Samppanjasta sanottua ja samppanjasanasto

Samppanja herättää tunteita, intohimoja ja siitä on kerrottu tuhansia tarinoita. Hauska anekdootti toimii hyvin maljapuheen alkajaiksi tai loppuhuipennukseksi.  

Samppanja on Champagnen alueella alkuperäisellä samppanjamenetelmällä, Méthode Traditionnelle, tuotettua kuohuviiniä. Kaikki samppanjat ovat kuohuviiniä, mutta kaikki kuohuviinit eivät ole samppanjaa.

Samppanjan määritteli näin Sir Winston Churchill: ”Samppanjan on oltava kuivaa, kylmää ja mieluiten ilmaista”.

Samppanjaa ovat niin merkkimiehet kuin kuninkaallisetkin siemailleet niin kauan kun juoma on tunnettu. Samppanja on vaikuttanut historian kulkuun varmasti enemmän kuin mikään muu juoma. Kuplajuoman monipuolisuudesta kertoo sekin, että sitä on tarvittu niin voiton kuin tappion hetkinä.

Keisari Napoleon Bonaparte, kersantti jolla oli marsalkan sauva repussaan, totesi aikoinaan: ”Nautin samppanjaa juhliakseni voittoa, ja häviön hetkellä juon sitä lohduttaakseni itseäni”.

Samoissa tunnelmissa oli kaikkien aikojen valtiomiesten samppanjafriikki, Sir Winston Churchill, todetessaan:  ”Voiton hetkellä ansaitsen samppanjaa ja tappion hetkellä minä tarvitsen sitä”.  Samainen herrasmies totesi ensimmäisen maailmansodan aikana poliitikoille:  ”Hyvät herrat, emme taistele pelkästään Ranskan vuoksi, taistelemme samppanjasta!” Siinä motiivia kerrassaan valtiolaivan peräsimessä oleville!

Samppanja ja ihanat naiset kuuluvat yhteen. Iki-ihana Marlene Dietrich hehkutti aikoinaan: ”Samppanjan nauttiminen saa tuntemaan että on sunnuntai ja elämän parhaat päivät ovat juuri kulman takana”.

Madame De Pompadour, eli Jeanne-Antoinette Poison, oli Ranskan kuningas Ludvig XV:n rakastajatar. Hän hääräsi mukana politiikassa, ja arvatenkin samppanja virtasi. Hänen sanomakseen on laitettu seuraava lause: ”Samppanja on ainoa juoma, joka jättää naisen kauniiksi juoman nauttimisen jälkeenkin”.

”Samppanja kuiskailee, kaviaari uneksii”, totesi puolestaan elokuvakäsikirjoittaja Ellen Simon.

Prinssi Philip, Edinburghin herttua, totesi aikoinaan: ”Samppanja ja appelsiinituoremehu on loistava juoma. Appelsiinimehu kohentaa samppanjaa ja samppanja taas parantaa ehdottomasti appelsiinimehua."

Legendaarinen Bollingerin samppanjatalon johtaja Lily Bollinger lausui ehkä tunnetuimman samppanja-aforismin. ”Juon samppanjaa, kun olen iloinen ja myös ollessani surullinen. Joskus juon sitä yksinäni. Kun minulla on seuraa, samppanja on välttämättömyys. Siemailen sitä, jos minulla ei ole nälkä ja nälkäisenä juon sitä. Muuten en koske juomaan – ellen ole janoinen."

Sir Noël Peirce Coward oli englantilainen näyttelijä ja taiteilija, joka oli omien sanojensa mukaan ´ennalta määrätty matkustamaan läpi elämän ensimmäisessä luokassa´. Kun häntä haastateltiin, Noël kertoi juovansa lasillisen samppanjaa joka aamu. Kun haastattelija kysyi, miksi Noël teki niin, oli vastaus: ”Miten niin miksi, eivätkö kaikki muutkin ihmiset tee niin”.

Kun samppanjasta puhutaan, on henkilö jota ei voi ohittaa – James Bond. Eräs unohtumattomista lausahduksista kuultiin elokuvassa 007 Rakastettuni. Bond oli raivannut tieltään pahiksen, Karl Strombergin, ja löysi pakoaluksen kätköistä pullon samppanjaa. Bond katsoi etikettiä ja totesi KGB-agentti Anya Amasovalle: ”Ehkä arvioin Strombergin väärin. Ihminen joka juo vuoden 1952 Dom Perignonia, ei voi olla läpeensä paha”.

Samppanjasanastoa 

  • Vintage, Millésimé, vuosiluku etiketissä: juoma on yhdeltä vuosikerralta. Vuosikertasamppanjaa valmistetaan yleensä vain hyvinä vuosina.
  • NV, Non vintage, Non millésimé: Samppanjatalon vakiosekoitus, jonka tyyli pyritään pitämään samana vuodesta toiseen. Sekoituksessa on mukana perusviinejä eri rypälelajikkeista, eri kasvupaikoilta ja eri vuosikerroilta.
  • Blanc de Blancs: Samppanja pelkästään Chardonnay-rypäleestä. Nämä säilyvät pitkään.
  • Prestige: Samppanjatalon luksussekoitus, johon käytetään hienoimmat perusviinit. Prestiget kestävät varastointia paremmin kuin vakiosamppanjat.
  • Cuvée: Viinisekoitus.
  • Rosé: Värisävyltään vaihtelevan pinkkejä samppanjoita, joiden tyyli vaihtelee keveän hedelmäisestä ruokasamppanjaan. 
  • Blanc de Noirs: Samppanja tummista rypäleistä eli Pinot Noirista ja Pinot Meunierista.
  • Extra-brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Täysin kuivia samppanjalaatuja.
  • Brut: Kuiva samppanja.
  • Sec: Kuivahko samppanja.
  • Demi-sec: Puolikuiva samppanja.

Katso myös