Laadukkaat sulkimet – näin avattu viini säilyy

Jos viinipullon sisällöstä nautitaan vain osa, loppu on mukava säästää toiseen kertaan. Alkon valikoimassa on käteviä tarvikkeita, joiden avulla avatun viinin maku säilyy hyvänä.

Kun viinipullo on avattu, sen sisältö alkaa pikkuhiljaa hapettua ja viinin maku muuttuu. Jos viiniä kaadetaan kerralla vain lasi tai kaksi, ilman vaikutus kannattaakin minimoida.

Avatut viinipullot säilyvät muuttumattomina suunnilleen muutamia päiviä vaikkakin viinin paras laatu saattaa kadota jo yön yli säilytyksessä.

Yleisesti ottaen punaviini säilyy hieman paremmin kuin muut viinit. Avattu punaviini kannattaa säilyttää viileässä ja pimeässä, mieluiten jääkaapissa. Runsastanniiniset punaviinit säilyvät pidempään kuin vähätanniiniset.

Viinien hanapakkauksissa säilyvyys on muutamia viikkoja riippuen siitä, kuinka paljon juomaa pakkauksessa on jäljellä, kuinka tiivis pakkauksen korkki on ja kuinka paljon ilmaa pakkauksen sisään on päässyt.

Alkon myymälöiden ja verkkokaupan valikoimassa on toimivia vaihtoehtoja apuvälineiksi

Tyhjiöpumput poistavat viinipullosta ilman

Alko Tools Tyhjiöpumppu on laadukas apu viinin maun vaalimiseen. Sen mukana tulevat korkit sulkevat pullon tiiviisti, ja itse pumpun avulla pullosta voi poistaa ilmaa. Viinin aromit säilyvät yleensä hyvinä vähintään muutaman päivän ajan.

Pullon sisällön määrä vaikuttaa siihen, kuinka kauan viini säilyy maukkaana. Mitä enemmän viiniä on jäljellä, sitä vähemmän pulloon mahtuu ilmaa ja juoma pysyy kunnossa pidempään. Lisäksi viineissä on eroja, joten avatun viinin säilyvyys vaihtelee hieman tilanteen mukaan.

Sulkimet vaativaan makuun

Tyhjiöpumppujen lisäksi viinin sulkemiseen on tarjolla muitakin vaihtoehtoja.

AntiOx-viinistopperin idea perustuu aktiivihiilisuodattimeen, joka estää hapen vaikutuksen. Avattu viini pysyy AntiOxin ansiosta hyvänä useiden päivien, parhaimmillaan jopa kymmenen päivän ajan.

Tavalliset pullonsulkimet sopivat kuplimattomien viinien säilyttämiseen. Avatut samppanjat ja muut kuohuviinit säilyvät sen sijaan hyvinä aivan omien välineidensä avulla.

Alko Tools Samppanjapullonsulkija on tyylikäs ja tiivis suljin, joka säilyttää kuplat ja aromit muutaman päivän ajan.

Muista myös näppärät jäähdyttimet

Alkon valikoimassa on pullonsuljinten ohella lukuisa joukko muita juomatarvikkeita. Kesällä ajankohtaisia ovat esimerkiksi viinipullon jäähdyttimet.

Hauska Ice Bag -cooler on läpinäkyvä kassi, joka täytetään jäillä ja vedellä. Siitä on olemassa myös vihreällä sävytetty versio sekä isompi king-koko, johon mahtuu 1,5-litran magnumpullo tai pari tavallista pulloa.

Ice Bagissä pullo pysyy viileänä, joten viinin voi kantaa raikkaana piknikille, puutarhaan, parvekkeelle tai vaikka kesäkeittiöön. Se sopii myös lahjakassiksi, joka jää muistoksi tuliaispullon nauttimisen jälkeen.

Pakastimeen laitettava jäähdytin on niin ikään mainio apuväline juoman viilentämisessä. Cooleri säilyy pakastimessa käyttövalmiina, jäähdyttää pullon tai tölkin nopeasti ja vieläpä pitää juoman viileänä pitkään.

Alkon valikoimasta löytyvät lisäksi Orreforsin Jernverk-sarjan viinicooler yhdelle pullolle ja iso samppanjacooler.

Verkkokaupasta ja myymälöistä

Juomatarvikkeiden valikoima vaihtelee Alkon myymälöissä. Kunkin tuotteen saatavuuden voi tarkistaa sen oman tuotesivun kohdasta ’katso myymäläsaatavuus’.

Valikoiman kaikkia tuotteita voi ostaa myös Alkon verkkokaupasta. Sen kautta minkä tahansa pullonsulkimen, jäähdyttimen tai muun tarvikkeen saa toimitettuna omaan lähimyymälään.

Juttua varten on haastateltu Alkon oheistuotteiden tuotepäällikkö Kristiina Lilienkampfia.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto