Laadukkaat sulkimet – näin avattu viini säilyy

Jos viinipullon sisällöstä nautitaan vain osa, loppu on mukava säästää toiseen kertaan. Alkon valikoimassa on käteviä tarvikkeita, joiden avulla avatun viinin maku säilyy hyvänä.

Kun viinipullo on avattu, sen sisältö alkaa pikkuhiljaa hapettua ja viinin maku muuttuu. Jos viiniä kaadetaan kerralla vain lasi tai kaksi, ilman vaikutus kannattaakin minimoida. Alkon myymälöiden ja verkkokaupan valikoimassa on toimivia vaihtoehtoja apuvälineiksi.

Tyhjiöpumput poistavat viinipullosta ilman

Tyhjiöpumppu Concerto on laadukas apu viinin maun vaalimiseen. Sen mukana tulevat korkit sulkevat pullon tiiviisti, ja itse pumpun avulla pullosta voi poistaa ilmaa. Viinin aromit säilyvät yleensä hyvinä vähintään muutaman päivän ajan.

Tiiviitä korkkeja on saatavilla erikseenkin. Etiketti-tyhjiöpumpun korkit sopivat lisäkorkeiksi, ja niitä voi käyttää myös ilman pumppua silloin, kun avattua viiniä ei säilytetä kovin kauaa.

Pullon sisällön määrä vaikuttaa siihen, kuinka kauan viini säilyy maukkaana. Mitä enemmän viiniä on jäljellä, sitä vähemmän pulloon mahtuu ilmaa ja juoma pysyy kunnossa pidempään. Lisäksi viineissä on eroja, joten avatun viinin säilyvyys vaihtelee hieman tilanteen mukaan.

Sulkimet vaativaan makuun

Tyhjiöpumppujen lisäksi viinin sulkemiseen on tarjolla muitakin vaihtoehtoja.

AntiOx-viinistopperin idea perustuu aktiivihiilisuodattimeen, joka estää hapen vaikutuksen. Avattu viini pysyy AntiOxin ansiosta hyvänä useiden päivien, parhaimmillaan jopa kymmenen päivän ajan.

Vannoutunut viininharrastaja saattaa panostaa huippulaadukkaaseen Coravin-laitteeseen, jos haluaa maistaa arvoviinejä ja säilyttää niitä sen jälkeen. Coravinin ansiosta pulloa ei tarvitse avata, vaan viiniä otetaan korkin läpi ohuen neulan avulla haluttu määrä, ja vaje täytetään kaasulla. Laitteita näkee nykyisin maailmalla muun muassa tähtiravintoloissa ja viinibaareissa.

Kuohuville on omat sulkimensa

Tavalliset pullonsulkimet sopivat kuplimattomien viinien säilyttämiseen. Avatut samppanjat ja muut kuohuviinit säilyvät sen sijaan hyvinä aivan omien välineidensä avulla.

Kuohuviinipullon sulkija VacuVin on tyylikäs ja tiivis suljin, joka säilyttää kuplat ja aromit muutaman päivän ajan.

Etiketti-silikonistopperit ovat toinen erinomainen vaihtoehto. Patentoitu muotoilu ja silikonin tarttuvuus sulkevat kuohuviinipullon tiiviisti, mutta matala stopperi ei juuri lisää pullon korkeutta esimerkiksi jääkaapin ovessa.

Muista myös näppärät jäähdyttimet

Alkon valikoimassa on pullonsuljinten ohella lukuisa joukko muita juomatarvikkeita. Kesällä ajankohtaisia ovat esimerkiksi viinipullon jäähdyttimet.

Hauska Ice Bag -cooler on läpinäkyvä kassi, joka täytetään jäillä ja vedellä. Siitä on olemassa myös vihreällä sävytetty versio sekä isompi king-koko, johon mahtuu 1,5-litran magnumpullo tai pari tavallista pulloa.

Ice Bagissä pullo pysyy viileänä, joten viinin voi kantaa raikkaana piknikille, puutarhaan, parvekkeelle tai vaikka kesäkeittiöön. Se sopii myös lahjakassiksi, joka jää muistoksi tuliaispullon nauttimisen jälkeen.

Pakastimeen laitettavat jäähdyttimet ovat niin ikään mainio apuväline kesäjuoman viilentämisessä. Cooleri säilyy pakastimessa käyttövalmiina, jäähdyttää pullon nopeasti ja vieläpä pitää juoman viileänä pitkään. Alkon valikoimassa on kuohuviineille sopiva Etiketti-samppanjacooler, tavallisten viinipullojen Etiketti-viinicooler sekä olutpulloille ja -tölkeille sopiva olutcooler.

Verkkokaupasta ja myymälöistä

Juomatarvikkeiden valikoima vaihtelee Alkon myymälöissä. Kunkin tuotteen saatavuuden voi tarkistaa sen oman tuotesivun kohdasta ’katso myymäläsaatavuus’.

Valikoiman kaikkia tuotteita voi ostaa myös Alkon verkkokaupasta. Sen kautta minkä tahansa pullonsulkimen, jäähdyttimen tai muun tarvikkeen saa toimitettuna omaan lähimyymälään.

Juttua varten on haastateltu Alkon oheistuotteiden tuotepäällikkö Kristiina Lilienkampfia.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva iStockphoto