Takaisin
Resepti

Kimchi

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen

Kimchi

Gluteeniton
Kasvisruokavalio
Laktoositon
Vegaaninen
4+ tuntia
6 hlö
4+ tuntia
6 hlö

Kimchi on korealainen hapatettu herkku, jota nautitaan muun muassa bibimbapin lisukkeena. Kulinaristi valmistaa kimchinsäkin itse.

Valmistusaineet
  • 1 kpl (700 g) kiinankaalia 

  • 1 l vettä 

  • 1,5 dl merisuolaa (karkea)  

 

Marinadi: 

  • ½ rkl riisitärkkelystä tai perunatärkkelystä 

  • 1 dl kylmää vettä 

  • 4 valkosipulinkynttä 

  • 2 cm pala inkivääriä 

  • ½ (50 g) sipulia 

  • 4 rkl gochugaru-chilijauhetta 

  • 50 ml kalakastiketta 

  • 1 tl soijakastiketta 

  • 2 tl ruokokide- tai kookossokeria 

  • 1 rkl riisiviinietikkaa 

 

Lisäksi: 

  • 3 salottisipulia 

  • 2 kevätsipulia 

Valmistusohjeet
  1. Leikkaa kiinankaali neljään osaan pitkittäin.  

  2. Sekoita isossa tasapohjaisessa astiassa (esim. uunivuoka) vesi ja puolet merisuolasta. Hiero loput suolasta kaalin lehtien väliin ja tyveen.  

  3. Nosta kaali ensin leikkauspinta alaspäin suolaliemeen ja anna maustua 2 tuntia. Käännä sitten kaali toisinpäin ja jatka suolaamista vielä toiset 2 tuntia. Kaalin lehtien tulisi tämän jälkeen olla pehmeitä ja velttoja. Nosta kaali suolaliemestä ja huuhtele se huolellisesti. Purista ylimääräinen vesi pois.  

  4. Sekoita riisitärkkelys ja vesi keskenään kattilassa. Kuumenna ja sekoita koko ajan, kunnes seos on paksua.   

  5. Maustetahnaa varten sekoita keskenään kaikki aineet monitoimikoneen kulhossa. Lisää myös jäähtynyt riisijauhotahna ja aja tasaiseksi. 

  6. Kaavi maustetahna isoon kulhoon ja sekoita sen joukkoon kuoritut ja suikaloidut salottisipulit ja hienonnetut kevätsipulit. Lisää maustetahna kaalin lehtien väliin joko lusikalla tai käsin (käytä hanskoja). Kääri kaalipala pieneksi tiukaksi nyytiksi.  

  7. Siirrä kaalinyytit puhtaaseen tölkkiin. Kannen ja kaalin väliin tulisi jäädä 3 cm tilaa. Sulje kansi tiiviisti. Säilytä kaalia ensin huoneenlämmössä varjoissa paikassa 2–4 päivää.  Avaa kansi ja paina lusikalla kaalinyyttejä purkkiin muodostuneen nestepinnan alapuolelle ja sulje kansi uudelleen.   

  8. Siirrä tölkki jääkaappiin pariksi viikoksi. Mitä kauemmin kimchiä säilytät, sitä happamampi siitä tulee. 

Kimchi on olennainen osa muun muassa korealaista kansallisruokaa, Bibimbapia.


Reseptit Mika Rampa, Kuvat Kristiina Kurronen, tyyli Niina Meriläinen, juomasuositukset Susanna Hildén, Alko