Rosmariini on tuttu seuralainen uunijuureksille, mutta tässä peruna-juuressalaatissa kasvikset paahtuvat kotoisan yllättäjän eli männynoksien kanssa.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Paras versio uunijuureksista syntyy, kun paahdat juurekset kuumassa uunissa ja jälkimarinoit ne tuoreyrteillä ryyditetyllä appelsiini-vaahterasiirappikastikkeella. Reilun rouhean salaatin kanssa syödään vastapaistettua leipää ja valkopavuista soseutettua kermaista pikahummusta.
Tarjoa perinteisen menetelmän runsas & paahteinen -makutyypin kuohuviiniä makeanpaahteisten juuresten kaverina. Ranskan Bourgognen alueen crémanteissa hedelmäisyys ja paahteisuus ovat tyylikkäässä tasapainossa. Alueen laadukkaat kuohuviinit valmistetaan Chardonnay- ja Pinot Noir -rypäleistä, jotka ovat tuttuja myös samppanjoista.
5 pientä porkkanaa
5–7 kpl (500 g) punajuuria
3 (300 g) juuripersiljaa
250 g salottisipuleita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 rkl voita
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 oksa rosmariinia hienonnettuna
1 dl salvianlehtiä
3 rkl hienonnettua timjamia
1 tl suolaa
Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa
1 tl viinietikkaa
1 tl raastettua appelsiininkuorta
ripaus suolaa
1 dl hienonnettuja yrttejä, esim. minttua ja lehtipersiljaa
Lisäksi:
Pese ja kuori porkkanat, punajuuret ja juuripersiljat. Leikkaa porkkanat ja juuripersiljat isohkoiksi paloiksi, viipaloi punajuuret. Kuori salottisipulit ja halkaise puoliksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.
Levitä kasvikset uunipellille leivinpaperin päälle. Sekoita joukkoon öljy, voinokareet, vaahterasiirappi, hienonnetut yrtit ja suola. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Sekoita kastikkeen ainekset tuoreita yrttejä lukuun ottamatta keskenään kulhossa ja sekoita paahdettujen kuumien kasvisten joukkoon. Lisää tuoreet yrtit ja muutama nokare valkopapuhummusta. Nauti lämpimänä tai jäähtyneenä.
Resepti Suvi Rüster, kuva Elvi Rista, juomasuositus Anri Lindström, Alko