Vegaaninen ’mätitahna’ on loistava vegaaninen vaihtoehto juhlavassa kalapöydässä tai vaikka blinien kumppanina.
Katso resepti >
Odotathan hetken…
Porkkanalohi on vegaaninen ’kylmäsavulohi’, jonka resepti on alkujaan Olives for dinner-blogista. Porkkalan voi valmistaa myös helpommin ja nopeammin ilman uunia ja suolakuorta. Tämä liemessä kypsytetty porkkala valmistuu pikana vain vartissa. Katso myös resepti vegaaniselle porkkalatahnalle.
Lempeän savuiselle porkkalatäytteelle sopii valkoviini pirteä & hedelmäinen -makutyypistä. Kokeile esimerkiksi Alsacen alueen maukasta rieslingiä, jonka hedelmäisyys kannattelee upeasti porkkalan makeaa vivahdetta ja pyöristää sen savuisuutta. Oluena toimii raikkaan hapokas vaalea vehnäolut, kuten belgialainen witbier.
noin 6-8 paksua porkkanaa (400 g siivuina)
1 l vettä
1 1/2 rkl sokeria
1 rkl merisuolaa
Marinadi:
1 tl savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
1/2-1 tl suolaa
1/2 tl sokeria
roseepippuria
Kuori ja siivuta porkkanat hyvin ohuiksi viipaleiksi esimerkiksi juureskuorimella. Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Siirrä kattila sivuun, lisää porkkanat ja laita kansi päälle. Anna tekeytyä noin 10 minuuttia.
Valuta ja kuivaa porkkanat, laita ilmatiiviiseen astiaan. Sekoita marinadin ainekset, kaada porkkanoille, kääntele hyvin, sulje kansi tiiviisti ja siirrä jääkaappiin vähintään yöksi. Maku syvenee jos maltat antaa porkkaloille vuorokauden aikaa. Säilytä porkkala jääkapissa.
Resepti Taina Tellman, kuva Arto Vuohelainen, juomasuositus Anri Lindström / Alko