Grilli ja juoma - Parhaat makuyhdistelmät

Grillattaessa ruokaan tulee muun muassa savun aromeja. Silloin juomatkin saavat olla keskimääräistä runsaamman makuisia. 

Grillaus on mukava tapa valmistaa ruokaa kesällä, eikä se ole kovin vaikeaa. Tässä juomavinkkejä grilliruokien kavereiksi. Mikäli grillissä ei ole kovin voimakkaita makuja, voit löytää myös alkoholittomista vaihtoehdoista grilliruoille sopivia kumppaneita.

Katso valikoimamme kaikki grillijuomat >

Possu

Valitse grillatulle possulle mehevä ja hilloinen punaviini. Pehmeät cabernet sauvignon-, zinfandel-pinotage- ja merlotviinit sopivat loistavasti.

Valkoviineistä esimerkiksi chardonnay- ja pinot blanc-viinit ovat hyviä valintoja.

Oluista hyvä kumppani grillatulle possulle on voimakkaasti humaloitu ale.

Katso kaikki juomat possuruoille >

Nauta

Jos grillattu naudanliha jätetään sisältä punaiseksi, sen kaveriksi kannattaa valita roteva ja voimakas -makutyypin punaviini. Myös vivahteikkaat ja kehittyneet- sekä mehevät ja hilloiset -viinit ovat usein toimivia vaihtoehtoja. Ne ovat hieman kevyempiä ja pehmeämpiä, ja sopivat etenkin silloin, kun naudanliha on valmistettu kypsäksi asti.

Oluen kannattaa myös olla täyteläinen. Esimerkiksi tumma lagervahva lager tai ale sopivat hyvin.

Katso kaikki juomat grillatulle naudalle >

Kana, broileri

Grillatulle kanalle käy kuiva roseeviini tai aromikas valkoviini. Jos mausteet tai marinadi ovat kovin tulisia, kannattaa tammisten viinien sijaan valita hedelmäisempiä vaihtoehtoja.

Punaviineistä sopivat kevyehköt marjaisat ja raikkaat sekä pehmeät ja hedelmäiset viinit.

Oluista käyvät esimerkiksi kevyet ja raikkaat pilsit ja lagerit.

Katso kaikki juomat grillikanalle >

Rasvaiset kalat

Rasvaisille kaloille sopivat kuivat, melko täyteläiset valkoviinitpehmeät punaviinit ja oluet. Runsaampi hapokkuus sopii, sillä hapot raikastavat kokonaisuutta. Valkoviineistä kannattaa valita chardonnay, pinot grisgewürztraminer tai riesling.

Punaviineistä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen on kevyt pinot noir, viilennettynä.

Oluista pilsit ja vehnäoluet ovat rasvaisten kalaruokien toimivia kavereita.

Katso kaikki juomat grillatulle rasvaiselle kalalle > 

Vähä- ja keskirasvaiset kalat

Vähä- ja keskirasvaisille kaloille käyvät kuivat, kevyet- ja keskitäyteläiset valkoviinit. Vähärasvaisten kalojen kumppanit ovat yleensä melko keveitä ja usein hienostuneita valkoviinejä. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vaaleat sauvignon blanc -viinit.

Oluista vähärasvaisille kalaruoille kannattaa valita lager, vehnäolut tai pils.

Katso kaikki juomat vähä- ja keskirasvaisille kalaruoille >

Kasvikset

Kasvisruokien hyviä kumppaneita ovat kuivat, raikkaat valkoviinit sekä roseeviinit. Myös kevyemmät, tuoreet punaviinit ovat grilliaterian moniottelijoita ja sopivat kasvisruoille.

Oluista erityisesti raikkaat lagerit toimivat hyvin kasvisruokien kanssa.

Katso kaikki juomat grillikasviksille >

Jälkiruoat

Mitä kesä olisikaan ilman mansikoita? Sellaisenaan mansikoiden kanssa toimii taatusti samppanja. Jos mansikoiden lisukkeena tarjotaan esimerkiksi kermavaahtoa, niin makea jälkiruokaviini Bordeaux’sta ja eiswein ovat varmoja valintoja.

Vanilja-, pähkinä- ja suklaajäätelön kumppaniksi sopivat makeat madeira ja marsala.

Grillatulle ananakselle sopivat useimmat makeat, valkoiset jälkiruokaviinit.

Katso kaikki juomat jälkiruoille >