Tarjoile juomat oikean lämpöisinä

Juomat ovat parhaimmillaan tarjoiltuina oikean lämpöisinä.

Viinin tulisi saavuttaa tarjoilulämpötilansa tasaisen rauhallisesti tarjoilulämpötilansa. Pakastinta ei suositella valkoviinin viilentämiseen eikä punaviiniä pitäisi lämmittää kuumassa vedessä. 

Tarjoa viinit mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Muista kuitenkin, että viini menettää makuominaisuuksiaan, jos se tarjoillaan liian kylmänä.

Tarjoilulämpötilat

Punaviinit

  • yleensä: hieman viilennettyinä, 16–18 °C
  • tuoreet ja kevyet: 14–16 °C

Rosee- ja valkoviinit

  • kuivat/kuivahkot: viilennettyinä, 10–12 °C
  • makeat/makeahkot: hyvin viilennettyinä, 8–10 °C

Kuohuviinit

  • jäähdytettyinä, 6–8 °C

Väkevät viinit

  • hieman viilennettyinä, 14–16 °C
  • aperitiivina: viilennettyinä, 10–12 °C

Liköörit

  • yleensä viilennettyinä

Oluet

  • Trappisti- ja luostarioluet: hieman viilennettyinä, 14–16 °C
  • Alet, tummat lagerit,  jouluoluet, bockit, portterit ja stoutit: viilennettyinä, 10–14 °C
  • Vaaleat lagerit, kevytoluet, vehnäoluet, maustetut, oluet ja hedelmäoluet: hyvin viilennettyinä, 8–10 °C

Alkoholittomat

  • hyvin viilennettyinä, 8–10 °C

Katso myös nämä vinkit