Portviiniä pikkupurtaville

Jälkiruokaviininä tunnettu port taipuu myös juustojen seuraan ja aperitiiviksi. Perinteikkäässä portviiniperheessä on monta jäsentä: ruby, tawny, white port ja vintage port. 

Portviinit tulevat Portugalista, Douron jokilaaksosta. Portviinialueen rajat määriteltiin jo vuonna 1756. Pitkästä historiastaan huolimatta portviinit ovat trendikkäitä juomia. Baarimestarit käyttävät niitä erilaisiin juomasekoituksiin, ja kuivat valkoiset portit ovat yleistyneet sekä aperitiiveina että keittojen kyytipoikina. Portviinejä saa kätevästi myös pienissä pulloissa, jotka sopivat erinomaisesti vaikka jälkiruokaviinitarjoiluun tai viininmaisteluiltaan.

Portviinien päätyylit voidaan jakaa neljään ryhmään

1. Ruby-portviini

Portviinien arkisimmat ja helpoimmat edustajat tottelevat nimeä ruby. Ne ovat väriltään rubiininpunaisia viinejä, jotka on sekoitettu 2–6 vuoden ikäisistä portviineistä.

Makeiden ja marjaisten ruby-portviinien kanssa nautittavaksi sopivat

  • kovat ja suolaiset juustot
  • täyteläiset jälkiruoat tummista marjoista
  • riimisuolatut ja kylmäsavustetut lihat.
Tutustu valikoimamme Ruby-portviineihin

2. Tawny-portviini

Sana tawny tarkoittaa englannin kielessä nahanväristä, ja tawny-portviinit ovatkin väriltään vaalean rusehtavia. Pitkästä tammitynnyrikypsytyksestä johtuen niiden maussa on pehmeyttä, pähkinää ja kuivattua hedelmää. Colheita on yhden vuosikerran tawny, jota on kypsytetty tynnyrissä vähintään seitsemän vuotta.

Tawny-portviinien kanssa nautittavaksi sopivat

  • kuivatut hedelmät
  • pähkinäiset leivonnaiset
  • suklaa
  • kovat, kypsytetyt juustot.

Täydellinen makupari on esimerkiksi iäkäs tawny ja vanha gouda.

Tutustu valikoimamme Tawny-portviineihin

3. White port

White port eli valkoinen portviini valmistetaan valkoisista rypäleistä. Viiniä valmistetaan makeana, puolikuivana sekä kuivana versiona. Valkoinen portviini kannattaa viilentää ennen nauttimista.

Makea valkoinen portviini sopii makeiden jälkiruokien kuten suklaakohokkaan tai viinissä keitetyn päärynän oheen.

Portonic eli tonic-vedellä jatkettu kuiva valkoinen portviini on oiva aperitiivi.

Tutustu valikoimamme White-portviineihin

4. Vintage port

Vuosikertaportviini vintage port on portviinien kuningas. Vintage portit pullotetaan 2–3 vuoden tynnyrikypsytyksen jälkeen. Pullossa niitä voidaan kypsyttää jopa kymmeniä vuosia.

Ajan saatossa viiniin voi muodostua sakkaa, joka on hyvä poistaa ennen nauttimista. Pullo nostetaan vuorokaudeksi pystyyn, jolloin sakka laskeutuu pullon pohjalle. Viinin voi myös suodattaa kahvinsuodattimen tai dekantoimis­siivilän läpi.

Vuosikertaportviinit nautitaan perinteisesti voimakkaan sinihomejuuston kuten stiltonin kanssa.

LBV-portviinit ovat yhden vuosikerran portviinejä, joita kypsytetään tammitynnyreissä perinteistä vuosikertaportviiniä kauemmin, 4–6 vuotta, mutta pullossa korkeintaan 10 vuotta. Silloin maku pyöristyy. Viinissä ei ole sakkaa, sillä se suodatetaan ennen pullottamista.

LBV sopii nautittavaksi miedompien sinihomejuustojen ja suklaajälkiruokien kera.

Tutustu valikoimamme Vintage-portviineihin