Mitä juomaksi grilliruoalle?

Grillattaessa ruokaan tulee muun muassa savun aromeja. Silloin juomatkin saavat olla keskimääräistä runsaamman makuisia. Tässä juomavinkkejä grilliruokien kavereiksi. Mikäli grillissä ei ole kovin voimakkaita makuja, voit löytää myös alkoholittomista vaihtoehdoista grilliruoille sopivia kumppaneita.

Grillaus on mukava tapa valmistaa ruokaa kesällä, eikä se ole kovin vaikeaa. Harjoitus tekee mestarin!


Katso valikoimamme kaikki grillijuomat >

Possu

Valitse grillatulle possulle mehevä ja hilloinen punaviini. Pehmeät cabernet sauvignon-, zinfandel-pinotage- ja merlotviinit sopivat loistavasti.

Valkoviineistä esimerkiksi chardonnay- ja pinot blanc-viinit ovat hyviä valintoja.

Oluista hyvä kumppani grillatulle possulle on voimakkaasti humaloitu ale.

Katso kaikki juomat possuruoille >

Nauta

Jos grillattu naudanliha jätetään sisältä punaiseksi, sen kaveriksi kannattaa valita roteva ja voimakas -makutyypin punaviini. Myös vivahteikkaat ja kehittyneet- sekä mehevät ja hilloiset -viinit ovat usein toimivia vaihtoehtoja. Ne ovat hieman kevyempiä ja pehmeämpiä, ja sopivat etenkin silloin, kun naudanliha on valmistettu kypsäksi asti.

Oluen kannattaa myös olla täyteläinen. Esimerkiksi tumma lagervahva lager tai ale sopivat hyvin.

Katso kaikki juomat grillatulle naudalle >

Kana, broileri

Grillatulle kanalle käy kuiva roseeviini tai aromikas valkoviini. Jos mausteet tai marinadi ovat kovin tulisia, kannattaa tammisten viinien sijaan valita hedelmäisempiä vaihtoehtoja.

Punaviineistä sopivat kevyehköt marjaisat ja raikkaat sekä pehmeät ja hedelmäiset viinit.

Oluista käyvät esimerkiksi kevyet ja raikkaat pilsit ja lagerit.

Katso kaikki juomat grillikanalle >

Rasvaiset kalat

Rasvaisille kaloille sopivat kuivat, melko täyteläiset valkoviinitpehmeät punaviinit ja oluet. Runsaampi hapokkuus sopii, sillä hapot raikastavat kokonaisuutta. Valkoviineistä kannattaa valita chardonnay, pinot grisgewürztraminer tai riesling.

Punaviineistä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on kevyt pinot noir, viilennettynä.

Oluista pilsit ja vehnäoluet ovat rasvaisten kalaruokien toimivia kavereita.

Katso kaikki juomat grillatulle rasvaiselle kalalle > 

Vähä- ja keskirasvaiset kalat

Vähä- ja keskirasvaisille kaloille käyvät kuivat, kevyet- ja keskitäyteläiset valkoviinit. Vähärasvaisten kalojen kumppanit ovat yleensä melko keveitä ja usein hienostuneita valkoviinejä.

Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vaaleat sauvignon blanc -viinit.

Oluista vähärasvaisille kalaruoille kannattaa valita lager, vehnäolut tai pils.

Katso kaikki juomat vähä- ja keskirasvaisille kalaruoille >

Kasvikset

Kasvisruokien hyviä kumppaneita ovat kuivat, raikkaat valkoviinit sekä roseeviinit. Myös kevyemmät, tuoreet punaviinit ovat grilliaterian moniottelijoita ja sopivat kasvisruoille.

Oluista erityisesti raikkaat lagerit toimivat hyvin kasvisruokien kanssa.

Katso kaikki juomat grillikasviksille >

Jälkiruoat

Mitä kesä olisikaan ilman mansikoita? Sellaisenaan mansikoiden kanssa toimii taatusti samppanja. Jos mansikoiden lisukkeena tarjotaan esimerkiksi kermavaahtoa, niin makea jälkiruokaviini Bordeaux’sta ja eiswein ovat varmoja valintoja.

Vanilja-, pähkinä- ja suklaajäätelön kumppaniksi sopivat makeat madeira ja marsala.

Grillatulle ananakselle sopivat useimmat makeat, valkoiset jälkiruokaviinit.

Katso kaikki juomat jälkiruoille >

7 savustusvinkkiä

Savuaromi voi olla voimakas tai mieto, kummallekin on paikkansa. Kalan savustus on tuttua monelle, mutta kannattaa kokeilla myös kasvisten, lihan ja vaikka juuston savustamista.

1. Savustuspuu voi olla muukin kuin leppä

Perinteinen savustuspuu on Suomessa leppä, mutta kotimaisista lehtipuista myös esimerkiksi vaahtera, tammi ja omenapuu ovat sopivia puita savustukseen. Katajaa voi sekoittaa muiden lastujen joukkoon, sillä se antaa kitkerämpää aromia. Viiniköynnöksen puuta käytetään savustukseen viinialueilla.

Käytä savustukseen kuoretonta puuta. Mitä pienempää silppua käytetään, sitä enemmän savua syntyy. Sokeripala purujen päällä antaa kullanruskeaa värisävyä savustettaville tuotteille.

2. Kalan savustus: käytä tuoretta kalaa

Paras savukala tulee mahdollisimman tuoreesta kalasta: esimerkiksi ahven, siika, lahna, silakka ja muikku ovat erinomaisia savustuskaloja, mutta yhtä hyvin voit savustaa ison lohen fileetä.

