Millaista juomaa noutopöytään?

Noutopöydän antimissa on monenlaisia makuja. Asiantuntijan vinkit auttavat sinua valitsemaan oikeat juomat ruoille.

Noutopöydässä on monenlaisia makuja, joten viineiksikin valitaan sekä punaista että valkoista oman maun ja eri ruokien mukaan.

Valkoviineistä vivahteikkaat ja ryhdikkäät riesglingit tai grüner veltlinerit sekä pirteät ja hedelmäiset sauvignon blancit tai chardonnayt taipuvat moniin makuihin.

Jos noutopöydässä ovat pääosassa kesäisen raikkaat maut, punaviineistä kannattaa valita marjaisa ja raikas pinot noir tai sangiovese.

Muhkeampien makujen kumppaniksi on tarjolla monia meheviä ja hilloisia vaihtoehtoja esimerkiksi Malbec-Syrah- tai Tempranillo-rypäleistä.

Olutkin sopii pitopöytään

Raikas ja maltainen vaalea lager tai pehmeä ja aromikas tumma lager sopivat monen ruoan kumppaneiksi. Vaihtelua haluava voi kokeilla myös alea tai pilsiä.

Trendikkäät pienpanimoiden alet, esimerkiksi aromikkaan humalaiset India Pale Alet, sopivat varsinkin silloin kun noutopöytä on koottu itämaisittain maustetuista herkkupaloista.

Kun kuohuviiniä nautitaan ruokajuomana, kannattaa valita hiukan kypsyneempi ja laadukkaampi kuohuviini. Espanjalaiset cavat ovat hyvä ja edullinen vaihtoehto, ja Alkon valikoimassa on myös monikäyttöisiä varsin edullisia samppanjoita. Lisäksi noutopöydässä kannattaa aina muistaa alkoholiton vaihtoehto. Alkossa on myynnissä useita alkoholittomia kuohuviinejä.

Kuohujuoma kevyimmille

Kuohuviinit ovat tyylikästä tarjottavaa noutopöydän pikkupalojen kanssa. Erityisen hyvin ne sopivat kalan, äyriäisten ja kanan kanssa.

Samppanjoissa ja muissa pitkään sakkakypsytetyissä laatukuplivissa on luonnetta täyteläisempienkin tarjottavien kumppaneiksi.

Keveämmän tyylin cava tai trendikäs prosecco ovat hyviä valintoja silloin, kun noutopöytä keskittyy kevyen raikkaisiin herkkuihin. 

Tarjoa myös alkoholiton vaihtoehto

Alkoholittomat ruokajuomat ovat nykyisin paitsi hyvänmakuisia, myös trendikkäitä. Hyvä isäntä tai emäntä varaakin tarjolle myös ruoille yhtä hyvin sovitettuja alkoholittomia viinejä ja oluita. Raikasta vettä on myös hyvä olla tarjolla riittävästi.

Tarjoa kuohuviini oikean lämpöisenä

Kuohuviinin tarjoilulämpötila on 5–8 °C.

Se syntyy pitämällä juomaa jääkaapissa kolmisen tuntia. Jos pullo pitää viilentää nopeasti, pullo kannattaa panna hetkeksi vesi-jääseokseen.

Katso myös nämä vinkit