Basilikaleipä

Litteä kuin lätty, pannulla paistettu, pilkuilla koristeltu ja basilikalla maustettu. Helppotekoinen leipänen maistuu sellaisenaan ja tomaattihillokkeeseen dipattuna.

Valmistusaineet

  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja

  • 1/2 dl grahamjauhoja

  • 1 tl suolaa

  • 1 1/4 tl leivinjauhetta

  • 1 tl kuivattua basilikaa

  • 1 1/4 dl vettä

  • 1 rkl oliiviöljyä

Valmistusohjeet

  1. Sekoita kuivat aineet ja basilika keskenään kulhossa. Tee jauhojen keskelle iso kolo ja kaada koloon vesi ja öljy. Sekoita käsin taikina sileäksi. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa ja joustavaa. Peitä taikina ja kohota 20 minuuttia huoneenlämmössä. 

  2. Leivo taikinasta pötkö, jaa kymmeneen osaan ja pyöritä palat pulliksi. Jauhota pöytä ja kauli pohjat ohuiksi, pyöreiksi pohjiksi. 

  3. Paista leivät liedellä paistinpannussa muutama minuutti kummaltakin puolelta, kunnes leipä on saanut kylkeensä ruskeat pilkut. 

  4. Tarjoa tomaattihillokken kanssa. Leipä on parhaimmillaan samana päivänä.


Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen

Juomasuositus
Basilikaleipä

Nauti basilikaleivän ja tomaattihillokkeen kanssa toscanalaista mausteista Chiantin punaviiniä. Näiden viinien herkullisesta tuoksusta löytää usein piparkakkumausteisia sävyjä, jotka sopivat kauniisti hillokkeen mausteisuuteen. Tumma, pehmeä ale tai luostariolut on myös hyvä vaihtoehto.