Mitkä juomat sopivat vappuun?

Vapun juomat ovat keväisen raikkaita. Kuohuviini on vapun suosikki, mutta aaton ja vappupäivän juhlinnassa maistuvat myös muut juomat. Talven täyteläisten makujen jälkeen viinejä ja oluita yhdistää keveys.

Pikkupullosta malja kahdelle

Kuohuviini on vapun itseoikeutettu viini. Se sopii paitsi alkumaljaksi myös keväisen ja kesäisen juhlaruoan seuraan. Kuohuviinin pieni pullokoko on käytännöllinen etenkin tänä vappuna, kun juhlapäivää vietetään virtuaalisesti tai pienemmällä porukalla. 

Jo 0,2-litran pullosta riittää lasillinen kahdelle, 0,375-litran pullosta hieman täydennystäkin ensimmäisen kaadon jälkeen. Pienen pullon ansiosta voit esimerkiksi nauttia samppanjasta ilman, että kustannus hipoo taivaita.

Katso kuplivat pikkupulloissa

Kuohuviini ja samppanja

Kuohuviinit ja samppanjat ovat ruokapöydän moniottelijoita, jotka maistuvat suolaisen ja makean kanssa. Monipuolisuutensa takia ne ovat vapun kestosuosikkeja. Kuohuviineistä ja eritoten samppanjoista löytyy runsaita makumaailmoita, joita voi hyvin yhdistellä erilaisiin vapun ruokaherkkuihin.

Samppanja on mainio valinta, sillä se saa paahteista voimaa perinteisestä valmistusmenetelmästään. Samppanja selättää jopa vappuaamun sillin. Samankaltaista runsautta on myös muissa perinteisellä menetelmällä valmistetuissa kuohuvissa. Niitä ovat esimerkiksi Espanjan cavat, Ranskan crémantit ja monet Euroopan ulkopuolelta tulevat laadukkaat kuohuviinit.

Italialaisen Astin alueen makeat kuohuviinit kuuluvat monen vappuperinteisiin. Ne ovat mainioita vaihtoehtoja jälkiruoille, sillä kuplien raikastama viini toimii minkä tahansa makean kyljessä.

Katso kaikki kuohuviinit

Suosittu prosecco

Vappuna kuohuviinilaseihin voi kaataa esimerkiksi proseccoa, joka on noussut maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Se on kuin luotu vappuun, sillä sen maku on hedelmäinen, usein päärynään vivahtava ja helposti lähestyttävä. Rento prosecco käy maljojen kilistelyyn tai pikkupalojen seuraan. Proseccot tulevat Italian Venetosta.

Prosecco sopii mainiosti seurusteluun, joten siitä on tullut suosittu baarien juomalistoilla. Hedelmäinen viini on lähestyttävyytensä ansiosta myös oiva valinta. 

Ruokapöydässä makeaan vivahtava prosecco sopii mainiosti suolaisten leikkeleiden vastapariksi. Viini on paikallaan myös hedelmäisten makujen, esimerkiksi melonisalaatin seurana. Lisäksi hedelmäisyys ja maun pehmeys tekevät proseccosta harkitsemisen arvoisen aasialaisten makujen kanssa.

Katso kaikki proseccot

Trendikkäät roseekuohuviinit

Vaaleanpunaiset roseekuohuviinit sopivat kevään ja kesän juhliin. Roseekuohuviinejä valmistavat niin Euroopan klassiset viinimaat, kuten Ranska, Italia ja Espanja kuin maanosan ulkopuoliset tuoreemmat tuottajat, kuten Australia ja Etelä-Afrikka. Vaihtoehtoja tulee myös pienemmistä viinimaista, esimerkiksi Englannista. Eniten vaaleanpunaisia versioita on Espanjan cavasta ja Ranskan samppanjasta.

Makutyyppien pehmeä ja kepeä sekä lempeä ja makeahko roseekuohuvat ovat omiaan rentoon seurusteluun. Ne ottavat hyvin paikkansa myös onnittelumaljana silloin, kun kutsuttuna on ihmisiä, jotka vierastavat tiukan hapokkaita ja kuivia kuohuviinejä.

Pirteä ja hedelmäinen -makutyypin roseekuohuviinit ovat oivia yleisvalintoja maljaksi, aperitiiviksi tai kesäisen keveiden ruokien seuraan. Niitä kannattaa harkita myös piknikille pakattaviksi.

