Mitä juomaksi jouluruoille?

Suomalainen joulupöytä on makujen ilotulitus, joka kaipaa raikasta seuraa. Toisille joulupöytä on vuoden huipennus, johon valitaan juomatkin jokaiselle ruokalajille huolella erikseen. Toiset taas haluavat päästä noutopöydässä yhdellä, korkeintaan kahdella juomalla. Alkon Rovaniemen myymälän myyjä ja tuotekouluttaja Heta Junni antaa suosituksensa joulupöytään.

Juomasuositukset jouluruoille

Juomasuositus kinkulle

Joulukinkku ja juomat  

Olut 

Perinteisen sinappihunnutetun kinkun kumppaniksi sopii hyvin olut, esimerkiksi tumma lagervahva lager tai ale. Kinkkuoluessa saa olla aromikkuutta ja täyteläisyyttä.  

Kokeile esimerkiksi

  • Tummia lagereita. Tummat maltaat antavat oluelle tumman karamellisia ja suklaisia aromeja ja hienoista makeutta. Katso valikoimamme tummat lagerit >

Viini

Viiniksi kinkulle käy keski­täyteläinen ja keskitanniininen, marjaisa ja raikas -makutyypin punaviini, esimerkiksi pinot noir-, gamay-, sangiovese-, merlot- tai tempranillo-rypäleestä, klassiselta eurooppalaiselta alueelta. 

Kokeile esimerkiksi

  • Pinot noiria. Pinot Noir on Bourgognen klassinen rypäle, joka tuottaa parhaimmillaan maailman arvostetuimpia punaviinejä. Viineillä on ominaista verraten vaalea väri, runsas hapokkuus sekä hedelmäisyys ja marjaisuus. Raikas viini toimii erinomaisesti kinkun kanssa. Lajikkeesta tehty viini ei ole liian tuhti, joten se ei peitä kinkun herkkää aromimaailmaa. Katso valikoimamme kaikki bourgognelaiset pinot noirit > 

Juomasuositus joululaatikoille 

Joululaatikko ja juoma

Viini

Roseeviini sopii suomalaiseen joulupöytään aivan erinomaisesti. Roseepulloon vangittu raikkaus ja pieni punamarjaisuus sopii aivan loistavasti laatikoille. Pikkuinen jäännössokeri viinissä pehmentää yhdistelmää. Joulun noutopöydän ainoaksi viiniksi sopii viilennetty roseeviini Provencesta.  

Kokeile esimerkiksi

  • Raikkaan hedelmäinen, hieman jäännössokeria sisältävä puolikuiva roseeviini.  
    Trendikäs roseeviini sopii ympärivuotisesti ruokapöytään. Joululaatikoiden makeahko makumaailma kaipaa viiniltäkin pientä makeutta. Katso valikoimamme kaikki kasvisruokien kanssa maistuvat puolikuivat roseet >

Olut

Laatikoiden seuraan sopivat hyvin myös makeamman sävyiset erikoisuudet, kuten kirsikka- tai inkivääriolut!

Kokeile esimerkiksi

  • Belgialaistyyliset luostarioluet. Laatikoiden seuraan sopivat myös belgialaistyyliset luostarioluet, joiden tuhti, makea maltaisuus on oivallinen makupari joululaatikoille. Katso valikoimamme kaikki luostarioluet >

Juomasuositus seitankinkulle

 Seitankinkku ja juomat

Viini

Miedon makuinen ja vegaaninen seitanpaisti kannustaa valitsemaan pöytään jonkin Alkon vegaaniviineistä, joita löytyy kaikista makutyypeistä. Suosittelisin kevyttä, marjaisa ja raikas -makutyypin punaviiniä, kuten kinkullekin. Myös puolikuiva aromikas valkoviini tai roseeviini toimii kevyempänä vaihtoehtona.  

Kokeile esimerkiksi

 

Olut

Maukas olut, esimerkiksi hedelmäinen ale sekä vahva tai tumma lager ovat oluenystävän valintoja. 

Kokeile esimerkiksi


Juomasuositus kalkkunalle

 Kalkkuna ja juomat

Viini

Punaviineistä kalkkunan seuraan sopivat melko kevyet makutyypit marjaisa ja raikas sekä pehmeä ja hedelmäinenPinot noir on klassinen valinta. Jos haluat lasiin hiukan täyteläisempää viiniä, keskitäyteläinen rhônelainen tai Veneton alueen punaviini käyvät hyvin.  

Savustetun kalkkunan kanssa viinissä saa olla myös pientä makeutta. Tammikypsytetty chardonnay pienellä jäännössokerilla toimii loistavasti.  

Kokeile esimerkiksi

Olut

Olueksi sopii melko kevyt vaalea olut, esimerkiksi pils tai lager

Kokeile esimerkiksi:

  • Savuolut savustetun kalkkunan kanssa. Savustetun kalkkunan runsas makumaailma kaipaa rinnalleen tuhdimpaa olutta. Savuolut on monen joulupöydän perinteinen valinta ja sopii kalkkunan savuiseen aromimaailmaan erinomaisesti. Katso valikoimamme kaikki savuoluet >

Juomasuositus kalapöytään

 Kalapöytä ja juomat

Samppanja

Kun tarjolla on monenlaisia kylmiä alkupaloja, juoman pitää sopia niistä mahdollisimman moneen. Siksi sen ei kannata olla kovin täyteläinen. Samppanja on varma valinta, jolla voi jatkaa koko aterian ajan tai pitää kylmää juomaa ”tukisamppanjana” muiden viinien rinnalla.  

Viini

Kalapöytään sopivat myös raikkaat, hapokkaat valkoviinit, kuten albariño, riesling, sauvignon blanc tai pinot gris.  

Sherry

Kuiva sherry on myös täydellinen valinta kalapöytään! 

Olut

Oluista parhaiten sopivat vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet lager ja pils


Juomasuositus suklaakonvehdeille 

Viini

Konvehtien ja uuden joulu­lahjakirjan seuraan sopii oivasti joko roteva ja voimakas punaviini tai makea nektari. Valitse esimerkiksi makea portviinimadeira tai banyuls. Myös väkevöity moscatel- tai muscatviini toimii hyvin.  

Olut

Tumma suklaa muodostaa mainion liiton tummien stoutin ja porterin kanssa. 

 

Joulupöydän alkoholittomat vaihtoehdot

 

Olut

Perinteiseen joulupöytään sopii erinomaisesti alkoholiton olut, joiden tyylien kirjo on runsas. Oman maun mukaan voi valita useista vaihtoehdoista kepeästä lager-tyyppisestä oluesta runsaammin humaloituun, rapsakkaan ale-olueen

Viinit

Viinin ystävä yhdistää jouluisten kalaruokien kanssa vivahteikas & ryhdikäs tai pirteä & hedelmäinen makutyypin valkoviinin ja nappaa kinkun tai kalkkunan kaveriksi mehevä & hilloinen makutyypin keskitäyteläisen alkoholittoman punaviinin.

Siiderit

Aterian jälkeen, aattoillan pimetessä voi nautiskella juustotarjottimen äärellä ja kaataa lasiin makeahkoa alkoholitonta siideriä Ranskasta tai Espanjasta.