Patonki

Pyöräytä itse herkulliset patongit ja tarjoa artisokkapeston kera illanistujaisissa tai pikkujouluissa.

Valmistusaineet

2–3 patonkia:

  • 2 1/2 dl vettä

  • 25 g tuorehiivaa

  • 3 rkl oliiviöljyä

  • 2 tl suolaa

  • 5 dl vehnäjauhoja

Valmistusohjeet

  1. Liuota hiiva haaleaan veteen ja lisää öljy sekä suola. 

  2. Alusta jauhot sekaan ja vaivaa kimmoisaksi. Peitä taikina liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi noin 40 minuuttia. 

  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan ja leivo jauhotetulla pöydällä patongeiksi. 

  4. Viillä terävällä veitsellä pintoihin vinot viillot. Peita patongit liinalla ja kohota kaksinkertaisiksi.

  5. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Sumuta tai voitele pullasudilla patonkien pintaan kylmää vettä.

  6. Paista uunissa keskitasolla noin 20 minuuttia tai kunnes patonki on kypsä. 

  7. Jäähdytä leivät ritilällä. Leikkaa patonki noin 1 cm paksuiksi siivuiksi ja tarjoa esimerkiksi artisokkapeston kanssa.

  8. Vinkki: Jos haluat oikein rapean pinnan leipään, suihkuta pintaan uudelleen vettä viiden minuutin paiston jälkeen. 


Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen



Juomasuositus
Patonki

Basilikan ja sitruunan maustama artisokkapesto itse tehdyn patongin kanssa viihtyy pirteiden ja hedelmäisten valkoviinen kanssa. Jos pidät heleästä hedelmäisyydestä, valitse pinot grigio Italiasta. Jos taas runsas rakenne miellyttää enemmän, ota pinot gris Alsacesta. Tasapainoisesti humaloitu, aromikas IPA on oluen ystävän valinta.