Näin valitset oluet jouluaterialle

Mietona alkoholijuomana olut toimii hyvin läpi aterian. Monen mielestä se sopii jouluherkkujen makujen sekamelskaan paremmin kuin viini. Tässä täsmävinkit joulupöydän oluiden valintaan.

Perinteisen suomalaisen joulupöydän ruoat vaativat oluelta tavallista korkeampaa alkoholitilavuutta pureutuakseen ruoassa olevan rasvan läpi.

Valitse joulupöytään vähintään kaksi erilaista olutta

Joulupöytään suosittelemme valitsemaan ainakin kaksi erityyppistä olutta. Alkuruokana joulupöydässä on usein erilaisia kaloja, joiden makukirjo vaihtelee. On suolaista, hapanimelää, runsaasti maustettua ja savustettua. Happamat ja suolaiset kalaruuat vaativat oluelta runsaammin humalan katkeroita tasapainottamaan makuja.

Oikea lämpötila eri oluille

Lämpö ja oikeanlainen, tulppaanin mallinen lasi saavat oluen aromit liikkeelle. Vahvan oluen kannattaa antaa lämmetä huoneenlämmössä vartista puoleen tuntiin ennen tarjoilua.

Lager-oluet ovat raikkaimmillaan jääkaappiviileänä.

Ale-oluet on hyvä nauttia hieman lämpimämpinä noin 8-asteisina.

Vahvat oluet kuten barleywine-, imperial stout- tai tummat trappisti-oluet ovat parhaimmillaan yli 10 asteisina.

Oluet joulupöydän kaloille

Kalapöydän herkkujen ja mädin, kurkkujen ja hunajan kylkeen sopivat raikkaat lagerit tai niitä katkerammat pilsit. Kalojen kanssa sopivat hyvin yhteen myös vehnäoluet, jotka eivät vierasta myöskään lipeäkalaa.

Graavatun kalan pariksi sopii kuiva ja raikas tšekki- tai saksalaistyyppinen pils tai kuivat vaaleat alet. Myös vehnäoluet sopivat niin salaattien kuin kalaruokien seuraan.  

Olut on lyömätön yhdistelmä varsinkin sillin ja rosollin kanssa. Oluen hiilihappo raikastaa makunystyröitä suolaisen ja hiukan mausteisen sillin jälkeen vastaanottamaan rosollin miedompia ja hiukan hapokkaampia makuja.

Oluet joulupöydän pääruoille

Lämpimän ruoan kera voi maistella aromikkaampia talven uutuuksia, joissa maistuu karamellimainen mallas ja joissa humalan katkerot tunkeutuvat mukavasti rasvaisempienkin kastikkeiden läpi. Näitä ovat erityisesti alkoholipitoisuudeltaan vahvemmat talviset alet. Oluen katkeruus myös raikastaa suuta ja on usein paikallaan vahvan makuisten ruokien kanssa.

Lagereiden maailmasta jykevät, pehmeän pyöreät bockit ovat nekin suositeltavia pääruoalle. Esimerkiksi kinkun suolaisuus saa vastapainoa bockien makeasta maltaisuudesta.

Makeiden sekä aavistuksen mausteisten laatikkoruokien seuraan sopivat maltaiset lager-oluet tai hedelmäiset alet.

Tummemmissa bockeissa voi olla paahtuneita ja jopa suklaisia aromeja, jotka sopivat monenlaisen riistan ja niiden kanssa tarjottavien kastikkeiden makuihin. Perinteisen joulukinkun ja tulisen sinapin kera monelle maistuu myös hyvin aromaattinen mutta samalla miellyttävän raikas savu­olut.

Oluet joulupöydän jälkiruoille

Stoutin tai portterin seurana voi maistella melkein mitä suklaata vain, ja vahvimpien alejen kaveriksi sopivat vaikkapa sinihomejuusto, gruyère tai ikääntyneet vuohenjuustot.

Rapsakasti humaloitu, trooppisen hedelmäinen india pale ale kesyttää kivasti kypsän, valuvan camembertin. Oluen sisältämät hiilihapot ovatkin aina omiaan raikastamaan suuta juustolautasen äärellä.

Jätä vahvat oluet jälkiruoaksi

Hyvin vahvat ja tuhdit oluet kannattaa jättää jälkiruuaksi sellaisenaan tai tarjota sen kanssa. Oluen vahvuus ei niinkään tee niistä liian tuhteja, vaan näiden oluiden monimuotoinen makumaailma ja täyteläisyys voi olla liian haastava useammalle joulupöydän ruualle.

Jälkiruoat ja etenkin juustot ovat mausteisten ja paahtuneiden oluiden kumppanit. Yleensä lasillinen jälkiruokaolutta riittää, joten vahvat olutpullolliset kannattaa jakaa.

Katso myös nämä vinkit