Joulu maailmalla: Mitä viini- ja oluttuottajat kattavat joulupöytään?

On vain yksi joulu, mutta monta tapaa juhlistaa sitä. Olut- ja viinintuottajien edustajat eri puolilta maailmaa lähettävät tervehdyksensä ja kertovat, millaisista ruoista heidän joulupöytänsä koostuu. Kuusijuhlaan on nyt lupa lainata makuja maailmalta.

Posion Riisitunturilla perinneruokia yhdistetään uusiin

Kaukana kaupungin valosaasteesta, Riisitunturin kansallispuiston juurella, valmistetaan alueen puhtaasta pohjavedestä ja lähimetsien kuusenkerkistä alkoholitonta kuohuvaa sekä erilaisia marjoista ja yrteistä tehtyjä herkkutuotteita. Tilan yrittäjänä toimiva Ritva on valmistautunut vilkkaaseen joulusesonkiin jo pitkään.

”Kun hektinen työ on saatu tehtyä, on ihanaa rauhoittua”, Ritva pohtii.

Kuusijuhla Riisitunturilla sujuu melko perinteisesti ja joulupöydästä löytyvät suomalaisille tutut maut.

”Kinkkua ja punaviiniä, lisäksi omia suosikkejani ovat porkkanalaatikko sekä erilaiset kalat, joita maustan itsetehdyillä siirapeilla ja mausteseoksilla”, Ritva makustelee hymyillen.

Myös suurta herkkua, juuri oikean sorttista maksapateeta, Ritva hankkii pöytään vaikka kauempaakin. Hän kokee tärkeäksi tukea myös muita ruoka-artesaaneja ja tuoda näiden valmistamia herkkuja joulupöytään. Joulupöytään on vuosien saatossa hivuttautunut myös uusia ruokalajeja, kuten maa-artisokkakeittoa, joka valmistetaan puolison etelästä tuodun reseptin mukaan.

”Maa-artisokkakeitosta tulee ihanaa, kun se vispataan kuohkeaksi ja lorautetaan sekaan kuohuviiniä”, Ritva kehuu.

Vaikka ruoka ja juoma ovat joulun vietossa tärkeitä, se tärkein ei saa unohtua: ”Kyllä seura on se, mikä tekee juhlan. Tarjoilua ei tarvitse olla paljon, kunhan se on harkittua.”

Baijerissa olut on joulupöydän juoma

Maailman vanhimmassa panimossa brändi­lähettiläänä työskentelevä Matthias osoittaa jalkojensa juureen ja toteaa:

”Istumme parhaillaan kellareiden yläpuolella, joissa maineikkaat oluemme kypsyvät ja saavat uniikit makunsa.”

Baijerilainen olut todella on maailmankuulua. Klassisissa vehnäoluista erottuvat banaanin ja neilikan aromit. Uuden sadon pukkioluissa maku on makean maltainen. Kultaisista vaaleista lagereista, helleseistä, on helppo aloittaa oluen maistelu.

”Olut on ennen kaikkea monipuolinen ruoka­juoma”, Matthias opastaa.

Oluella on paikkansa saksalaisessa joulupöydässä, ja vaikka perinteet vaihtelevat alueittain, aterialta ei taatusti puutu täyteläisyyttä. Baijerilaisen joulupöydän kuningas on joko hanhipaisti tai karppi tarjoiltuna kaalilisukkeen ja perunamykyjen kera. Olut taipuu loistavasti joulun reseptiikkaan.

”Tumma olutkastike täydentää ihanasti paahdetun hanhen makua.”

Baijerin alueen joulun jälkiruoissa maistuu suklaa sen kaikissa muodoissaan. Matthias aikoo valmistaa suklaisen jälkiruokabuffetin, joka tarjoillaan kolmen eri oluen kera.

”Ei ole ehkä ihan tyypillistä yhdistää olut jälkiruoan kanssa, mutta se on älyttömän hyvää. Kokeilkaa vaikka vaniljavanukasta vahvan vehnäoluen kanssa.”

Myös erilaiset käsityönä tehdyt piparkakut, eli lebkuchenit, ovat suosittuja jouluherkkuja, samoin pähkinöitä ja kuivahedelmiä sisältävä joulupulla, stollen.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Ritva Posiolta ja Matthias Baijerista

Kulinaristien Champagnessa nautitaan kalaa, riistaa ja äyriäisiä

Jylhä linna seisoo viinitarhoja vartioiden Champagnen alueella, Koillis-Ranskassa. Kiitollisuus välittyy vahvasti samppanjasuvun vesan Jean Rémyn puhuessa.

