Juomien tarjoilulämpötilat

Juomat ovat parhaimmillaan tarjoiltuina oikean lämpöisinä. Tässä yleiset suuntaviivat lämpötiloista.

Punaviinit

  • yleensä: hieman viilennettyinä, 16–18 °C
  • tuoreet ja kevyet: 14–16 °C.

Katso punaviinit.

Valkoviinit ja roseeviinit

  • kuivat/kuivahkot: viilennettyinä, 10–12 °C
  • makeat/makeahkot: hyvin viilennettyinä, 8–10 °C.

Katso roseeviinit ja valkoviinit.

Kuohuviinit ja samppanjat

  • Perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit (kuten samppanjat tai cavat): hyvin viilennettyinä, 8–12 °C.
  • Tuoreen raikkaat kuohuviinit (kuten proseccot): hieman viileämpinä, 6–8 °C.

Katso kuohuviinit ja samppanjat.

Väkevät viinit

  • hieman viilennettyinä, 14–16 °C
  • aperitiivina: viilennettyinä, 10–12 °C.

Katso väkevät viinit.

Liköörit

  • yleensä viilennettyinä.

Katso liköörit.

Oluet

  • Trappisti- ja luostarioluet: hieman viilennettyinä, 14–16 °C
  • Alet, tummat lagerit,  jouluoluet, bockit, portterit ja stoutit: viilennettyinä, 10–14 °C
  • Vaaleat lagerit, kevytoluet, vehnäoluet, maustetut, oluet ja hedelmäoluet: hyvin viilennettyinä, 8–10 °C

Katso oluet.

Alkoholittomat

  • hyvin viilennettyinä, 8–10 °C.

Katso alkoholittomat juomat.

Huomioi myös nämä

Tarjoa juomat mieluummin hieman viileinä kuin lämpiminä, sillä lämpötila kohoaa nopeasti lasissa. Muista kuitenkin, että viini menettää makuominaisuuksiaan, jos se tarjoillaan liian kylmänä.

Juomien tulisi saavuttaa tarjoilulämpötilansa tasaisen rauhallisesti. Pakastinta ei suositella viilentämiseen eikä punaviiniä pitäisi lämmittää kuumassa vedessä.

Katso myös nämä vinkit