Euroopan olutfestivaalit

”O’ zapft is” – hana on auki, huudahtaa Münchenin pormestari avatessaan maailman suurimman oluttapahtuman, Oktoberfestin. Juhlaa on vietetty jo 1800-luvun alulta, jolloin Baijerin kruununprinssin kuninkaallisia häitä päätettiin juhlistaa laukkakilpailulla.

Prost, cheers, salud, kippis!

Eurooppa on pullollaan mielenkiintoisia olutfestivaaleja, joissa pääse maistamaan mielenkiintoisia olutuutuuksia ja herkuttelemaan erilaisilla ruokakojuilla.

Tässä poimintoja Euroopassa järjestettävistä olutfestivaaleista:

Oktoberfest on olutjuhlien kuningas

Oktoberfestin olutteltoista ja saksalaishumpan tahdittamana olutta siemailevasta juhlakansasta on tullut yksi Baijerin ja koko Saksan vahvimmista symboleista. Mielikuvaan liittyvät kiinteästi jättikokoiset kolpakot, lederhosen-nahkahousut ja perinteiset dirndl-mekot.

Olutteltat eivät varsinaisesti ole telttoja vaan pienten kerrostalojen kokoisia juhlahuoneistoja komeine koristeluineen ja persoonallisine tunnelmineen. Niissä voi yleensä vapaasti kierrellä keskipäivän rauhallisina tunteina, ihmeteltävää nimittäin riittää.

Kaikki alkoi 12. lokakuuta 1810 Baijerin kruununprinssi Ludvigin ja prinsessa Therese von Saxe-Hildburghausenin häistä. Koko München kutsuttiin lokakuun 17. kansanjuhlaan, joka järjestettiin läheisellä niityllä – paikka tunnetaan edelleen prinsessan mukaan nimellä Theresienwiese. Juhlat olivat ilmeisen onnistuneet, sillä ne päätettiin uusia heti seuraavana vuonna.

Aluksi ohjelmana olivat hevoskilpailut, mutta 1800-luvun edetessä mukaan tuli monenmoista paraatia ja karusellia – sekä panimoiden olutteltat. Juhla myös siirrettiin alkamaan syyskuun puolella, jolloin säät ovat lokakuuta suotuisammat. Juhla kasvoi ja kehittyi vuosi vuodelta, mutta aivan katkeamaton perinne ei ole, sillä Oktoberfest on jätetty viettämättä muun muassa sotien vuoksi.

Jättimäinen Volksfest

Nykyisin Oktoberfestin sanotaan olevan maailman suurin Volksfest eli kansanjuhla. Kaksiviikkoinen tapahtuma houkuttelee Theresienwieselle noin kuusi miljoonaa vierasta ympäri maailman.

Tungos on kova, joten paikka teltoissa kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, vaikka tilaa jätetäänkin ilman varausta liikkuville. Viime vuosina tapahtumassa on panostettu myös perheisiin esimerkiksi kieltämällä kovaäänisen bilemusiikin soittaminen ennen iltakuutta. Lisäksi vuodesta 2010 Theresienwiesen eteläosaan on luotu Oktoberfestin historiaa kunnioittava Oide Wiesn -alue.

Moni müncheniläinen kuitenkin suosii Oktoberfestin keväällä järjestettävää pikkusiskoa, Frühlingsfest-juhlaa. Se on pienempänä helpommin lähestyttävä, ja joidenkin mielestä tunnelmaltaan autenttisempi.

Oktoberfestin nimeä kopioidaan nyt olutjuhlissa ympäri maailman. Kuitenkin vain Münchenissä pantu olut on aitoa Oktoberfest-olutta, joka pannaan yhä vuoden 1516 puhtauslain mukaisesti lisäaineitta. Virallisia panimoita on kuusi: Augustiner-Bräu, Hacker-Pschorr-Bräu, Löwenbräu, Paulaner, Spatenbräu ja Hofbräu-München.

Oktoberfest-oluet perustuvat Baijerin perinteiseen märzen-oluttyyliin, joka pantiin keväällä vahvaksi, jotta se kestäisi kuumien kesäkuukausien yli. Oktoberfestin oluet ovat edelleen peruslageria runsaampia ja alkoholipitoisempia. Runsaan maltaiset, keskitäyteläiset juhlaoluet tuodaan pöytiin litraisissa tuopeissa, joita kutsutaan baijerilaisittain nimellä maß.

”Oktoberfest-oluet ovat moniottelijoita, jotka käyvät kasvis- ja kalaruoista aina lihaisampien annosten seuraan. Lautaselle sopivat syksyiset maut, unohtamatta Baijerin perinteisiä hapankaalia, bratwursteja ja possua monella tapaa”, Alkon oluiden tuotepäällikkö Timo Vallo kertoo.

Teksti Lasse Pakarinen

Vinkit olutfestivaalien vierailijalle
  • Maksuväline useilla olutfestivaaleilla on käteinen. Euroopan monissa oluttapahtumissa myös tippaus on suositeltavaa.
  • Omia eväitä ei oluttapahtumissa usein tarvita, sillä alueelta saa herkullista ruokaa.
  • Tee pöytävaraus suosituimpiin olutjuhliin, kuten Oktoberfesteihin viimeistään puolta vuotta ennen tapahtumaa.
  • Oktoberfesteissä vierailu kannattaa ajoittaa viikolle, jolloin lounasaikaan on väljempää kuin illalla. Lauantaisin on ruuhkaisinta.
  • Oktoberfesteissä Dirndl-mekko tai nahkahousut kannattaa vuokrata juhla-asuksi.