Mitkä juomat sopivat vappuun?

Vapun juomat ovat keväisen raikkaita. Kuohuviini on vapun suosikki, mutta aaton ja vappupäivän juhlinnassa maistuvat myös muut juomat. Talven täyteläisten makujen jälkeen viinejä ja oluita yhdistää keveys.

Kuohuviinit ja samppanjat

Kuohuviini on juhlan itseoikeutettu viini. Se sopii paitsi alkumaljaksi myös keväisen ja kesäisen juhlaruoan pariksi.

Kuohuviinit ja samppanjat ovat ruokapöydän moniottelijoita, jotka maistuvat suolaisen ja makean kanssa. Monipuolisuutensa takia ne ovat vapun kestosuosikkeja.

Kuohuviineistä ja eritoten samppanjoista löytyy runsaita makumaailmoita, joita voi hyvin yhdistellä erilaisiin vapun ruokaherkkuihin.

Samppanja on mainio valinta, sillä se saa paahteista voimaa perinteisestä valmistusmenetelmästään. Samppanja selättää jopa vappuaamun sillin.

Samankaltaista runsautta on myös muissa perinteisen menetelmän kuohuvissa. Niitä ovat esimerkiksi Espanjan cavatRanskan crémantit ja monet Euroopan ulkopuolelta tulevat laadukkaat kuohuviinit.

Italialaisen Astin alueen makeat kuohuviinit kuuluvat monen vappuperinteisiin. Ne ovat mainio pari jälkiruoille, sillä kuplien raikastama viini toimii minkä tahansa makean kyljessä.

Katso kuohuviinit ja samppanjat

Roseeviini

Roseeviini on aurinkoinen yleisviini, joka sopii kesäisen rentojen ruokien seuraan. Se on täydellinen valinta vappupiknikille, sillä rosee maistuu niin salaattien, täytettyjen leipien, leikkeleiden, kalojen, grillatun kanan kuin mietojen juustojen parina.

Vappuruokien kanssa lasiin käyvät parhaiten kuivat roseet. Puolikuivat ja puolimakeat ovat omiaan seurusteluun ja iltapäivän auringonsäteistä nautiskeluun.

Katso roseeviinit

Prosecco

Mitä?

Vappuna kuohuviinilaseihin voi kaataa esimerkiksi proseccoa, joka on noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se on kuin luotu vappuun, sillä maku on hedelmäinen ja helposti lähestyttävä. Rento prosecco käy maljojen kilistelyyn tai pikkupalojen seuraan.

Proseccot tulevat Italian Venetosta.

Miltä maistuu?

Helppo, hedelmäinen ja usein päärynään vivahtava.

Minkä kanssa?

Prosecco sopii mainiosti seurusteluun, joten siitä tullut suosittu baarien juomalistoilla. Hedelmäinen viini on lähestyttävyytensä ansiosta myös oiva isojen seurueiden maljajuoma.

Ruokapöydässä makeaan vivahtava prosecco sopii mainiosti suolaisten leikkeleiden vastapariksi. Viini on paikallaan myös hedelmäisten makujen, esimerkiksi melonisalaatin seurana. Lisäksi hedelmäisyys ja maun pehmeys tekevät proseccosta harkitsemisen arvoisen aasialaisten makujen kanssa.

Katso proseccot

Brachetto

Mitä?

Kotoisin Brachetto d’Aquin viinialueelta, joka sijaitsee Italian Piemontessa. Valmistetaan kuohuviiniä ja makeita helmeileviä viinejä. Viinit ovat väriltään heleän punaisia ja aromiltaan hyvin hedelmäisiä.

Miltä maistuu?

Brachetton tyypillisiä aromeja ovat mansikka, vadelma, rusina, sima, ruusu, mausteet ja sitruuna.

Makea, aromaattinen, vähäalkoholinen, väriltään heleän rubiininpunainen. Hapokkuus taittaa mukavasti makeutta. Tarjotaan viilennettynä.

Minkä kanssa?

Marjaisten jälkiruokien seuraan tai sellaisenaan seurusteluun makean ystäville. Kokeile myös suolaisten juustojen kanssa.

Katso brachettot

Lambrusco

Mitä?

Italian Emilia-Romagnan tunnetuin viini on makeahko ja helmeilevä lambruscopunaviini.

Punainen, pirskahteleva lambrusco on mielenkiintoinen tuttavuus, jota voi mainiosti tarjota vapun kunniaksi.

Miltä maistuu?

Puolikuivia ja puolimakeita, eloisan pirskahteleva, vähätanniininen, marjaisa, mutkaton. Tarjotaan viilennettynä.

Minkä kanssa?

Lambruscon kirsikkaisen ja vadelmaisen makeat aromit saavat hyvän vastaparin sinihomejuuston suolaisuudesta.

Katso lambruscot

Moscato d’asti

Mitä?

Italian Piemonten pirskahteleva, aromaattisesta Moscato-lajikkeesta tehty makea viini.

Miltä maistuu?

Raikas, kepeä, rusinainen, kukkainen, sitruksinen. Tarjotaan viilennettynä.

Minkä kanssa?

Sopii lähes mille tahansa jälkiruoalle tai sellaisenaan. Etenkin marjat, hedelmät, mousset, marenki, sorbetit ja jäädykkeet.

Katso moscato d'astit

Vehnäolut

Vaalea vehnäolut on raikas mutta luonteikas oluttyyppi, jonka hedelmäisyys maistuu talven tuhtien oluiden jälkeen.

Olutlasiin käy esimerkiksi saksalaistyylinen vaalea weissbier eli weizen, jonka maun raikkautta voi korostaa sitruunansiivulla.

Olut ja makkara saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta vehnäolut inspiroi herkuttelemaan grillatulla bratwurstilla ja kotitekoisella perunasalaatilla. Yhdistelmä ei petä vappunakaan.

Katso vehnäoluet

Alkoholittomat

Alkoholittomien viinien ja oluiden suosio on vahvassa kasvussa. Vappujuomien korvaaminen ainakin osittain alkoholittomilla on idea, joka tuntuu hyvältä myös seuraavana aamuna.

Alkoholiton kuohuviini on vapun yleispätevä juoma. Kotimaisuuden suosiminen on herkullinen vaihtoehto, sillä Suomessa tehdään nyt mainioita holittomia kuohuvia. Niissä saattaa maistua esimerkiksi kuusenkerkkä tai herukanlehti.

Alkoholittomissa viineissä on usein sokeria, joten ne kannattaa nauttia jääkylminä ja siten raikkaina.

Alkoholittomat juomasekoitukset sopivat mainiosti Vappuun. Alko toi 85-juhlavuotensa kunniaksi myyntiin kolme raikasta mocktailia eli alkoholitonta coctailia: mustikka-lime-mocktail, karpalo-mocktail sekä kurkun ja basilikan makuinen mocktail. Ne toimivat mainiosti alkumaljana tai vappuillan virkistäjänä.

Katso mocktailit

Katso kaikki alkoholittomat

Teksti Thomas Suni, Kuva iStock

Katso myös nämä vinkit