Blinitaikina

Blineistä saa talvisen iltapalan tai jopa koko aterian, jos päällisiä vaihtelee kevyestä tukevampaan ja suolaisesta makeaan.

Blinitaikinan käyminen vaatii aikaa

Blinitaikina valmistetaan reilusti etukäteen, jotta taikina ehtii saada makua juurikäymisen ansiosta. Jos valmistat taikinan juuren edellisenä päivänä, säilytä se korkeareunaisessa kulhossa viileässä paikassa. Lisää lämmin maito tai kaurajuoma taikinaan vähän ennen paistamista, niin hiiva alkaa jälleen käydä, ja saat blineistä kuohkeita. Loppusilauksen ja kuohkeuden takaa kovaksi vatkattu munanvalkuainen, joka sekoitetaan taikinaan juuri ennen paistamista.

Blinien paistaminen

Blinien paistamisessa on monia niksejä. Jotkut valuttavat taikinan kylmälle pannulle ja paistavat blinin hitaasti rapeaksi. Jotkut taas kuumentavat rasvan ja paistavat blinin nopeasti kypsäksi.

Kylmällä pannulla paistaminen vaatii hieman enemmän aikaa, sillä pannu on jäähdytettävä paistokertojen välillä. Tällöin voit käyttää useampaa pannua kerrallaan, silloin paistaminen nopeutuu. Taikina on sen verran paksua, että blinin paistaminen onnistuu tavallisella pannulla.

Blinien tarjoaminen ja lisukkeet

Blinien hapahko maku on mieto, joten päällisiä voi kehitellä monista makeista ja suolaisista raaka-aineista.

Blineistä saa talvisen iltapalan tai jopa koko aterian, jos päällisiä vaihtelee kevyestä tukevampaan ja suolaisesta makeaan. Päällisten klassikoita ovat siian, kirjolohen, mateen tai muikun mäti smetanan ja sipulisilpun kanssa.

Blinien lisukkeet tarjotaan yleensä pienistä kulhoista, mutta suuremmalle vierasjoukolle lisuke kannattaa sekoittaa valmiiksi. Kokeile esimerkiksi munakoisotahnaa ja mäti-smetana-sipulilisuketta. Maistuvia ovat myös marjat, rahka, tuorejuustot ja hunaja.

Jos haluat tarjota blinit yhtä aikaa kaikille ruokailijoille, nosta blinit uuniin ritilälle mietoon lämpöön sellaisenaan ilman astiaa. Näin ne säilyttävät rapeutensa.

Kasvispitoisia päällisiä

Raikas kasvispäällinen on tomaattitartar. Pieniksi kuutioiksi silputuista tomaateista tehty tartar maustetaan balsamiviinietikalla, oliiviöljyllä sekä parmesanjuustolla.

Monen suosikki blinien kanssa on venäläisen suolakurkun, hunajan ja smetanan yhdistelmä. Kurkut pilkotaan ohuiksi siivuiksi ja nostetaan blinien päälle. Ylle valutetaan juoksevaa hunajaa ja lusikallinen smetanaa.

Kantarelleista tai muista sienistä saa hyvän täytteen, kun sieniä paistetaan nopeasti voissa kuumalla pannulla ja maustetaan suolalla ja pippurilla.

Herkullinen tahna savulohesta

Kylmäsavulohitahna maistuu hyvin blinien kanssa. Aineksia ovat kylmäsavulohen lisäksi ranskankerma, punasipuli, valkosipuli ja mustat oliivit. Sopiva ainesten sekoitussuhde on 150 grammaa kylmäsavulohta, 5–7 oliivia, puolikas punasipuli ja puolikas valkosipulinkynsi ja pieni purkillinen ranskankermaa. Kala, oliivit ja sipulit silputaan pieniksi ja sekoitetaan ranskankerman kanssa, seos maustetaan limemehulla ja mustapippurilla.

Kalatäytteistä herkullisia ovat myös savustetut muikut. Öljyyn säilötyt savumuikut valutetaan ja paloitellaan. Mausteeksi lisätään tillisilppua ja haluttaessa lusikallinen smetanaa.

Lihaisana täytteenä voi testata nyhtöpossua, jota voi maustaa tulisemmaksi makealla chilikastikkeella.

Makeaksi täytteeksi blineille voi paistaa pannulla omenakuutioita. Taatelisiirappi, hunaja tai kinuskikastike sopivat blinien ja omenien kastikkeiksi tai sellaisinaan blinien päälle. Makeuttaa voi myös vaikkapa tuoreilla tai pakastetuilla marjoilla.

Valmistusaineet

7-8 bliniä

  • 3 dl paksua jogurttia esim turkin- tai soijajogurttia

  • 15 g hiivaa

  • 1 tl sokeria tai hunajaa

  • 1 tl suolaa

  • 2 dl tattarijauhoja

  • 1 dl maitoa, kaura- tai soijajuomaa

  • 1 keltuainen

  • 1 valkuainen

Paistamiseen

  • voita

  • öljyä

Valmistusohjeet

  1. Kuumenna jogurtti kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, sokeri, suola ja tattarijauhot. Anna taikinajuuren käydä viileässä vähintään 2 tuntia tai yön yli.
  2. Lämmitä maito ja sekoita se taikinajuureen.
  3. Erottele keltuainen ja valkuainen ja sekoita keltuainen taikinaan. Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja kääntele valkuaisvaahto taikinaan juuri ennen paistamista.
  4. Nosta lämpimälle pannulle voinokare ja valuta päälle tilkka öljyä. Nosta taikina kauhan avulla pannulle ja paista blinit molemmin puolin kullankeltaisiksi.
Juomasuositus
Blinit

Blinit viihtyvät parhaiten tarpeeksi rasvaisuutta leikkaavaa hapokkuutta sisältävien juomien kanssa.

Juhlavaan blinipöytään käy juomaksi tukeva samppanja tai laadukas kuohuviini.

Alsacen hapokkaat riesling-viinit ovat usein lievästi makeita, joten ne sopivat hyvin blinipäällisten voimakkaidenkin makujen kuten raa’an sipulin kanssa.

Suolaisten blinitäytteiden kanssa voi kokeilla myös pils- ja lageroluita.