”Olen erittäin onnekas saadessani olla neljännen sukupolven viinintekijä. Samppanjan valmistusmenetelmää pidetään jyrkästi säänneltynä, mutta se ei oikeastaan ole sitä vaan perinteiden kunnioittamista.”

Kulinaristien maassa joulupöytään katetaan valikoituja, laadukkaita herkkuja. Champagnen seudulla tarjolla on kalaa mutta myös peuranlihaa, sillä alueella metsästetään paljon. Kalan ja riistan ohella jouluna herkutellaan tuoreilla merenelävillä, kuten kampasimpukoilla, ostereilla ja hummerilla.

”Chardonnayn hapokkuus täydentää kala- ja äyriäisruokia ja herättelee samalla upeasti ruokahalun”, Jean Rémy ylistää.

Ranskalainen joulu on yleensä hyvin perhekeskeinen. Champagnen joulun perinteisiin kuuluvat hyvän ruoan lisäksi kuusenhakureissu, yhteinen metsästysretki ja juhlava pukeutuminen. Jouluna on myös hyvä pysähtyä ja katsoa taakse vuoden aherruksen tuotoksia.

”Tapaamme joka joulu avata ensimmäisen pullollisen viimeisintä valmistunutta vuosikertasamppanjaa. Se on jännittävää, sillä kypsymistä odotellaan muutama vuosi. Joulu on juuri oikea hetki ensimaistiaisiin.”

Päärynähilloketta, juustoja ja gran reservaa Riojassa

Espanjan Riojan alueen vanhimpiin kuuluvalla viinitilalla työskentelevä Carlos vastaa vieraiden viihtyvyydestä viinitilakierroksilla. Tuotantotilat ovat yhdistelmä huippumodernia teknologiaa ja arvokasta ajan patinaa.

”Poimimme kaikki rypäleet käsin, mutta esimerkiksi oikean värin analysoinnissa auttavat koneet”, Carlos kertoo perinteiden ja nykyajan kohtaamisesta prosesseissa.

”Viini on ylpeytemme, ja hyvin tehty viini ansaitsee seurakseen hyvää ruokaa – etenkin jouluna.”

Espanjassa jouluateria nautitaan myöhään illalla. Ensin tarjoillaan runsas lajitelma alkupaloja, kuten parsaa, erilaisia äyriäisiä ja leikkeleitä. Tätä seuraa lihaisa pääruoka. Lopuksi nautitaan juustoja sekä makeita mantelin ja marsipaanin maustamia leivonnaisia.

”Päärynöistä tehty hilloke, erilaisia juustoja ja gran reservaa”, Carlos ratkaisee täydellisen jälkiruokayhtälön.

Joulun perinneruoat vaihtelevat Espanjassa alueittain.

Pääruokana kautta maan on kuitenkin useimmiten uunikalaa tai kalkkunaa, mutta suvuilla on usein salainen perinnereseptinsä kalkkunan täytteelle.

”Vaikka rakastan kokkaamista, jouluna haluan tuttuja perinneruokia”, Carlos myhäilee.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

Jean Rémy Champagnesta ja Carlos Riojasta

Australian Hunter Valleyssa joulua vietetään rannalla

Vasta 22-vuotias Savannah seuraa isoisänsä jalanjälkiä ja johtaa isänsä kanssa perheen viinitilaa Hunter Valleyn viinialueella Australiassa.

”Viininteko on enemmän intohimo kuin työ”, Savannah virkkoo. Joulu on kiireistä aikaa tilalla, jossa kuhisee turisteja ja odotellaan uutta vuosikertaa.

Vaikka tilalla valmistetaan lukuisia erilaisia viinejä, Savannahin perheessä jouluun valmistautuminen aloitetaan hellepäivään sopivalla, tuoreella mango-daiquirilla. Ruokaa tehdään koko perheen voimin, tosin puuhastelun lomassa joku saattaa ottaa pienet päiväunet tai pulahtaa uimaan vilvoitellakseen.

Hunter Valleyssa joulukuu on vuoden kuuminta aikaa, ja siksi joulupöytäänkin katetaan raikkaita ruokia.

”On aivan liian kuuma syödä mitään lämmintä”, Savannah kertoo. Myös juhlajuomissa suosimme kylmiä ja kuohuvia juomia.”

Tarjolle katetaan yleensä rapuja ja ostereita, lyhyen ajomatkan päässä avautuvan itärannikon omia antimia. Myös kinkkua ja kalkkunaa on, mutta kylmänä. Savannahin mielestä perhetilan jouluperinteistä tärkein on ehdottomasti joulun vietto rannalla.

”Puoli kiloa rapuja ja pullollinen kylmää laadukasta viiniä rannalla – siitä on joulu tehty.”

Teksti Sini Teppola Kuvat Fanny Haga

Savannah Australian Hunter Valleysta