Pöydän kattaminen – lue vinkit

Kattaus lähtee siitä, että haarukka ja veitsi ovat lautasen molemmin puolin. Servietin ja lasin kattaminen on rennompaa.

Juhlapöydän kattauksessa pääsääntönä on, että haarukat katetaan ruokailijan vasemmalle puolelle, veitset oikealle ja lautanen keskelle niiden väliin.

”Poikkeuksen muodostavat erikoishaarukat, kuten vaikka hummerihaarukat, jotka asetetaan lautasen oikealle puolelle”, juhlatutkija Johanna Catani muistuttaa.

Jos menuun kuuluu useita ruokalajeja, syöminen aloitetaan aina kaikkein uloimpana olevilla aterimilla. Jos alkuruokana on keitto, lusikka on äärimmäisenä oikealla puolella.

Catani kattaisi jälkiruoka-aterimet illalliskutsuilla pöytään vasta, kun kaikki muut astiat on korjattu pois.

”Se on usein parasta ihan tilan ahtauden vuoksi.”

Servietin paikka vaihtelee kattauksessa

Ruokailun aikana tarjotaan usein myös erilaisia juomia eri ruokalajien mukaan. Juomalasien paikka on lautasen yläpuolella. Lasit asetellaan oikealta vasemmalle, eli oikealla on se lasi, josta juodaan ensimmäiseksi. Vesilasi on äärimmäisenä oikealla, ja se on käytössä koko ruokailun ajan.

”Lasit voivat olla rivissä tai muussa muodostelmassa pöydän muodosta riippuen. Jos kotona ei ole paljon viinilaseja, laseja voi myös käydä välillä huuhtaisemassa”, Catani ohjeistaa.

Leipälautanen tulee ruokailijan vasemmalle puolelle. Servietin asettelussa voi käyttää luovuutta, mutta käytännöllisyys huomiden. Hyvä paikka voi löytyä esimerkiksi lautasen päältä tai lasien yhteydestä.

”Servietin voi laittaa sinne, mihin se parhaiten mahtuu ja mistä se on helppo ottaa. Kun pöytään istutaan, laitetaan yleensä ensimmäiseksi servietti syliin.”

Kankaiset lautasliinat luovat juhlavuuden tunnetta, mutta jos sellaisia ei satu kotoa löytymään, myös paperiset ajavat saman asian.

Jos vieraille on mietitty omat paikat juhlapöydässä, nimikortit on hyvä laittaa sellaiseen paikkaan, josta ne on helppo löytää ja lukea ilman tihrustelua.

”Näkyvä paikka on yleensä korkeimman viinilasin päällä valaistuksen mukaan”, sanoo Catani.  

Teksti: Päivi Maaniitty Kuvat: Reetta Pasanen