Servetin taittelu – 3 klassikkomallia kuvallisina ohjeina

Miten servetin taittelu onnistuu helposti, kun vieraat jo kohta kolkuttelevat ovella? Entä kuinka piknik-korin aterimet saavat tyylikkään kääreen? Teimme ohjeet kolmelle klassiselle lautasliinan taittelu -mallille, jotka sopivat sekä isoon että pieneen juhlaan.

Erilaisia lautasliinojen väri-, kuvio- tai kokoyhdistelmiä kannattaa kokeilla rohkeasti juhlateeman tai vuodenajan mukaan. Samaan juhlapöytään mahtuu myös eri taittelutekniikoita.

Servetin taittelu taskun malliseksi

Taiteltu lautasliinatasku on kätevä sekä juhlapöydässä että retkellä. Taskuservetit vievät vähemmän tilaa, jos ne asettelee pöydälle hiukan limittäin tai nostaa vaikkapa maljakkoon. Piknik-koria varten aterimet voi sujauttaa lautasliinan taskuun toisinpäin, näin ruokailuvälineet pysyvät puhtaina eväskorissa. Juhlavan piknikin lautasliinat ovat luonnollisesti kankaisia!

Vaiheohjeet kuvien jälkeen.

Näin taittelet servetin taskun malliseksi.
  1. Avaa servetti ja taita kaksinkerroin suorakaiteeksi. Jos lautasliina on yksipuoleinen, avaa liina kokonaan ja taita se kahtia taustapuoli päällepäin.

  2. Taita neliöksi.

  3. Taita ylimmän paperikerroksen kulma vastakkaista kulmaa vasten.

  4. Käännä työ. Taita toinen sivu.

  5. Taita toinen sivu terävästi ja pujota kulma alareunan vinotaskuun.

  6. Käännä työ ja pujota aterimet isoon taskuun.

Taittele servetti lehti-malliseksi

Kun noutopöydässä on kauniit lasit, mutta lautasliinoille ei oikein löydy paikkaa, voi servetit asetella laseihin lehti-malliin. Servetit eivät unohdu noutopöytään, kun vieraat ottavat juomaa varten mukaansa lasit lautasliinoineen.

Vaiheohjeet kuvien jälkeen.

Näin taittelet servetin lehti-malliseksi.
  1. Avaa servetti kokonaan ja taita kulmasta kulmaan taustapuolet vastakkain.

  2. Taita noin 1–2 cm pitkältä, umpinaiselta sivulta.

  3. Jatka haitaritaitosta kärkeen asti.

  4. Paina sormella haitaritaitoksen pitkältä sivulta.

  5. Käännä kärjet vastakkain.

  6. Asettele servetti lasiin.

Trumpetti-servetin taittelu

Tämä servetti on helppo poimia mukaan, kun käsissä on jo lautanen, lasi ja aterimet. Eriväriset lautasliinat piristävät juhlapöytää kukkasten tavoin.

Vaiheohjeet kuvien jälkeen.

Näin taittelet trumpetti-servetin.
  1. Avaa servetti kokonaan.

  2. Rullaa kulmasta kulmaan.

  3. Taita rulla terävästi kahtia.

  4. Asettele servetit yksitellen maljakkoon. Älä kuitenkaan liian tiheästi, käytä mieluummin useampaa maljakkoa. Voit taitella toiset servetit keskeltä, toiset hiukan keskikohdan alapuolelta, niin saat eri pituisia ”kukkasia”.

Teksti Marina Ahlberg, kuvat Roope Permanto