Artisokkapesto

Aina elegantti artisokka taipuu pehmeänmakuiseksi pestoksi. Herkullisen säväyksen pestoon tuovat basilika ja sitruuna. Pesto ja vastaleivottu patonki ovat pippaloiden pistämätön yhdistelmä.

Valmistusaineet

  • n. 400 g valutettua latva-artisokkaa (1 prk/285 g )


  • 1/2 dl oliiviöljyä

  • 2 rkl sitruunan mehua

  • 1 dl parmesaaniraastetta

  • 1 valkosipulin kynsi


  • 2 tl (luomu)sitruunan kuorta

  • 1/2 ruukkua persiljaa

  • 1 dl tuoretta basilikaa

  • 1/4 tl suolaa

  • rouhittua mustapippuria


Valmistusohjeet

  1. Valuta latva-artisokat siivilässä ja siirrä ne korkeareunaiseen astiaan. 

  2. Mittaa sekaan öljy, sitruunanmehu ja parmesaaniraaste. 

  3. Kuori ja purista valkosipulin kynsi ja raasta sitruunan kuori. Lisää ne artisokkiin yrttien, suolan ja pippurin kanssa. 

  4. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella (tai tehosekoittimella).

  5. Annoksesta tulee noin 5 dl valmista pestoa. Pesto säilyy jääkaapissa muutaman vuorokauden.


Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen

Juomasuositus
Artisokkapesto

Basilikan ja sitruunan maustama artisokkapesto itse tehdyn patongin kanssa viihtyy pirteiden ja hedelmäisten valkoviinen kanssa. Jos pidät heleästä hedelmäisyydestä, valitse pinot grigio Italiasta. Jos taas runsas rakenne miellyttää enemmän, ota pinot gris Alsacesta. Tasapainoisesti humaloitu, aromikas IPA on oluen ystävän valinta.