Dekantoi viini — nautit siitä enemmän

Viinin dekantointi on helppo ja yksinkertainen toimenpide, joka kannattaa tehdä erityisesti nuorille viineille. Dekantoinnin ansiosta viinin maku syvenee ja avautuu vivahteikkaammaksi. Lue vinkit, miten saat viinistä paljon enemmän irti.

Viinin dekantoiminen voi kuulostaa turhanpäiväiseltä hienostelulta ja monimutkaiselta operaatiolta, muttei se ole kumpaakaan. Dekantointiin on kaksi oleellista syytä: sakan erottaminen viinistä ja viinin makujen avaaminen ja monipuolistaminen. Kun viini dekantoitaessa ilmaantuu, tanniiniset maut pyöristyvät ja viinin maku syvenee.

Dekantointi ei vaadi välineitä

Dekantointi sujuu ilman kummoisia välineitä. Tarvitaan ainoastaan hieman ennakointia, malttia, vakaa käsi ja karahvi. Jos kotoa ei löydy karahvia, dekantointiin voi käyttää tyhjää viinipulloa.

Puhdista pullo tai karahvi huolellisesti ennen dekantointia huuhtelemalla se lämpimällä vedellä. Kuivaa astia sitten ulkoa ja anna sen sisällä olevan veden valua rauhassa alassuin kuivauskaapissa, jottei pohjalle jää yhtään vettä. Dekantointiastia, karahvi tai pullo, kannattaa pestä valmiiksi jo edellisenä päivänä.

Ihanteellisen astia viinin dekantoimiseen on alhaalta pullea, kaulastaan ohut karahvi. Kun karahvi on kirkasta lasia, viinin väri pääsee kunnolla oikeuksiinsa.

Dekantoinnissa vakaan käden korvaa viinipullon kaatonokka. Jos sakkaa on vaikea huomata, apuna voi käyttää suppiloa, jonka sisällä on tiheä siivilä.

Teksti jatkuu videon jälkeen

Näin dekantoit

Ennen varsinaista dekantointia viinipullo kannattaa nostaa pystyasentoon, mieluiten jo edeltävänä iltana, jotta sakka laskeutuu rauhassa pullon pohjalle.

Poista kapsyyli pullon kaulasta huolella ennen dekantointia, jottei viini osu kaadettaessa kapsyylin rippeisiin ja tartuta metallista makua viiniin.

Kaada viiniä karahviin varovaisesti. Tarkkaile viiniä valoa vasten samalla, kun kaadat sitä, jotta havaitset milloin pullonpohjalla oleva sakka alkaa liikkua pullonkaulaa kohti. Perinteinen tapa on kaataa viini kynttilänvalossa niin, että valo kohdistuu pullon kaulaan. Kun näet ensimmäisten sakkahippusten tulevan pullonkaulaan, lopeta viinin kaataminen. Kaada nuori viini karahviin noin pari tuntia ennen tarjoilua, vanhemmat punaviinit vasta juuri ennen tarjoilua.

Millainen viini kannattaa dekantoida?

Etenkin nuoret viinit on hyvä dekantoida, jotta niiden mahdollisesti hieman sulkeutunut aromimaailma pääsee avautumaan, viinin tanniinit pehmenevät ja viini monipuolistuu. Nuoresta viinistä saa enemmän irti, kun sen antaa ilmaantua jonkin aikaa. Vanhemmat punaviinit dekantoidaan, jos niissä esiintyy sakkaa.

Dekantointi toimii paitsi punaviineissä, myös valko-, rosee- ja portviineissä. Dekantointi avaa näiden kaikkien viinien makumaailmaa.


Teksti Leena Kalliokoski