevyen kermainen, yrttinen

Benediktiner Festbier tölkki

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Kullankeltainen, keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, maltainen, keksinen, yrttinen, raikas

Zoller-Hof Export-Festbier

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Kullankeltainen, keskitäyteläinen, keskiasteisesti humaloitu, maltainen, viljainen, leipäinen, hedelmäinen, yrttinen

Paulaner Oktoberfestbier

Lager / Saksa
Lager
Oluet | Saksa
Kullankeltainen, keskitäyteläinen, miedosti humaloitu, hunajamaltainen, hedelmäinen, sitruksinen, kevyen yrttinen, raikas

Oktoberfest tuo esiin Baijerin oluttyylit

Kun kyse on lähes 200-vuotiaasta traditiosta, tapana ei ole pyyhältää trendien perässä. Saksalaisissa Oktoberfest-oluissa on kuitenkin vuosikymmenten varrella tapahtunut pientä muutosta tummemmasta ja täyteläisemmästä lagerista, märzenistä, kohti vaaleampaa ja raikkaampaa lageria, hellesiä.

Millaisia oluttyylejä ovat märzen ja helles?

Perinteisin Oktoberfest-tyyli on märzen, jota Baijerin seudulla on pantu jo 1500-luvulta lähtien. Se on tuhdin maltainen, täyteläinen ja alkoholipitoisuudeltaan vahva pohjahiivaolut, jota pantiin kevään korvilla maaliskuussa ja säilytettiin viileässä kellarissa loppukesää varten.

Vuosikymmenten varrella Münchenin panimot ovat kuitenkin muokanneet Oktoberfest-oluita raikkaampaan suuntaan. Vaaleimmillaan ne lähentelevät nykyisin eteläsaksalaista vaaleaa lageria eli hellesiä. 1800-luvulla syntynyt tyyli oli alkujaan Baijerin vastaus suuren suosion saaneelle tsekkiläiselle kirkkaan vaalealle ja raikkaasti humaloidulle pilsnerille.

Oktoberfest-oluissa oleellisinta kuitenkin on, että lopputulos on tavallista maltaisempi ja vahvempi.

”Nimellisesti Oktoberfest-oluet ovat märzeneitä, mutta puritaanisessa mielessä ollaan ehkä nykyään vähän lähempänä hellesiä”, kertoo Alkon panimotuotteiden tuotepäällikkö Timo Vallo.

Miten helles ja märzen eroavat toisistaan?

”Märzen on täyteläinen, ja sen ohjaava ja tunnistettavin piirre on maltainen aromi. Se on runsaampi lager, jota on historiallisesti tehty juhlien kunniaksi. Juhla, joka tätä tyyliä kunnioittaa, on Oktoberfest”, Vallo sanoo.

Helles on nimensä mukaisesti vaalea ja humalointinsa puolesta raikas sekä kuivempi kuin tuhti ja täyteläinen märzen.

”Erona märzenissä voi olla makempaa maltaisuutta, hellesissä kuiva viljaisuus korostuu. Humaloinnin puolesta hellesissä on kevyttä ruohoisuutta, kun taas märzenissä on yrttisempää aromia”, Vallo selittää.

Millaisten ruokien kanssa helles ja märzen sopivat?

Helles-tyylinen olut on raikkautensa ansiosta helppo yhdistää esimerkiksi kalapöytään, sillä se antaa kevyiden makujen päästä oikeuksiinsa. Märzen puolestaan on raskaiden ja rasvaisten ruokien moniottelija.

Teksti Matti Koskinen