Lohibulgogi

Maistuuko tuttu lohireseptisi aina samalta? Ota mallia trendikkäästi korealaisilta ja paista kala uunissa soijan kanssa.

Valmistusaineet

  • n. 800 g ruodotonta lohta fileen paksummasta päästä

  • 3 valkosipulinkynttä

  • n. 6 cm pala inkivääriä

  • 6 kevätsipulia

  • 1 dl soijaa

  • 2 rkl sokeroimatonta riisiviinietikkaa

  • 1 rkl sokeria

  • 1 tl chilikastiketta, esim. srirachaa

  • 2 rkl rypsiöljyä

Tarjoiluun

  • seesaminsiemeniä ja halutessasi sriracha-chilikastiketta


Kasvislisäke

  • 400 g vihreää parsaa (tai parsakaalin nuppuja)

  • 1 valkosipulinkynsi

  • 1 paksoi eli bok choy (tai kiinankaali)

  • 200 g litteitä herneenpalkoja

  • 200 g siitakkeita tai ruskeita herkkusieniä

  • 3 rkl rypsiöljyä

  • sormisuolaa

  • valkopippuria myllystä

Valmistusohjeet

  1. Leikkaa lohi neljään annospalaan ja laita palat uunivuokaan.

  2. Kuori valkosipulit ja inkivääri. Hienonna valkosipulit mahdollisimman pieneksi silpuksi. Raasta inkivääri. Hienonna kevätsipuli. Yhdistä ne soijan, etikan, sokerin, chilin ja öljyn kanssa. Ota puolet marinadista erilleen ja kaada lohen päälle. Anna maustua noin 15 minuuttia. Lämmitä uuni 225 asteeseen.

  3. Kaada loppu marinadi pieneen kattilaan. Kiehauta seos ja anna sen porista miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia tai kunnes se on paksuhkoa.

  4. Laita lohi uuniin ja paista n. 20 minuuttia. Jos haluat olla varma kypsyydestä, niin työnnä lihalämpömittari paksuimpaan palaan. Kun sisälämpö on 40 astetta, niin lohi on mehevä.

  5. Tee kasvislisäke lohen kypsyessä. Kuori parsat, leikkaa pois kovat tyvet. Paloittele. Esikeitä paloja n. 4 minuuttia. Kaada keitinvesi pois. Kuori ja viipaloi valkosipuli. Huuhtaise paksoi ja leikkaa se suupaloiksi. Viipaloi sienet. Pikapaista kasviksia öljyssä pannulla n. 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

  6. Annostele kasvislisäke lautasille. Nosta päälle lohipalat ja loraus kastiketta. Viimeistele halutessasi seesaminsiemenillä. Jos haluat lisää tulisuutta annokseen, tarjoa lisäksi sriracha-kastiketta.

Juomasuositus
Lohibulgogi

Mausteinen lohibulgogi vaatii viiniltä runsaasti hapokkuutta ja hedelmäisyyttä. Klassinen kumppani lohelle on kuiva, vivahteikas ja ryhdikäs riesling.

Jos kuitenkin käytät reilusti inkivääriä, valkosipulia ja chiliä, sokerin määrää viinissä kannattaa lisätä. Valitse silloin juomaksi puolikuiva tai puolimakea riesling tai aromaattinen gewürztraminer Euroopasta tai uuden maailman viinimaista.

Oluista raikkaat ja maltaiset vaaleat lagerit tukevat lohibulgogia peittämättä ruoan vivahteikkuutta.