Nyt maistuu hyönteisruoka

Hyönteisruoka tekee tuloaan suomalaisiin ruokapöytiin. Miedon makuiset hyönteiset sopivat monenlaiseen kokkailuun. Ateriakokonaisuus ja mausteet ratkaisevat juomavalinnan. 

Jos saunan jälkeen alkaa tehdä mieli hyönteismakkaraa, piipahdus lähikauppaan voi tuoda mielitekoon nopean avun. Hyönteisruokaa saa nyt kasvattaa ja myydä elintarvikkeeksi myös Suomessa. Muutos tuli mahdolliseksi elintarvikevalvonnasta vastaavien viranomaisten päätöksellä vuoden 2017 lopulla. Ensimmäiset hyönteisruoat ennättivät ruokakappoihin pian tämän jälkeen. Valikoimasta löytyy hyönteismakkaroiden lisäksi jo esimerkiksi hyönteisillä höystettyä leipää, granolaa ja pastaa. Uusia tuotteita ideoidaan koko ajan.

Helsinkiläinen hyönteisruoan asiantuntija, kouluttaja ja hyönteiskokki Topi Kairenius huomasi jo muutama vuosi sitten, että hyönteisruoasta saattaa olla kasvamassa uusi ruokailmiö. Elokuussa 2015 Helsingissä järjestettiin katuruokatapahtuma, jossa 3500 maisteluannosta hyönteisruokaa katosi nopeasti kokeilunhaluisten festarivieraiden suihin.

”Se oli selvä merkki siitä, että hyönteisruoka kiinnostaa todella paljon”, Topi muistelee.

Hyönteisruoka tuli jäädäkseen

Suomessa suhtaudutaan hyönteisruokaan poikkeuksellisen ennakkoluulottomasti. Turun yliopiston kyselytutkimuksessa peräti 70 prosenttia suomalaisista ilmoitti olevansa kiinnostunut hyönteisruoasta. Alammeko pian kaikki kasvattaa kotisirkkoja keittiön hyllyllä?

”Uskon, että kiinnostus hyönteisruokaa kohtaan on pysyvä ilmiö. Moni maistaa hyönteisruokaa kokeilunhalusta, mutta osa miettii myös ekologisia valintoja. Lihan käytön vähentämiseen halutaan lisää vaihtoehtoja. Ensi alkuun kokeiluun päätyvät helppokäyttöiset valmiit hyönteisruoat kaupan hyllyltä, mutta sen jälkeen kodeissa aletaan vähitellen miettiä, miten hyönteisiä voisi hyödyntää ruoanvalmistuksessa. Ehkä noin 3–5 vuoden kuluessa hyönteisruoasta voi tulla Suomessa koko kansan juttu”, Topi sanoo.

Maailmanlaajuisesti syötäviä hyönteislajeja tunnetaan yli 2 000. Suomessa hyödynnetään muun muassa kotisirkkoja, jauhomatoja ja tarhamehiläisen toukkia. Useimpien hyönteisten ominaismaku on melko neutraali ja mieto, joten ne sopivat monenlaisiin ruokiin, sekä arkiseen että juhlavampaankin kokkailuun.

Ateriakokonaisuus ratkaisee juomavalinnan

Hyönteisaterialle kannattaa valita sopiva juoma sen mukaan, millaisia muita raaka-aineita ja mausteita sekä ruoanvalmistusmenetelmiä ateriassa käytetään.

”Kokonaisuus ratkaisee. Hyviä hyönteisruoan juomakumppaneita ovat oluista esimerkiksi IPA:t ja pilsit sekä viineistä pirteät ja hedelmäiset valkoviinit tai marjaisat ja raikkaat punaviinit”, kertoo palvelu- ja tuotekouluttaja Anri Lindström Alkosta.

Topi vinkkaa, että hyönteisateriaa voi lähteä suunnittelemaan myös juomavalinta edellä. ”Ensin voi valita hyvän kasvisruoalle sopivan viinin. Sen jälkeen mietitään hyvä kasvisruokamenu, johon hyönteiset lisätään höysteeksi”, Topi kuvailee.

Monet hyönteiset sopivat loistavasti myös jälkiruokiin. Topi kertoo tarjoilevansa voissa paistettuja kuhnurimehiläisen toukkia esimerkiksi sitruuna- tai vaniljakastikkeen kanssa. ”Juomaksi sopii tumma olut, kuten porter tai imperial stout”, hän ehdottaa.

Anrin mukaan Alkon myymälöissä odotetaan jo innostuneesti, millainen ilmiö hyönteisruoasta tulee.

Teksti Krista Korpela-Kosonen Kuvitus Elina Warsta

Mitä juomia hyönteisten kanssa?

Miedosti maustetut hyönteisruoat:

Voimakkaasti maustetut hyönteisruoat:

Hyönteiset jälkiruoissa:

Juomasuositukset: Anri Lindström ja Topi Kairenius