Lasi nostaa kuohuviinin loistoon

Kuohuviini ja samppanja tuovat juhlan mukanaan. Hyvä lasi houkuttelee kuplat kunnolla esiin.

Minkä muotoinen lasin pitäisi olla?

Kuohuviineissä tärkeintä ovat kuplat. Hyvässä kuohuviinissä kuplat kestävät lasissakin pitkään, ovat pieniä ja nousevat melko hitaasti lasin pohjalta. Kuplat lähtevät liikkeelle lasin pinnan pienistä rosoista.

Kuohuviinilasin muoto on kapea, mikä korostaa kuplia. Osassa laseista suuosa on suora, osassa se taipuu vähän sisään, jolloin kuohuviinin aromeja jää enemmän talteen. Jotkut samppanjan ja kuohuviinin ystävät haluavat nauttia kuohuviiniäkin tavallisesta tulppaaninmallisesta viinilasista, jolloin heidän mielestään aromit nousevat esiin runsaampina.

Elokuvissa näkyy joskus laakeita samppanjalaseja, mutta ne häivyttävät viinin aromin ja kuplat nopeasti. Samoin samppanjavispilä vain poistaa kuplat.

Miten lasi puhdistetaan?

Kuplat kärsivät rasvaisesta, likaisesta tai huonosti huuhdellusta lasista. Siksi kuohuviinilasit kannattaa puhdistaa ja huuhtoa hyvin pesuainejäämistä. Pulloharja mahtuu kapean lasin sisään hyvin. Lasi pestään käsin miedolla pesuainevedellä ja kuivataan nukkaamattomalla liinalla. Joitain laseja voi pestä myös tiskikoneessa lasinpesuohjelmalla.

Miten kuohuviinilasia käsitellään?

Tartu kuohuviinilasiin, kuten muihinkin jalallisiin laseihin, jalasta. Näin lasin kupuun ei jää sormenjälkiä eikä käsi lämmitä itse viiniä.

Tavallisia viinejä maistettaessa viiniä pyöritellään lasissa aromien irrottamiseksi. Kuohuviinilasia ei yleensä heilutella, koska liike saa kuohuviinin kuplat häipymään nopeasti.

Mikä on oikea lämpötila kuohuviinille?

Kuohuviinit ja samppanjat nautitaan 5-8-asteisina. Jääkaapissa viini jäähtyy parissa kolmessa tunnissa. Nopeimmin kuohuviini jäähtyy astiassa, jossa on jääpaloja ja vettä niin paljon, että kylmä vesi ympäröi viiniä. Vesi hyödyntää pullon lämpöä jään sulattamiseen. Pelkät jääpalat eivät ole yhtä tehokkaita, sillä niiden välissä oleva ilma toimii eristeenä.

Miten kuohuviiniä kaadetaan?

Kuohuviiniä kaadettaessa viini ei kuohu yli, kun kaadat lasien pohjalle ensin pienen tilkan ja täydennät hetken kuluttua. Laseja ei kaadeta täyteen, vaan lasin koosta riippuen noin puolilleen tai kahteen kolmasosaan lasin vetoisuudesta.

Miten kuohuviinipullo avataan?

Kun avaat kuohuviinipullon, tuo lasit valmiiksi lähelle. Ota käsivarsille liina tai avaa pullo vaikkapa tiskialtaan yläpuolella. Poista folio ja suojaverkko ja kallista jäähdytetty pullo noin 45 asteen kulmaan. Korkki voi lähteä nousemaan jo heti suojaverkkoa irrotettaessa. Pidä pullon pohjasta tukevasti kämmenellä ja jarruta toisella kädellä korkin irtoamista. Suuntaa pullon suu poispäin ihmisistä. Kierrä pulloa ja pidä korkista kiinni, kun se tunkee pullosta ulos. Korkkia voi hieman taivuttaa ennen kuin se on kokonaan ulkona.