Takaisin
Resepti

Burgundinpata

Gluteeniton

Burgundinpata

Gluteeniton
4 tuntia
6 henkilöä
4 tuntia
6 henkilöä
Burgundinpata on todellinen klassikko, jossa naudanpaistilihat hautuvat viinissä miedossa uuninlämmössä tuntikausia. Tarjoile pata esimerkiksi valkosipuliperunoiden kanssa.
Juomasuositus

Burgundinpadan itsestään selvä juomakumppani on marjaisa & raikas -makutyypin pinot noir Ranskan Bourgognesta. Viini on parhaimmillaan 16–18-asteisena suuresta viinilasista tarjottuna, jolloin sen herkät aromit pääsevät oikeuksiinsa.

Alkoholiton: Tarjoa klassikkopadan kanssa alkoholitonta punaviiniä hyvin viilennettynä.

Valmistusaineet
  • 1 000 g naudan sisä- tai ulkopaistia

  • 1 rkl voita

  • 2 tl suolaa

  • 10 mustapippuria

  • ½ dl tomaattisosetta

  • 170 g pekonia

  • 2 (200 g) porkkanaa

  • 6 (200 g) pientä salottisipulia

  • 200 g ruskeita herkkusieniä

  • 3 dl lihalientä (tai 3 dl vettä ja ½ lihaliemikuutiota)

  • 5 dl punaviiniä (mielellään Burgundin alueelta)

  • 3 tuoretta timjaminoksaa

  • 1 rosmariininoksa

  • 2 laakerinlehteä

Valmistusohjeet
  1. Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen valmistusta. Pyyhi liha kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa reilun kokoisiksi (noin 3 x 3 cm) paloiksi.

  2. Sulata pannulla voi ja paista lihat muutamassa erässä kauttaaltaan ruskeiksi. Kumoa ruskistuneet lihat pataan. Lisää lihojen päälle suola, mustapippurit ja tomaattisose. Lisää pannulle pekoni ja paista se kauniin ruskeaksi. Siirrä pekonit pataan.

  3. Kuori porkkanat ja sipulit. Leikkaa porkkanat paloiksi ja isot sipulit lohkoiksi. Leikkaa isommat sienet kahteen tai neljään osaan. Lisää kasvikset ja sienet pannulle ja ruskista niitä hetki. Lisää kasvikset pataan.

  4. Mittaa pannulle lihaliemi. Kiehauta ja kaada pataan. Lisää padan joukkoon myös punaviini ja loput mausteet.

  5. Peitä burgundinpata kannella ja nosta 150-asteiseen uuniin hautumaan noin 3 tunniksi.

Vinkki: Voit suurustaa padan sen tultua uunista. Sekoita 2 rkl perunajauhoja puoleen desiin vettä. Kaada seos kuuman padan joukkoon koko ajan sekoittaen.

Resepti Mika Rampa, kuva Johanna Myllymäki, juomasuositukset Anri Lindström/Alko