Vinkit kuohuviinin valintaan

Hyvin valittu kuohuviini kruunaa erityisen hetken, synnyttää juhlatunnelman ja täydentää aterian.

Kuohuviineissä riittää valinnanvaraa. Valitse oikea juoma tilaisuuden, tarjottavien ruokien ja osallistujien mukaan!

Samppanja – juhlava ja laadukas

Samppanja on vain Ranskan Champangen alueella valmistettu kuohuviini. Se on laadukkuutensa vuoksi erityisesti hienojen tilaisuuksien juoma mutta silti yllättävän monipuolinen. Ryhdikkään happorakenteensa ja jopa kermaisten piirteidensä vuoksi se sopii vaikka koko aterian juomaksi. Samppanja pärjää myös raikkaiden ja happamien ruokien, kuten sushin ja vuohenjuuston rinnalla.

Katso kaikki samppanjat

Cava – seurustelujuomaksi ja piknikille

Espanjalaista cavaa kutsutaan usein samppanjan pikkusiskoksi. Sen aromissa on etenkin kypsytetyimmissä tuotteissa samankaltaista paahteisuutta ja hapokkuutta. Cava on mainio seurustelujuoma, joka sopii hyvin yhteen pikkusuolaisten, kuten tapasten, kanssa. Kuivana se onkin loistovalinta myös piknikille ja brunssille.

Katso kaikki cavat

Crémant – ­maljajuomaksi ja brunssille

Ranskalainen crémant on varma valinta isoihin tilaisuuksiin. Sitä arvostavat yleensä niin viiniharrastajat kuin kuohuviineihin tottumattomatkin. Crémantista kannattaa nauttia maljajuomana, aperitiivina tai brunssilla. Keväinen klassikko on yhdistää se parsan kanssa.

Katso kaikki crémantit

Prosecco – kevyt seurustelujuoma

Italialainen prosecco on muita kuohuviinejä hedelmäisempi ja helpommin lähestyttävä. Viinissä voi maistaa herkullisen päärynän. Proseccoa ei kannata yhdistää varsinkaan vaikeiden, voimakkaiden ruokien kanssa, sillä ne kadottavat helposti viinin aromit. Se on parhaimmillaan seurustelujuomana tai piknikillä.

Katso kaikki proseccot

Rosee – väriä ja tunnelmaa

Roseekuohuviinien aromi vaihtelee marjaisen hapokkaasta paahteiseen ja runsaaseen. Kauniin värinsä vuoksi roseeviinit tuovat tunnelmaa kahdenkeskisiin romanttisiin hetkiin. Se luo ihanan makuparin mansikoiden kanssa, mutta tuhti roseekuohuva sopii esimerkiksi lampaankyljysten rinnallekin.

Katso kaikki roseekuohuviinit

Muista myös

Kuohuviiniä valitessa kannattaa muistaa myös esimerkiksi saksalaiset sektit sekä italialaiset spumantet, joista tunnetuin lienee makea asti spumante. Tuloaan tekevät myös niin sanotun uuden maailman kuohuviinit, joissa korostuu hedelmäisyys.

Kuohuviini mukaan piknikille

• Kuohuviini kannattaa jäähdyttää huolella ennen tarjoilua. Jääkylmänä viinin aromi menee kiinni, mutta se myös lämpenee lasissa nopeasti. Hyvä tarjoilulämpötila on noin 6−8 astetta.

• Ulkona kuohuviini pysyy viileänä coolerin avulla. Cooler kannattaa säilyttää pakastimessa. Silloin huoneenlämpöinen juoma viilenee sopivaksi noin 15 minuutissa.

• Pullonsulkija säilyttää kuplat vajaassa pullossa. Se estää myös viinin tuhlautumisen, vaikka pullo sattuisi kaatumaan epätasaisella alustalla.

• Kuohuviini maistuu parhaalta hyvästä lasista, mutta laadukas viini ei piknikolosuhteissa loukkaannu muovikupistakaan.