Veneto on monipuolinen viinialue

Chiaretto, bardolino, soave ja muut keveät Veneton viinit ovat monipuolisia ruokaviinejä.

Lasissa on viilennettyä vaaleaa roseeviiniä, chiarettoa. Tämä viini on kuin tehty kesäiseksi aperitiiviksi. Bardolinon tuottajien järjestön puheenjohtaja Franco Cristoforetti sanoo, että chiarettosta on enempäänkin.

”Tämä on hyvin gastronominen viini. Maultaan se on kuivaa ja mineraalista. Itse saatan tarjota chiarettoa läpi koko aterian.”

Ruokaviininä chiarettoa pitää myös Carmen Stirn Sartorin viinitalosta. Hänen mielestään chiaretto sopii esimerkiksi taimenen kanssa. Hyvin sopivat myös kananmunaa sisältävät ruoat, salami, meren herkut ja mausteinen etninen ruoka.

Corvina tärkein rypäle

Matkailijoiden suosiman Gardajärven itäpuolella sijaitsee Bardolino, joka on samannimisten punaviinien kotiseutua. Alueen roseeviinit tunnetaan nimellä chiaretto.

Bardolinot ovat ehkä maailman keveimpiä punaviinejä, väriltään läpikuultavan punaisia ja parhaimmillaan tyylikkäitä ruokaviinejä esimerkiksi kanaruokien, kalan ja pastan kanssa.

Sekä bardolinon että chiaretton tärkein raaka-aine on rypälelajike Corvina, joka taipuu moneen. Se kuuluu myös täyteläisiin tummiin amarone-viineihin, joissa 15 prosentin alkoholipitoisuus on tavallinen.

Bardolinossa taas on alkoholia nykyaikaiseksi punaviiniksi kohtalaisen vähän, yleensä noin 12,5 prosenttia. Franco Cristoforetti kertoo, että alkoholipitoisuus pysyy noissa lukemissa ilmaston ansiosta, sillä alueen vuorilta laskeutuva ilma viilentää erityisesti öitä. Myös Gardajärvi leudontaa ilmastoa.

Huomio chiarettoon

Tuottajat pyrkivät kehittämään bardolinojen tyyliä ja kiinnittävät myös chiarettoon enemmän huomiota. Chiarettosta halutaan tehdä yhtä tunnettu nimi kuin prosecco on kuohuviinien puolella, kertoo viestintäpäällikkö Angelo Peretti Bardolinon tuottajien järjestöstä.

”Punaviinejä pyritään tekemään vain parhaiden tarhojen rypäleistä. Tavoitteena on elegantti ja kevyt viini, joka on kohtuuhintainen, mutta samalla niin laadukas, että sitä voidaan varastoida 6–7 vuotta.”

Chiarettosta puolestaan halutaan tehdä vaaleaa, jotta se erottuisi bardolinosta. Rosee- ja punaviineissä väri on peräisin rypäleiden kuorista, ja mitä lyhyemmän ajan viini on käymisvaiheessa tekemisissä kuorien kanssa, sitä vaaleammaksi väri jää.

Soave classico vai tavallinen?

Gardajärveltä muutamia kymmeniä kilometrejä itään on kukkulaisessa maisemassa sijaitseva, viinitarhojen ympäröimä Soave. Alueen ydintä on tunnelmallinen, muurien ympäröimä Soaven kaupunki.

Soaven kuten monen muunkin italialaisviinin tuotannossa tunnetaan termi classico. Se viittaa viinien alkuperäiseen, kukkulaiseen tuotantoalueeseen.

Enologi Giovanni Ponchia Soaven tuottajien järjestöstä tekee selvän eron soave classicon ja tavallisen soaven välillä.

”Tavallinen soave on tuotettu rehevillä tasamaiden palstoilla. Se on helposti lähestyttävä viini, joka tehty juotavaksi 1–2 vuoden iässä. Soave classico puolestaan on peräisin rinteiltä. Se on vivahteikkaampaa, parhaat kestävät ja kehittyvät varastossa jopa kymmenen vuotta.”

Soaven tärkein rypälelajike on vaalea Garganega. Giovanni Ponchian mukaan rypälelajike itsessään ei ole voimakasarominen, mutta Soaven alueen vulkaaninen maaperä antaa sille oman luonteensa. Maaperän kiviaines sekä valo- ja lämpöolosuhteet ovat Soaven eri kulmilla ja palstoilla erilaiset, ja myös viinien aromit vaihtelevat.

”Nämä viinit on helppo erottaa toisistaan. Palstat ja tuottajat tunnistaa sokkona maistamalla”, Ponchia sanoo.

Maussa mantelin vivahdetta

Dal Ceron tarhat sijaitsevat Roncàssa Soaven itäosassa, yksi tarha on muinaisen tulivuoren päällä kahden tulivuoren välissä. Francesca dal Cero kertoo, että tällä palstalla maaperä on harmaata ja mustaa laavaa sekä savea.

”Viini saa täällä omaleimaisen luonteen. Väri on syvempi ja maku täyteläisempi, siinä on kypsien hedelmien ja mantelin vivahdetta.”

Garganegan ohella kasvatetaan muitakin rypäleitä. Dal Cero kasvattaa esimerkiksi Pinot Grigiota, josta tehdään helposti lähestyttäviä viinejä.

”Pinot grigio on hedelmäistä ja kukkaista, se sopii alkupalojen kanssa. Runcata-tarhamme soave puolestaan on intensiivistä ja mineraalista, sen kanssa tarjoaisin vaikka lohta, turskaa, kanaa ja sieni- tai tryffelirisottoa.”

Muita Veneton valkoviinejä ja vaaleita rypäleitä

Veneton alueella tuotetaan runsaasti noutopöytiin ja aperitiiveiksi sopivia valkoviinejä, jotka tarjotaan viilennettyinä. Maultaan nämä viinit ovat kepeitä ja hedelmäisiä ja ne on tehty juotaviksi nuorina.

Pinot grigio vastaa Alsacen pinot gris -viinejä, mutta viinit ovat hapokkaampia ja keveämpiä. Samantyylisiä valkoviinejä tehdään myös Pinot Biancosta ja Chardonnaysta.

Garganega-rypäle esiintyy useissa alueen valkoviineissä. Soaven lisäksi sitä on muun muassa viineissä, joita tuotetaan alkuperänimillä IGT Veneto tai IGT delle Venezie.

Bianco di Custoza ja Lugana ovat valkoviinejä Gardajärven eteläpuolelta. Ne valmistetaan Garganega ja Trebbiano -rypäleistä.

Verduzzo-rypäleistä tehdään valkoviinejä muun muassa Piaven alueella.

Glera-rypäleestä tehdään prosecco-kuohuviinit.

Katso myös nämä