Kuin aurinko ruokapöydässä

Appelsiinit, greipit ja muut sitrushedelmät antavat ruokapöytään auringon pilkettä silloin, kun oikeaa auringonpaistetta vasta odotetaan.

Kevättalvi on appelsiinin, veriappelsiinin, greipin, verigreipin ja myös mandariinin sesonkia. Sitrushedelmiä tulee kauppoihin silloin eteläisestä Euroopasta ja Marokosta. Sesonkiaika tietää myös sitä, että hinnat ovat edullisia.

Sitrushedelmiä kannattaa käyttää paitsi sellaisinaan mehuina ja jälkiruoissa, myös salaattien raaka-aineina ja lämpimien pääruokien marinadeissa ja kastikkeissa.

Appelsiineista kaupoissa on alkuvuodesta runsaasti makeita, helposti kuorittavia navel-appelsiineja, jotka sopivat syöntihedelmiksi. Valencia-appelsiini on suosittu mehuappelsiinina. Shamoutiappelsiinin kuori on paksu ja hedelmä maukas.

Veriappelsiinin maku on lähellä tavallista appelsiinia, enemmän hätkähdyttää vaihtelevan punainen väri, joka johtuu viileistä öistä appelsiinin kypsymisen aikaan. Tunnetuimmat veriappelsiinit tulevat Sisiliasta, jonka veriappelsiineilla on oma alkuperämerkintänsä.

Greipeissä väriero merkitsee makueroa, sillä verigreippi on keltaista greippiä pehmeämmän makuinen. Esimerkiksi salaateissa greipin karvautta voi kesyttää rasvaisilla, suolaisilla ja makeilla raaka-aineilla kuten avokado, hunaja, kuivakinkku tai paistettu halloumijuusto.

Sitrussalaattien kanssa tarjottavassa viinissä on oltava riittävästi happoja tasapainottamaan sitrushedelmien hapokkuutta, ja etua on myös lievästä makeudesta. Veriappelsiini-fenkolisalaatin kanssa sopii esimerkiksi puolikuiva Alsacen riesling.

Sitrushedelmiä sisältävien hienostuneiden jälkiruokien kanssa maistuvat jalohomeiset viinit, kuten tokaji ja Lounais-Ranskan makeat viinit, joissa on itsessäänkin appelsiinimarmeladia muistuttavaa aromia. Myös Italian Astin alueen muscat-pohjaiset kuohuviinit sopivat hedelmäisten jälkiruokien kumppaneiksi.