Ruokakuvaus puhelimella – näin onnistut

Upean näköisestä ruoka-annoksesta ja juomasta on tietenkin saatava hieno kuva jaettavaksi sosiaaliseen mediaan. Lue vinkit, miten kuvaat ruokaa puhelimen kameralla niin, että myös lopputulos näyttää upealta.

1. Hyödynnä luonnonvalo ja oikea suunta

Kun kuvaat ruokaa valoisan aikaan, hyödynnä luonnonvalo. Vie ruoka-annos ikkunan ääreen ja kuvaa annos siten, että ikkunasta tuleva valo valaisee sen joko sivusta tai suoraan takaa vastavalona. Sivu- tai vastavalo tuo esiin raaka-aineiden pintarakenteita ja annoksen muodot.

Keskimmäinen kuva: Ikkunan valo tulee kuvaajan selän takaa. Näin ruoka-annos näyttää tasaiselta ja kaksiulotteiselta. Ainoastaan eriväriset raaka-aineet muodostavat kuvaan sävyeroja.

Oikeanpuoleinen kuva: Ikkunan valo valaisee annoksen takaa. Vastavalo tuo esiin raaka-aineiden pintarakanteet ja muodot. Lisäksi kuvaan tulee sävyeroja valosta ja varjosta. Näin ruoka-annos näyttää kolmiulotteiselta.

2. Näin sommittelet ja tuot kuvaan jännitettä

Päätä, mikä on kuvan pääkohde, jota haluat korostaa. Sommittele kuvattava niin, että pääkohde korostuu ja muut kuva-alalla olevat elementit ovat toisarvoisia.

  1. Ruoka-annoksen tulisi olla kuvan pääkohde ja erottua. Vasemman puoleisessa kuvassa kohde jää epäselväksi, koska voimakaskuvioinen servietti vie päähuomion.

  2. Saat sommittelusta jännitteisemmän, jos asettelet kuvapinta-alalla olevat elementit viistoittain kuva-alan pysty- ja vaakalinjoihin nähden (kuva keskellä). Kun pöytälevyn pinta on kuvan vaakalinjan suuntainen, kuvasta tulee pysähtynyt.

  3. Kuvasta tulee mielenkiintoisempi, kun asettelet kuvattavaksi parittoman määrän ­asioita. Sijoita ne lähelle toisiaan, jotta ne näyttävät ryhmältä.

  4. Sommittele kuva-alalla olevat elementit eri etäisyyksille toisistaan, niin saat rytmiä ja elävyyttä kuvaan. Sama etäisyys tekee kuvasta staattisen.

  5. Mieti, onko kaikkien kuva-alalla olevien elementtien oltava kokonaan kuvassa näkyvissä vai voitko rajata osan pois? Rajaus kannattaa tehdä siten, että rajaa kunnolla osan pois (kuten viinilasi oikeanpuoleisessa kuvassa). Näin rajaus näyttää harkitulta.

Vinkki! Tee kuvastasi kolmiulotteinen siten, että asettelet kuvassa olevat asiat lomittain toistensa eteen ja taakse.

3. Tarkenna tärkeimpään kohtaan kuvassa ja tee kuvastasi riittävän vaalea 

Näin tarkennat kuvan ja muutat valotuksen vaaleammaksi tai tummemmaksi:

  1. Valitse ruoka-annoksesta se kohta, jonka haluat tarkaksi. Valitse tärkein tai hienoin kohta!

  2. Paina puhelimen näyttöä sormella pitkään siitä kohdasta, johon haluat kuvan tarkentaa. Kun olet painanut riittävän pitkään, näyttöön ilmestyy tieto, että kuvan tarkennus ja valotus on lukittu (kuvaesimerkki iPhonesta). Jos et saa tarkennusta lukittua, kohde saattaa olla liian lähellä eikä puhelin pysty tarkentamaan.

  3. Näytössä näkyy nyt (iPhonessa) aurinko-symboli, jolla voit muuttaa valotusta. Kun siirrät aurinko-kuvaketta sormella ylöspäin, kuva vaalenee. Kun siirrät sitä sormella alaspäin, kuva tummenee.

  4. Kun olet lukinnut tarkennuksen, et voi enää liikuttaa puhelinta lähemmäs tai kauemmas kuvauskohteesta, koska muuten tarkennuskohta muuttuu. Voit kuitenkin liikuttaa puhelinta sivusuunnassa, jos haluat vielä muuttaa kuvan sommittelua.

Keskimmäinen kuva on vain tarkennettu haluttuun kohtaan ohjeessa kuvatulla tavalla.

Oikeanpuoleisessa kuvassa on valotusta muutettu vaaleammaksi.

Vinkki! Jos innostut kuvankäsittelystä, voit ladata puhelimeesi Snapseed-ohjelman, joka on ilmainen ja ladattavissa eri käyttöjärjestelmiin.

4. Näin kuvaat, jos luonnonvaloa ei ole 

Kattolamppu valaisee usein tilan suoraan ylhäältä tai tila voi olla muuten hämärä, jolloin kuvaan ei tahdo saada valoa. Jos lähelläsi on jokin valonlähde, käytä sitä. Voit esimerkiksi hyödyntää toisen puhelimen taskulamppua (Flashlight-sovellus).

Vasemmanpuoleisessa kuvassa ei ole käytetty mitään lisävalonlähdettä. Tilan valaisee ainoastaan kattovalaisin. 

Oikeanpuoleisessa kuvassa on käytetty erillistä lisävalonlähdettä, jolla ruoka-annos on valaistu sivusta aivan kuin aiemmassa esimerkissä käytettiin ikkunan valoa.

Alla olevissa kuvissa on käytetty erillistä lisävalonlähdettä, jolla ruoka-annos on valaistu sivusta aivan kuin aiemmassa esimerkissä käytettiin ikkunan valoa. Läikikäs valo saadaan valaisemalla annos viinilasin läpi.

Kuvausvinkit ja kuvat Tiina Puputti, valokuvakouluttaja, Ruoka-annos Jani Pesola