Hyönteisruoka – joko olet maistanut?

Miedon makuiset hyönteiset sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon. Ateriakokonaisuus ja mausteet ratkaisevat juomavalinnan hyönteisruoalle. 

Moni suomalainen on jo ehtinyt tehdä tuttavuutta hyönteisruokien kanssa. Hyönteisiä on saanut kasvattaa ja myydä elintarvikkeeksi Suomessa loppuvuodesta 2017 lähtien. Ensimmäiset hyönteisruoat ennättivät ruokakappoihin pian tämän jälkeen, kun myyntiin saatiin esimerkiksi hyönteisillä höystettyä leipää ja makkaraa. Reippaan alkuinnostuksen jälkeen osa hyönteisruokatuotteista on kuitenkin ehtinyt jo kadota kaupan hyllyltä.

Helsinkiläinen hyönteisruoan asiantuntija, kouluttaja ja hyönteiskokki Topi Kairenius osasi odottaa, ettei hyönteisruoka heti vakiinnuta asemaansa tavalliseksi arkipäivän valinnaksi.

”Kiinnostus hyönteisruokaan ei ole ilmiönä kadonnut mihinkään. Vaatii kuitenkin enemmän aikaa, että sen käyttö normalisoituu. Hyönteisruokatuotteiden on oltava riittävän hyvän makuisia, helppokäyttöisiä ja halpoja, että ihmiset ovat valmiita ottamaan ne osaksi päivittäistä ruokavaliota”, Topi sanoo.

Monia kiinnostavia hyönteisruokia kaupasta edelleen löytyy, kun niitä vain osaa etsiä. Topi uskoo, että tuotteiden löydettävyys ja menekki paranisivat, jos hyönteisruokatuotteille varattaisiin myymälässä ihan oma hylly. Nyt tuotteita pitää useimmiten etsiä muiden vaihtoehtojen joukosta.

”Kannattaa kokeilla esimerkiksi siemennäkkileipää, granolaa, suklaata, patukoita ja pähkinä-sirkkasekoituksia. Kiinnostava tuote on myös jauhelihan tapaan käytettävä Sirkkis, joka on valmis lisättäväksi sellaisenaan vaikkapa kastike- ja laatikkoruokiin”, Topi listaa. 

Hyönteisruoka on ekologinen vaihtoehto lihalle

Topin mukaan signaalit maailmalta antavat merkkejä siitä, että hyönteiset ravintona voivat tulevina vuosina nousta tärkeäksi ruokavaihtoehdoksi myös länsimaissa. Hyönteisten syönnin puolesta puhuvat sekä eettiset että ekologiset syyt.

”Omaa ekojalanjälkeä ja ympäristökuormitusta voi pienentää, kun vähentää lihan kulutusta ja ottaa hyönteisiä mukaan ruokavalioon. Herkullisuus ja hyvä maku ovat kuitenkin kaikkein tärkeimpiä syitä hyönteisten syöntiin. Ne ovat yksi tapa rikastaa ruokavaliota ja saada uusia makuelämyksiä.”

Maailmanlaajuisesti syötäviä hyönteislajeja tunnetaan yli 2 000. Suomessa hyönteisruoassa hyödynnetään muun muassa kotisirkkoja, jauhomatoja ja tarhamehiläisen toukkia. Useimpien hyönteisten ominaismaku on melko neutraali ja mieto, joten ne sopivat monenlaisiin ruokiin, sekä arkiseen että juhlavampaankin kokkailuun.

”Kuivatuista sirkoista on helppo lähteä liikkeelle. Niitä voi lisätä esimerkiksi keiton tai salaatin joukkoon”, Topi vinkkaa.

Sirkkajauhe on maistuva lisä sämpylä-, muffini- ja ohukaistaikinoihin. Sitä saa tällä hetkellä parhaiten verkkokaupoista, mutta jauhetta voi valmistaa sirkoista itsekin.

Hyönteisten syöminen – ateriakokonaisuus ratkaisee juomavalinnan

Hyönteisiä syödessä juoma kannattaa valita sen mukaan, millaisia muita raaka-aineita ja mausteita sekä ruoanvalmistusmenetelmiä ateriassa käytetään.

”Kokonaisuus ratkaisee. Hyviä hyönteisruoan juomakumppaneita ovat oluista esimerkiksi IPA:t ja pilsit sekä viineistä pirteät ja hedelmäiset valkoviinit tai marjaisat ja raikkaat punaviinit”, kertoo palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström Alkosta.

Topi vinkkaa, että hyönteisruokaa voi lähteä suunnittelemaan myös juomavalinta edellä. ”Ensin voi valita hyvän kasvisruoalle sopivan viinin. Sen jälkeen mietitään hyvä kasvisruokamenu, johon hyönteiset lisätään höysteeksi”, Topi kuvailee.

Monet hyönteiset sopivat loistavasti myös jälkiruokiin. Topi kertoo tarjoilevansa voissa paistettuja kuhnurimehiläisen toukkia esimerkiksi sitruuna- tai vaniljakastikkeen kanssa. ”Juomaksi sopii tumma olut, kuten porter tai imperial stout”, hän ehdottaa.


Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuva iStockphoto

Mitä juomia hyönteisten kanssa?

Miedosti maustetut hyönteisruoat:

Voimakkaasti maustetut hyönteisruoat:

Hyönteiset jälkiruoissa:

Juomasuositukset: Anri Lindström ja Topi Kairenius