Miten pitkään viini säilyy avattuna?

Kuinka kauan avattu viini säilyy ja mistä tiedän, onko viini vielä kunnossa? Katso asiantuntijamme vastaukset.

Mitä täydempi pullo on, sitä pitempään se säilyy. Viinit säilyvät avattuina viinityypin mukaan muutamasta päivästä jopa viikkoihin. Hanapakkaukset säilyvät avattuina useammankin viikon riippuen pakkauksen hanan tiiviydestä ja siitä, kuinka kauan on kulunut viinin pakkaamisesta.

- On hyvä muistaa, että avatut viinipullot säilyvät parhaiten viileässä - viinityypistä riippumatta, muistuttaa Alkon laadunvalvoja Jiri Hyvönen.

Viinin säilyvyyttä voikin pidentää viileällä säilytyslämpötilalla ja käyttämällä esimerkiksi tyhjiöpumppua ja tiiviitä korkkeja.

Mitä voimakkaampi, alkoholipitoisempi ja makeampi viini on, sitä paremmin se säilyy. Parhaiten säilyvät siis tanniiniset punaviinit, makeat valkoviinit ja makeat väkevät viinit, ja huonoiten kuohuviinit sekä pitkään varastoidut, elinkaarensa loppupäässä olevat viinit.

Avattu viini alkaa vähitellen hapettua

Kun viinipullo avataan, viini alkaa vähitellen hapettua ja menettää hedelmäisyyttään. Viiniin tulee ajan kuluessa tunkkaisia aromeja, ja lopulta viini voi muuttua etikkaiseksi. Viiniin ei kuitenkaan muodostu mitään myrkyllisiä yhdisteitä, joten avattuna säilytetyn viinin maistamista ei tarvitse pelätä. 

Kuohuviinit säilyvät avattuna 1–3 päivää 

Kuohuviinin kuplat alkavat haihtua heti avaamishetkestä lähtien. Kuohuville juomille tarkoitetulla pullonsulkijalla viinin säilyvyyttä voidaan kuitenkin jatkaa yhdestä kolmeen päivään. Jääkaappi on paras säilytyspaikka niin avatuille kuohuviineille kuin kaikille muillekin avatuille viinipulloille.

Valkoviinit ja roseeviinit säilyvät avattuna 3–7 päivää 

Valko- ja roseeviinit säilyvät avattuina, korkilla suojattuina ja viileässä noin kolmesta seitsemään päivään. Viinin säilyvyys riippuu pitkälti viinin makeudesta ja hapokkuudesta: makeat valkoviinit säilyvät hieman pidempään kuin kuivat valkoviinit ja roseet, viidestä jopa seitsemään päivään saakka.

Punaviinit säilyvät avattuna 3–5 päivää 

Mitä tanniinisempi punaviini, sitä pidempään se säilyy avaamisen jälkeen. Jotkut punaviinit, varsinkin laatuviinien nuoret vuosikerrat, hyötyvät kevyestä hapettumisesta ja niiden maku avautuu pullon avaamista seuraavien tuntien tai jopa päivien aikana.   

Punaviiniäkin kannattaa säilyttää avattuna viileässä. Jos käytössäsi ei ole kellarin tai viinikaapin tapaista säilytystilaa, on jääkaappi huoneenlämpöä parempi ratkaisu. 

Väkevät viinit säilyvät avattuina päivistä viikkoihin

Makeat väkevät viinit (mm. portviinit, sherryt, malagat ja marsalat) säilyvät avatussa pullossa mietoja viinejä pitempään, jopa useita viikkoja. Poikkeuksia on molempiin suuntiin: rutikuivat fino- ja manzanillasherryt sekä arvostetut vuosikertaportviinit säilyvät vain muutamia päiviä avattuina. Toisaalta portugalilaiset madeiraviinit säilyvät avattuina kaikista viinityypeistä pisimpään, viikoista jopa kuukausiin. Nämäkin viinit kannattaa säilyttää avattuina viileässä ja pimeässä. 

Glögit säilyvät parhaimmillaan jopa pari kuukautta

Viiniglögit säilyvät avattuna noin kaksi viikkoa. Väkeväviiniglögit voivat säilyä avattuna jopa pari kuukautta. Alkoholittomissa glögeissä on ohjeet säilyvyyteen etiketissä.

Mitä enemmän sokeria tai/ja alkoholia glögi sisältää sitä paremmin se säilyy avattuna. Avaamisen jälkeen glögi kannattaa säilyttää suljettuna, pystyasennossa ja mielellään viileässä. Avattuna pidempään säilytetyn glögin aromit alkavat kärsiä ja tuotteeseen muodostuu hapettuneita piirteitä.

Jiri Hyvönen

Laadunvalvoja Jiri Hyvönen on osa Alkon laadunvalvontatiimiä. Laadunvalvonta vastaa muun muassa tuotteiden aistinvaraisesta arvioinnista ja tuotteiden pakkausmerkinnöistä. Vapaa-ajalla hänet voi löytää juoksemasta tai boulderoimasta. Lasista Jiri nauttii mieluusti viileän alueen punaviiniä ja yhdeksi lempiruoakseen hän mainitsee sienirisoton.