Mitä juomaksi yrttisille ruoille?

Alkon asiantuntijat kertovat, miten valitaan juoma yrttisten makujen pariksi.

Korianteri

Korianteri jakaa mielipiteitä puolesta ja vastaan. Jotkut kokevat yrtin sisältämät yhdisteet saippuaisiksi ja siksi luotaantyöntäviksi. Aistimus on geneettinen, joten korianteria ei parane tuputtaa väkisin vieraan lautaselle. Korianteria käytetään paljon aasialaisessa keittiössä. Muita sitä runsaasti käyttäviä maita ovat muun muassa Meksiko ja Intia. Korianterista kannattaa käyttää lehtien lisäksi varret ja juuret, joissa on runsaasti makua.

Sointuvat suosikit:

Ceviche & Sauvignon blanc 

Tacot korianterisella salsa verdellä & Vaalea lager 

Vietnamilainen pho-keitto & Australialainen riesling 

Katso cevichen resepti!

 

Rosmariini

Rosmariini on kotoisin Välimeren alueelta, jossa se kasvaa kivikkoisilla rannikoilla. Yrtti symboloi uskollisuutta antiikin kirjallisuudessa ja sillä on merkittävä rooli monen Välimeren maan ruokakulttuurissa. Rosmariinin voimakas aromimaailma on moniulotteinen – siitä löytyy muun muassa männyn pihkaisuutta, kukkaisuutta ja lääkeyrttisyyttä. Puuvartinen rosmariini tarvitsee aikaa, joten se lisätään hautumaan jo ruoanlaiton alussa.

Parhaat parit:

Rosmariininen lampaanviulu & Côtes-du-Rhônen punaviini 

Rosmariiniperuna & Kreikkalainen retsina 

Focaccia-leipä rosmariinilla & Rosee prosecco 

Kokeile punaviinillä marinoitua lampaanpaistia.

 

Basilika

Basilika on yksi suomalaisten suosikkiyrteistä, eikä ihme. Sen herkät lehdet tuoksuvat huumaavasti ja nostavat veden kielelle. Italian keittiön suosiman yrtin sisältämät yhdisteet tuoksuvat muun muassa neilikalle, anikselle, mintulle ja makealle sitrukselle. Aasialaisen ruoan suosion myötä monet ovat päässeet thaibasilikan makuun, jossa on runsaan lakritsinen aromimaailma. Thaibasilika kestää kuumia lämpötiloja, joten se sopii myös wokattavaksi.

Yllättävät yhdistelmät:

Caprese-salaatti & Franciacorta-kuohuviini 

Pizza Margherita & Soave-valkoviini 

Pad kra pao ja basilikakana & Thaimaalainen lager 

Kokeile basilikakanaa!

Juomasuositukset: Anri Lindström ja Taina Vilkuna, kuvat Kristiina Kurronen

Sinua voisi myös kiinnostaa