Mitkä juomat sopivat vappuun?

Vapun juomat ovat keväisen raikkaita. Kuohuviini on vapun suosikki, mutta aaton ja vappupäivän juhlinnassa maistuvat myös muut juomat. Talven täyteläisten makujen jälkeen viinejä ja oluita yhdistää keveys.

Kuohuviini ja samppanja

Tämäkin vappu on kupliva ja kuohuva. Kuohuviini on juhlan itseoikeutettu viini. Se sopii paitsi alkumaljaksi myös keväisen ja kesäisen juhlaruoan seuraan.

Kuohuviinit ja samppanjat ovat ruokapöydän moniottelijoita, jotka maistuvat suolaisen ja makean kanssa. Monipuolisuutensa takia ne ovat vapun kestosuosikkeja. Kuohuviineistä ja eritoten samppanjoista löytyy runsaita makumaailmoita, joita voi hyvin yhdistellä erilaisiin vapun ruokaherkkuihin.

Samppanja on mainio valinta, sillä se saa paahteista voimaa perinteisestä valmistusmenetelmästään. Samppanja selättää jopa vappuaamun sillin. Samankaltaista runsautta on myös muissa perinteisellä menetelmällä valmistetuissa kuohuvissa. Niitä ovat esimerkiksi Espanjan cavatRanskan crémantit ja monet Euroopan ulkopuolelta tulevat laadukkaat kuohuviinit.

Italialaisen Astin alueen makeat kuohuviinit kuuluvat monen vappuperinteisiin. Ne ovat mainioita vaihtoehtoja jälkiruoille, sillä kuplien raikastama viini toimii minkä tahansa makean kyljessä.

Katso kuohuviinit ja samppanjat >

Roseeviini

Roseeviini on aurinkoinen yleisviini, joka sopii kesäisten rentojen ruokien seuraan. Se on täydellinen valinta vappupiknikille, sillä rosee maistuu niin salaattien, täytettyjen leipien, leikkeleiden, kalojen, grillatun kanan kuin mietojen juustojen parina.

Vappuruokien kanssa lasiin käyvät parhaiten kuivat roseet. Puolikuivat ja puolimakeat ovat omiaan seurusteluun ja iltapäivän auringonsäteistä nautiskeluun.

Katso roseeviinit >

Prosecco

Vappuna kuohuviinilaseihin voi kaataa esimerkiksi proseccoa, joka on noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se on kuin luotu vappuun, sillä sen maku on hedelmäinen, usein päärynään vivahtava ja helposti lähestyttävä. Rento prosecco käy maljojen kilistelyyn tai pikkupalojen seuraan. Proseccot tulevat Italian Venetosta.

Prosecco sopii mainiosti seurusteluun, joten siitä on tullut suosittu baarien juomalistoilla. Hedelmäinen viini on lähestyttävyytensä ansiosta myös oiva valinta isojen seurueiden maljajuomaksi.

Ruokapöydässä makeaan vivahtava prosecco sopii mainiosti suolaisten leikkeleiden vastapariksi. Viini on paikallaan myös hedelmäisten makujen, esimerkiksi melonisalaatin seurana. Lisäksi hedelmäisyys ja maun pehmeys tekevät proseccosta harkitsemisen arvoisen aasialaisten makujen kanssa.

Katso proseccot >

Brachetto

Makeampi ja helmeilevä kuohuviini Brachetto on kotoisin Brachetto d’Aquin viinialueelta, joka sijaitsee Italian Piemontessa. Viinit ovat väriltään heleän punaisia ja aromiltaan hyvin hedelmäisiä. Brachetton tyypillisiä aromeja ovat mansikka, vadelma, rusina, sima, ruusu, mausteet ja sitruuna.

Brachetto on makea, aromaattinen, vähäalkoholinen, väriltään heleän rubiininpunainen. Hapokkuus taittaa mukavasti makeutta. Tarjotaan viilennettynä.

Brachettoa voi nauttia esimerkiksi marjaisten jälkiruokien seurana. Se sopii myös sellaisenaan erinomaisesti seurustelujuomaksi makean ystäville. Kokeile myös suolaisten juustojen kanssa.

Katso brachettot >

Lambrusco

Italian Emilia-Romagnan tunnetuin viini on makeahko ja helmeilevä lambruscopunaviini. Punainen, pirskahteleva lambrusco on mielenkiintoinen tuttavuus, jota voi mainiosti tarjota vapun kunniaksi.

Lambruscot ovat puolikuivia ja puolimakeita, eloisan pirskahtelevia, vähätanniinisia, marjaisia sekä mutkattomia. Tarjotaan viilennettynä.

Lambruscon kirsikkaisen ja vadelmaisen makeat aromit saavat hyvän vastaparin esimerkiksi sinihomejuuston suolaisuudesta.

Katso lambruscot >

Moscato d’asti

Moscato d'asti on Italian Piemonten pirskahteleva, aromaattisesta Moscato-lajikkeesta tehty makea viini. Moscato d'astit ovat raikkaita, kepeitä, rusinaisia, kukkaisia ja sitruksisia. Tarjotaan viilennettynä.

Tämä juoma sopii lähes mille tahansa jälkiruoalle. Etenkin marjat, hedelmät, mousset, marenki, sorbetit ja jäädykkeet ovat oivia pareja moscato d'astille.

Katso moscato d'astit >

Vehnäolut

Vaalea vehnäolut on raikas mutta luonteikas oluttyyppi, jonka hedelmäisyys maistuu talven tuhtien oluiden jälkeen. Olutlasiin käy esimerkiksi saksalaistyylinen vaalea weissbier eli weizen, jonka maun raikkautta voi korostaa sitruunansiivulla.

Olut ja makkara saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta vehnäolut inspiroi herkuttelemaan grillatulla bratwurstilla ja kotitekoisella perunasalaatilla. Yhdistelmä ei petä vappunakaan.

Katso vehnäoluet >

Alkoholittomat

Alkoholittomien viinien ja oluiden suosio on vahvassa kasvussa. Vappujuomien korvaaminen ainakin osittain alkoholittomilla on idea, joka tuntuu hyvältä myös seuraavana aamuna. Alkoholiton kuohuviini on vapun yleispätevä juoma. Kotimaisuuden suosiminen on herkullinen vaihtoehto, sillä Suomessa tehdään nyt mainioita alkoholittomia kuohuvia. Niissä saattaa maistua esimerkiksi kuusenkerkkä tai herukanlehti.

Alkoholittomissa viineissä on usein sokeria, joten ne kannattaa nauttia jääkylminä ja siten raikkaina.

Katso kaikki alkoholittomat >

Teksti Thomas Suni, Kuva iStock

Katso myös nämä vinkit