Pöydän kattaus – lue vinkit

Pöydän kattaus on helppoa ja mukavaa hyvillä ohjeilla. Seuraavien perussääntöjen avulla loihdit juhlakattauksen nopeasti.

Kuinka kattaa pöytä - perussääntö 

Pöydän kattaus

  • Juhlapöydän kattauksessa pääsääntönä on, että haarukat katetaan ruokailijan vasemmalle puolelle, veitset oikealle ja lautanen keskelle niiden väliin.
  • Jos alkuruokana on keitto, lusikka on äärimmäisenä oikealla puolella.
  • Juomalasien paikka on lautasen yläpuolella. 
  • Leipälautanen tulee ruokailijan vasemmalle puolelle.

Kattauksessa useita ruokalajeja

Jos menuun kuuluu useita ruokalajeja, syöminen aloitetaan aina kaikkein uloimpana olevilla aterimilla. 

Juhlatutkija Johanna Catani kattaisi jälkiruoka-aterimet illalliskutsuilla pöytään vasta, kun kaikki muut astiat on korjattu pois.

”Se on usein parasta ihan tilan ahtauden vuoksi.”

Lasien paikka pöydässä

Ruokailun aikana tarjotaan usein myös erilaisia juomia eri ruokalajien mukaan. Juomalasien paikka on lautasen yläpuolella. Lasit asetellaan oikealta vasemmalle, eli oikealla on se lasi, josta juodaan ensimmäiseksi. Vesilasi on äärimmäisenä oikealla, ja se on käytössä koko ruokailun ajan.

”Lasit voivat olla rivissä tai muussa muodostelmassa pöydän muodosta riippuen. Jos kotona ei ole paljon viinilaseja, laseja voi myös käydä välillä huuhtaisemassa”, Catani ohjeistaa.

Servetin paikka kattauksessa vaihtelee 

Servetin asettelussa voi käyttää luovuutta, mutta käytännöllisyys huomioiden. Hyvä paikka voi löytyä esimerkiksi lautasen päältä tai lasien yhteydestä.

”Servetin voi laittaa sinne, mihin se parhaiten mahtuu ja mistä se on helppo ottaa. Kun pöytään istutaan, laitetaan yleensä ensimmäiseksi servietti syliin.”

Kankaiset lautasliinat luovat juhlavuuden tunnetta, mutta jos sellaisia ei satu kotoa löytymään, myös paperiset ajavat saman asian.

Jos vieraille on mietitty omat paikat juhlapöydässä, nimikortit on hyvä laittaa sellaiseen paikkaan, josta ne on helppo löytää ja lukea ilman tihrustelua.

”Näkyvä paikka on yleensä korkeimman viinilasin päällä valaistuksen mukaan”, sanoo Catani.

Noutopöydän kattaus: näin asettelet astiat ja tarjoiltavat

Noutopöydän kattaukseen vaikuttaa juhlan luonne. Pöytäliina ja kukat valitaan juhlan henkeen sopiviksi.

Jos kyseessä ovat esimerkiksi lakkiaiset, joita vieraat saattavat kiertää useampia päivässä, riittää, että noutopöydässä on suolaista ja makeaa purtavaa. Myös kokonainen ateria alku- ja jälkiruokineen on mahdollista kattaa noutopöytään.

”On tärkeää, että noutopöydän ympärillä on riittävästi tilaa. Jos vieraita on alle viisikymmentä, yksi aloituspiste riittää, muuten aloituspisteitä on hyvä olla kaksi”, sanoo kotitalouden asiantuntija Katri Pellikka Uudenmaan Martoista.

Sijoita lautaset, lautasliinat ja aterimet buffet-pöydän aloituspisteeseen. Asettele näiden jälkeen kylmät alkuruoat, lämpimät alkuruoat, pääruoat ja lopuksi kahvit ja jälkiruoat. Leivät ja ruokajuomat sijoitetaan joko aivan pöydän loppupäähän tai erilliselle pöydälle.

”Miedommat ruoat tavataan kattaa järjestyksessä ensin ja jatkaa niistä vahvempiin. Varsinkin isommissa juhlissa on hyvä sijoittaa tarjoiluastioiden viereen vielä menukortit, joissa lukee, mitä mikäkin ruoka sisältää”, Pellikka kertoo.

Noutopöytä tulisi kattaa väljästi, jotta lautaselle on tarvittaessa laskutilaa ja ruokaa ottaessa saa molemmat kädet käyttöön. Alku- ja pääruoka voidaan ottaa samalle lautaselle, mutta jälkiruokaa varten on hyvä varata toiset lautaset.

”Lisälautasia on hyvä olla varalla, jos joku haluaa ottaa uuden lautasen uudelle kierrokselle. Samaa ruokaa kannattaa olla myös useammassa eri tarjoiluastiassa. Näin pöytään voi tuoda tuoreen astian, kun edellinen alkaa loppua. Kylmän ruoan tulisi pysyä kylmänä ja lämpimän lämpimänä. Näin huolehditaan myös ruoan turvallisuudesta.”

Teksti: Päivi Maaniitty Kuvat: Reetta Pasanen