10 kesävinkkiä keventäjälle

Kesä ja loma – mikä ihana syy nauttia hyvästä ruoasta ja juomasta. Mutta miten nauttia herkuista ilman että vyötärölle kertyy lisäkiloja? Kokosimme vinkit, joita noudattamalla pysyt kuosissa nautinnosta tinkimättä!

1. Kevennä kasviksilla ja marjoilla

Kasvikset ovat kevyttä kesäruokaa. Lisäämällä kasvisten osuutta ruokavalio kevenee kuin huomaamatta. Marjat ovat luonnon oma terveellinen herkku, jota voit huoletta syödä. Syö kasviksia, marjoja ja hedelmiä vähintään kuusi kourallista päivässä. 

2. Ota käyttöön lautasmalli

Kokoa lautaselle vähintään puolet erivärisiä kasviksia, neljäsosa lihaa tai kalaa ja enintään neljäsosa viljatuotetta tai perunaa. Suosi täysjyväviljaa ja grilliruoassa vähärasvaista lihaa. Nauti myös grillimakkaran kanssa salaattia, niin makkaraa tulee syötyä määrällisesti vähemmän. Salaatinkastikkeissa öljypohjaiset vaihtoehdot ovat hyvä valinta.

3. Kokeile välillä tofua, nyhtistä ja härkistä

Kaupoissa on tarjolla runsaasti kasvisvaihtoehtoja lihalle. Kasviproteiinit ovat hyvä valinta kevyeen ruoanlaittoon, sillä ne ovat täyttäviä, mutta sisältävät vain vähän tyydyttynyttä rasvaa. Grillaa siis vaihteeksi tofua, soijapihvejä tai kasvisnakkeja. Valmista värikkäitä tofu-kasvisvartaita, grillaa meheviä kasvishampurilaisia tai kokoa mökkivieraille vadillinen maistuvia kasvishodareita.

4. Vaihda jäätelö sorbettiin

Valitse kermajäätelön tilalle sorbetti tai smoothie tai pyöräytä jäätelö pakastetusta banaanista tai mansikoista. Sorbetti sisältää noin puolet kermajäätelön energiamäärästä, itsetehty banaanijäätelö vain banaanin omat kalorit (88 kcal/100 g). 

5. Sammuta jano vähemmillä kaloreilla

Sokeri tuo juomiin paljon energiaa. Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat sisältävät saman verran kaloreita kuin keskiolut. Tästä syystä vesi on paras janojuoma. Vaihtelua veteen saat maustamalla sen kurkulla, sitruunalla, omenalla tai mintulla. Kivennäisvesistä saat myös helteellä tarvittavia suoloja elimistöön. Light-juomat ovat lähes poikkeuksetta kalorittomia. Myös mehupohjaiset kivennäisvedet tai makukivennäisvedet ovat hyvä vaihtoehto janojuomaksi. Kokeile myös itsetehtyä jääteetä, joka sammuttaa janon kevyesti.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen
Näin teet jääteetä

Uuta 1 litra teetä, makeuta halutessasi hunajalla ja anna jäähtyä. Lisää joukkoon sitruunaviipaleita, mintunlehtiä ja reilusti jäitä. Kokeile rohkeasti eri teelaatuja. Vihreän teen raikastaa lime, yrttiteen joukkoon voi lisätä vaikka appelsiini­viipaleita.

6. Kevennä saunajuomissa

Vaihda saunasiideri tai saunaolut alkoholittomaan tai matala-alkoholiseen versioon. Alkoholiton siideri voi sisältää vain kolmanneksen energiaa saman tuotemerkin alkoholipitoiseen siideriin verrattuna. Matala-alkoholinen ykkösolut taas sisältää vain puolet keskioluen energiamäärästä.

7. Valitse matala-alkoholinen viini ruokapöytään

Matala-alkoholiset viinit sopivat hyvin keventäjälle, sillä niistä saa vain noin puolet tavallisen viinin kaloreista. Esimerkiksi matala-alkoholisessa (8,5 %) valkoviinissä on 50 kcal/100 ml, kun tavallisessa kuivassa valkoviinissä (12 %) kaloreita on 80 kcal/100 ml.

8. Vaihda auto pyörään tai kävele

Hyötyliikunnalla voit kuluttaa energiaa ja saada samalla raikasta ilmaa. Luontokin kiittää! Puolen tunnin vauhdikas pyöräily tai tunnin kävelylenkki kuluttaa energiaa jo yhden puolen litran oluen verran. Halkojen hakkuu kohottaa kuntoa, ja energiaa kuluu puolessa tunnissa kermajäätelöpallon verran. Valitsemalla portaat hissin sijaan lisäät energiankulutusta ja vahvistat jalkojen lihaksia.

9. Mene metsään

Metsä rauhoittaa mielen ja antaa energiaa. Tunnin vaellus epätasaisessa maastossa kuluttaa energiaa kahden grillimakkaran verran. Sienestys ja marjastus ovat verrattavissa energiankulutukseltaan reippaaseen pyöräilyyn.

10. Liiku vedessä

Vesi on kesälomailijan elementti, joka kannattaa hyödyntää monipuolisesti. Soutu on tehokasta liikuntaa koko vartalolle. Tunnin soutu vastaa energiankulutukseltaan jopa yhtä aerobic-tuntia, ja samalla voit nauttia upeista maisemista. Puolen tunnin vauhdikas uinti ja vesijuoksu kuluttavat energiaa noin siideripullollisen verran.

Teksti Linda Kovanen, kuvat iStockphoto