Onnistunut plaseeraus sekoittaa erilaiset vieraat

Plaseerauksessa on omat etikettisääntönsä. Istumajärjestyksen tarkoituksena on saada aikaan kiinnostavaa ja säkenöivää keskustelua. 

Plaaserauksen perusteet

Plaaseurauksessa perinteisesti joka toisessa tuolissa istuu yleensä mies ja joka toisessa nainen, eivätkä puolisot istu vierekkäin. Isännän ja emännän on hyvä istua istumajärjestyksessä pöydän eri puolilla tai eri päissä, jotta he pystyvät seurustelemaan mahdollisimman monen vieraan kanssa.

Jos pöytiä on monta, isäntä ja emäntä istuvat eri pöydissä. Isännän vieressä istuvan naisen puoliso istuu emännän vieressä ja toisinpäin. 

Kutsuvieraslistan laatiminen

Hyvä kutsuvieraslista on laadittu sillä silmällä, että kaikkien täytyy pystyä keskustelemaan kaikkien kanssa.

”Hyväntuuliset juhlat syntyvät ajatuksella tehdystä kutsuvieraslistasta. Hyvä porukka luo aina hyvän tunnelman. Kutsuvieraslistan pitäisi olla sellainen, että kutsun saaja ilahtuu ja ymmärtää, miksi hänet on kutsuttu mukaan. On hyvä pyytää mukaan uusia tuttavuuksia, joilla on jokin yhtymäkohta porukkaan," kertoo tietokirjailija ja juhlatutkija Johanna Catani.

Jos mukana on kansainvälisiä vieraita, heidän viereensä laitetaan istumaan joku, joka osaa kieliä, jottei keskustelu tyrehdy kielitaidon puutteeseen.

Virheet istumajärjestyksessä eivät kutsuja kaada

"Juhlien onnistuminen ei ole etiketin noudattamisesta tai plaseerauksesta kiinni, eivätkä virheet kaada maailmaa. Tärkeintä on olla hyvällä tuulella ja valmis keskustelemaan muiden kanssa. Juhliin lähtiessä laitetaan vierashattu päähän ja ollaan huomaavaisia ja kiinnostuneita muista ihmisistä”, Johanna jatkaa. 


Vinkit antoi tietokirjailija ja juhlatutkija Johanna Catani