Näin tuot suklaasta esiin eri makuja

Katkera, makea, täyteläinen, pehmeä, rouskahteleva… Jokainen löytää varmasti itselleen sopivan suklaatyypin. Yhdistämällä suklaan erilaisiin juomiin siitä saa esiin hyvin erilaisia vivahteita.

Maailmassa kulutetaan noin 4,5 miljoonaa tonnia kaakaopapuja vuodessa. Suklaan tärkeimmät raaka-aineet eli kaakaomassa ja kaakaovoi saadaan kaakaopavuista. Pavut myydään fermentoituina ja kuivattuina kaakaon välittäjille, jotka myyvät ne kaakao­tuotteiden valmistajille.

Suklaatehtaalla pavut paahdetaan, murskataan ja jauhetaan. Jos tehdään kaakaota, massasta erotetaan puristamalla kaakaovoi ja kaakaokakku, joka jauhetaan kaakaojauheeksi. Jos tehdään suklaata, massaan lisätään kaakaovoita, sokeria ja (maitosuklaata tehtäessä) maitoa. Mukaan voidaan lisätä monenlaisia mausteita. Suklaata käsitellään vielä konssaamalla eli sekoittamalla konssisäiliöissä, mikä vaikuttaa makuun ja koostumukseen. Temperoimalla eli lämpökäsittelemällä suklaan rakenne saadaan halutunlaiseksi. Lopuksi suklaa kaadetaan muotteihin ja sen annetaan jähmettyä.

Suklaan kanssa sopivat tyypillisesti portviinit ja madeirat, mutta makuparina toimivat monipuolisesti myös muut juomat – kunhan valitset suklaan sen kaakaopitoisuuden mukaan.

Näin yhdistät eri suklaatyypit niille sopiville juomille

Tumma suklaa: kaakaopitoisuus 44–99 %

Sekä iäkkäässä portviinissä että tummassa suklaassa on intensiivinen makuprofiili, ja niiden vahvuusasteet sopivat hienosti yhteen. Myös sherry, makea marsala­viini tai madeira pehmentävät makeutensa vuoksi tumman suklaan kitkeryyttä.

Punaviinin tanniinit ja tumman suklaan karvaus ovat monelle liian vahva yhdistelmä. Kannattaakin valita punaviini, jossa on jäännössokeria, kuten italialainen amarone tai kalifornialainen Zinfandel­rypäleestä tehty viini.

Tumman suklaan kaveriksi käy tumma olut, kuten portteri tai stoutBelgialaiset hedelmäoluet tai makea ale tuovat tummasta suklaasta esiin uusia vivahteita.

Maitosuklaa: kaakaopitoisuus vähintään 25 %

Ruby-portviini tai Muscat-rypäleestä tehdyt jälkiruokaviinit ovat erinomainen pari maitosuklaalle. Italialainen, makea, punainen ja pirskahteleva brachettoviini on myös hieno yhdistelmä maitosuklaan kanssa.

Kirpeät IPA-oluet, joissa tuntuu humalan maku, pehmenevät maitosuklaan kera nautittuina. Myös alkoholiton olut sopii sen kaveriksi, samoin hieman jäännössokeria sisältävä alkoholiton punaviini.

Valkosuklaa: ei sisällä lainkaan kaakaomassaa, vain kaakaovoita (vähintään 20 %)

Täyteläisen valkosuklaan kumppaniksi sopii erinomaisesti puolikuiva kuohuviini tai samppanjaRoseekuohuviini on erityisen onnistunut kumppani valkosuklaalle. Sen hapokkuus taittaa suklaan makeutta, ja kepeä suutuntuma raikastaa koostumusta.

Pirskahteleva, makea jälkiruokaviini Muscato d’Asti tukee myös valkosuklaata. Marjaiset pinot noir -viinitrosé-portviini tai kotimaiset alkoholittomat marjaviinit raikastavat makua.

Oluista valkosuklaan pariksi sopivat hapanoluet, kuten hedelmäisen raikkaat saison-oluet, ja raikkaat vehnäoluet, jotka asettuvat kiinnostavasti kontrastiin suklaan makeuden kanssa.

Teksti Päivi Brink Kuvat Roope Permanto