3. Kalan savustus: suolaa etu- tai jälkikäteen

Suolaa savustettavat kalat merisuolalla, suolausaika on 2–12 tuntia riippuen kalan koosta. Esimerkiksi keskikokoiselle siialle riittää noin 4–5 tunnin suolaus. Poista suola ja pyyhi kala kuivaksi ennen savustusta. Kaloja ei suomusteta, sillä suomut suojaavat kalaa liialta kuivumiselta.

Osa savustajista suolaa pieniä ja keskikokoisia silakoita, siikoja, ahvenia ja muikkuja vasta savustuksen jälkeen. Kalat laitetaan kuumina haaleaan veteen, johon on liuotettu 60–100 grammaa suolaa yhtä vesilitraa kohti. Kalat ovat liemessä vain hetken ja nostetaan pois, veden annetaan haihtua kuumista kaloista.

4. Kasvisten savustaminen

Kokeile savustuksessa erilaisia kasviksia. Tomaatti sopii savustukseen kuten grilliinkin, samoin aurinkokuivattu tomaatti maustuu savussa.

Savustusaika riippuu kasvisten kypsyydestä ja savustimen kuumuudesta sekä halutun savuaromin voimakkuudesta. Esimerkiksi perunoita voi keittää kypsiksi, maustaa öljyllä, suolalla ja ruohosipulisilpulla ja panna savustumaan. Kypsät perunalohkot tai pienet uudet perunat saavat savuaromin 5–10 minuutissa. Chilipalkoja savustamalla ja silppuamalla saat ruokiin villiä savunmakua.

5. Jälkiruokien savustaminen

Hyvä jälkiruoka syntyy banaaneista, jotka paloitellaan kuorineen noin seitsemän sentin pätkiksi ja laitetaan savustumaan noin 10 minuutiksi. Kuuma banaanin sisus maistuu jäätelön seurana.

Leipäjuusto savustuu ja pehmenee 5–10 minuutissa jälkiruoaksi, joka on hyvää lakkahillon tai muiden marjahillojen kanssa. Myös muutaman minuutin savustettu brie sopii jälkiruoaksi tuoreiden marjojen kanssa.

6. Mieto savuaromi sopii monenlaisiin ruokiin

Hienostuneen mietoon savuaromiin on helppo yhdistää erilaisia kastikkeita, lisukkeita ja ruokajuomia. Savustettavaa tuotetta pidetään savussa muutama minuutti ja se kypsytetään lopulliseen kypsyyteensä esimerkiksi uunissa. Myös savustuspussi antaa kevyen savuaromin.

7. Juomaksi jotakin raikasta

Mitä voimakkaammin savulta maistuvia ruokia pöydässä on, sitä raikkaammat ja hedelmäisemmät juomat niiden kanssa sopivat.

Hyviä savustettujen makujen kanssa ovat esimerkiksi Ranskan roseeviinit. Hennosti savustetulle lohifileelle sopii kumppaniksi chablis, mutta voimakkaan savustetulle hedelmäinen sauvignon blanc tai chardonnay.

Punaviineistä maistuvat hedelmäiset ja marjaiset viinit, jotka eivät ole voimakkaan tammisia ja tanniinisia. Aromikkaat valkoviinit kuten kuiva tai puolikuivat muscatriesling sekä gewürtzraminer sopivat myös savumakuihin.

Oluista sopivat lageroluetpilsit ja alet.

Tekstit Thomas Suni Kuvat Alko

Grillausaikoja
Grillausaikoja:
  • Aika riippuu grillin lämpötilasta ja tuotteen paksuudesta.
  • Aloita grillaus hitaammin kypsyvistä tuotteista.
  • Kääräise liha folioon jälkikypsymään.
  • Folio pitää myös tuotteet lämpimänä ja estää niiden kuivumisen, jos ne joutuvat odottamaan syöjiä. 
  • Isot katkaravut 5 minuuttia
  • Lohifilee n. 10 minuuttia
  • Lohiviipale 5 minuuttia
  • Broilerinfilee 10 minuuttia
  • Ohutleike 4 minuuttia
  • Koipi-reisipalat 40 minuuttia
  • Koipipalat 25 minuuttia
  • Luulliset kyljykset 10-12 minuuttia
  • Pihvit 8 minuuttia
  • Kokonainen porsaan sisäfilee n. 20 minuuttia
  • Kokonainen naudanfilee n. 30 minuuttia
  • Kokonainen broileri 1 t 10 minuuttia
  • Grillaa porsaanliha ja broilerinliha aina kypsäksi! Naudanlihan voi jättää puolikypsäksikin.
  • Leikkaa lihaan viilto ja tarkista kypsyys. Tai käytä grilliin sopivaa paistomittaria.
Maustamisesta:
  • Grillattavan lihan tai kalan voi maustaa ja mehevöittää marinoimalla. Itse tekemällä saa juuri sellaista kuin haluaa.
  • Vaihtelua valmismarinadeihin tuovat erilaiset tuoreet mausteet, esimerkiksi chili tai yrtit.
  • Tuotteen ei tarvitse uida marinadissa! Mutta niitä kannattaa käännellä tasaisen maustumisen varmistamiseksi.  
  • Kalan marinointiin riittää pari tuntia, lihaa voi maustaa vaikka yön yli.
  • Sivele marinadilla myös kypsennyksen aikana.
  • Mausta suolalla ja pippurilla ennen tai jälkeen grillaamisen, mutta tuoreyrteillä vasta grillaamisen jälkeen.
  • Glaseeraus on grillatun tuotteen sively maustekastikkeella grillauksen lopussa.
  • Muista käsitellä raa´at ja kypsät lihat eri välineillä ja eri astioissa. Älä käytä varsinkaan broilerin tai porsaanlihalla ollutta marinadia valmiin ruoan kastikkeena!