Jälkiruokaviinit jouluisten makujen seuraan

Jouluna on lupa herkutella myös makeilla viineillä. Maistele niitä sekä suolaisten että makeiden jouluisten herkkujen kanssa.

Suolaista juustoa ja makeaa viiniä

Jaloaromiset, intensiivisen makeat valkoviinit sopivat hienosti sinihomejuustojen seuraan. Klassikkoparit roquefort ja sauternes tai tawny port ja stilton nostavat hymyn huulille.

Kannattaa maistaa myös muita makeita jälkiruokaviinejä juustojen kanssa. Itävaltalaiset ja saksalaiset beerenausleset ja trockenbeerenausleset loistavat mustaleimaisen emmentalin parina. Gorgonzola puolestaan saa italialaisen vin santon laulamaan.

Pähkinöiden, suklaan ja kuivattujen hedelmien aromeita

Tummanruskea, rusinaisen suklainen ja paahteinen cream sherry sopii hienosti jouluisten herkkujen seuraan. Siitä voi nauttia pähkinöitten, kuivattujen hedelmien, kuivien hedelmäkakkujen ja taatelikakkujen kanssa.

Ruskeanpunainen, kypsän hedelmäinen ja viikunainen tawny port sopii sinihomejuuston lisäksi suklaan, kuivatuttujen hedelmien ja pähkinäisten leivonnaisten kanssa nautittavaksi.

Runsaan hapokas, taatelinen ja hienostuneesti kärähtänyt makea madeira maistuu suklaan, kuivien kakkujen, pekaanipiiraan, luumuvanukkaan tai -jäädykkeen ja joulutorttujen kera.