
Mitä juomaksi yrttisille ruoille?
Alkon asiantuntijat kertovat, miten valitaan juoma yrttisten makujen pariksi.
Korianteri
Korianteri jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jotkut kokevat yrtin sisältämät yhdisteet saippuaisiksi ja siksi luotaantyöntäviksi. Aistimus on geneettinen, joten korianteria ei parane tuputtaa väkisin vieraan lautaselle. Korianteria käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Muita sitä runsaasti käyttäviä maita ovat muun muassa Meksiko ja Intia. Korianterista kannattaa käyttää lehtien lisäksi varret ja juuret, joissa on runsaasti makua.
Sointuvat suosikit:
Ceviche & Sauvignon blanc
Tacot korianterisella salsa verdellä & Vaalea lager
Vietnamilainen pho-keitto & Australialainen riesling
Katso cevichen resepti!
Rosmariini
Rosmariini on kotoisin Välimeren alueelta, jossa se kasvaa kivikkoisilla rannikoilla. Yrtti symboloi uskollisuutta antiikin kirjallisuudessa ja sillä on merkittävä rooli monen Välimeren maan ruokakulttuurissa. Rosmariinin voimakas aromimaailma on moniulotteinen – siitä löytyy muun muassa männyn pihkaisuutta, kukkaisuutta ja lääkeyrttisyyttä. Puuvartinen rosmariini tarvitsee aikaa, joten se lisätään hautumaan jo ruoanlaiton alussa.
Parhaat parit:
Rosmariininen lampaanviulu & Côtes-du-Rhônen punaviini
Rosmariiniperuna & Kreikkalainen retsina
Focaccia-leipä rosmariinilla & Rosee prosecco
Kokeile punaviinillä marinoitua lampaanpaistia.
Basilika
Basilika on yksi suomalaisten suosikkiyrteistä, eikä ihme. Sen herkät lehdet tuoksuvat huumaavasti ja nostavat veden kielelle. Italian keittiön suosiman yrtin sisältämät yhdisteet tuoksuvat muun muassa neilikalle, anikselle, mintulle ja makealle sitrukselle. Aasialaisen ruoan suosion myötä monet ovat päässeet thaibasilikan makuun, jossa on runsaan lakritsinen aromimaailma. Thaibasilika kestää kuumia lämpötiloja, joten se sopii myös wokattavaksi.
Yllättävät yhdistelmät:
Caprese-salaatti & Franciacorta-kuohuviini
Pizza Margherita & Soave-valkoviini
Pad kra pao ja basilikakana & Thaimaalainen lager
Kokeile basilikakanaa!
Juomasuositukset: Anri Lindström ja Taina Vilkuna, kuvat Kristiina Kurronen