Vivahteikkaat ja ryhdikkäät roseekuohuviinit ovat niin ikään hyviä ruokahalun herättäjiä. Niiden hapokas rakenne toimii mainiosti myös ruokapöydässä, jossa se tasapainottaa ruoan makuja. Näitä viinejä voi harkita kevään ja kesän juhlapöydän juomiksi vaikka läpi aterian.

Runsas ja paahteinen -makutyypin roseekuohuviinit taas ovat niin runsaita, että ne sopivat paitsi monivivahteiseksi maljaksi myös runsasmakuisille ruoille. Ne sopivat ruokajuomaksi jopa punaisen lihan kanssa.

Katso kaikki roseekuohuviinit

Brachetto

Makeampi ja helmeilevä kuohuviini Brachetto on kotoisin Brachetto d’Aquin viinialueelta, joka sijaitsee Italian Piemontessa. Viinit ovat väriltään heleän punaisia ja aromiltaan hyvin hedelmäisiä. Brachetton tyypillisiä aromeja ovat mansikka, vadelma, rusina, sima, ruusu, mausteet ja sitruuna.

Brachetto on makea, aromaattinen, vähäalkoholinen, väriltään heleän rubiininpunainen. Hapokkuus taittaa mukavasti makeutta. Tarjotaan viilennettynä.

Brachettoa voi nauttia esimerkiksi marjaisten jälkiruokien seurana. Se sopii myös sellaisenaan erinomaisesti seurustelujuomaksi makean ystäville. Kokeile myös suolaisten juustojen kanssa.

Katso kaikki brachettot

Lambrusco

Italian Emilia-Romagnan tunnetuin viini on makeahko ja helmeilevä lambruscopunaviini. Punainen, pirskahteleva lambrusco on mielenkiintoinen tuttavuus, jota voi mainiosti tarjota vapun kunniaksi.

Lambruscot ovat puolikuivia ja puolimakeita, eloisan pirskahtelevia, vähätanniinisia, marjaisia sekä mutkattomia. Tarjotaan viilennettynä.

Lambruscon kirsikkaisen ja vadelmaisen makeat aromit saavat hyvän vastaparin esimerkiksi sinihomejuuston suolaisuudesta. Löydät lambruscot Alkoista punaviinihyllystä.

Katso kaikki lambruscot

Moscato d’asti

Moscato d'asti on Italian Piemonten pirskahteleva, aromaattisesta Moscato-lajikkeesta tehty makea viini. Moscato d'astit ovat raikkaita, kepeitä, rusinaisia, kukkaisia ja sitruksisia. Tarjotaan viilennettynä.

Tämä juoma sopii lähes mille tahansa jälkiruoalle. Etenkin marjat, hedelmät, mousset, marenki, sorbetit ja jäädykkeet ovat oivia pareja moscato d'astille.

Katso kaikki moscato d'astit

Vehnäolut

Vaalea vehnäolut on raikas mutta luonteikas oluttyyppi, jonka hedelmäisyys maistuu talven tuhtien oluiden jälkeen. Olutlasiin käy esimerkiksi saksalaistyylinen vaalea weissbier eli weizen, jonka maun raikkautta voi korostaa sitruunansiivulla.

Olut ja makkara saattaa kuulostaa kliseeltä, mutta vehnäolut inspiroi herkuttelemaan grillatulla bratwurstilla ja kotitekoisella perunasalaatilla. Yhdistelmä ei petä vappunakaan.

Katso kaikki vehnäoluet

Alkoholittomat

Alkoholittomien viinien ja oluiden suosio on vahvassa kasvussa. Vappujuomien korvaaminen ainakin osittain alkoholittomilla on idea, joka tuntuu hyvältä myös seuraavana aamuna. Alkoholiton kuohuviini on vapun yleispätevä juoma. Kotimaisuuden suosiminen on herkullinen vaihtoehto, sillä Suomessa tehdään nyt mainioita alkoholittomia kuohuvia. Niissä saattaa maistua esimerkiksi kuusenkerkkä tai herukanlehti.

Alkoholittomissa viineissä on usein sokeria, joten ne kannattaa nauttia jääkylminä ja siten raikkaina.

kaikki kaikki alkoholittomat

 

Kuva iStock

Drinkkivinkkejä vappuun