Samppanjaa on monessa pullokoossa, myös jättikokoisissa

Samppanjaa ja muita kuohuviinejä on saatavilla monen eri koon pulloissa. Isot pullot ovat näyttävä juhlien avaus tai uniikki lahja.

Alkon valikoimassa on kuohuviinejä monipuolisesti muissakin kuin tavanomaisissa 0,75-litran pulloissa.

Pienemmät pullokoot ovat käteviä, kun porukkakin on pieni. Niihin lukeutuvat 0,2-litran pullot, joista riittää juuri malja kahdelle, sekä puolikkaat 0,375-litran pullot, joista voi kaataa lasillisen kolmannellekin nautiskelijalle.

Kun juhla ja seurue ovat isoja, voi harkita normaalia suurempia pullokokoja.

Magnum on ihanteellinen viinin laadulle

Magnum on yleisin tavallista isommista samppanjan ja kuohuviinin pullokoista. Se on kokonsa puolesta näyttävä, mutta kuitenkin vielä melko kätevä viilentää ja käsitellä. Lasillisia siitä saa 12–15.

Magnumin 1,5-litran kokoa pidetään ihanteellisena samppanjan laadun ja kypsymisen kannalta. Sen kaula on näet saman kokoinen kuin tavallisessa pullossa, joten isompi viinimäärä on suhteellisesti vähemmän kontaktissa hapen kanssa.

Samppanjan pulloissa tapahtuva toinen käyminen kestää magnumissa tavallista pidempään, mitä pidetään laatua kohottavana tekijänä. Myös kypsyminen kellarissa kestää kauemmin, joten magnumit sopivat erityisen hyvin säilytettäviksi.

Vaikuttavat isot pullokoot: Jeroboam, Rehoboam, Mathusalem, Salmanazar, Balthazar, Nebuchadnezzar ja Salomon

Oikein suuressa juhlassa voi avata magnumiakin isomman pullon. Niitä ovat esimerkiksi 3-litran Jeroboam, 4,5-litran Rehoboam, 6-litran Mathusalem, 9-litran Salmanazar, 12-litran Balthazar, 15-litran Nebuchadnezzar ja 18-litran Salomon. Onpa Alkon kautta myyty joskus jopa 30-litran samppanjapullo.

Nimensä magnumia suuremmat pullot ovat saaneet vanhan testamentin kuninkailta. Perinteen alkuperä on hämärän peitossa, mutta ainakin nimet kuulostavat juhlallisilta. Niiden kirjoitusasut vaihtelevat viinitalojen välillä.

Isot pullokoot sopivat esimerkiksi tyylikkääksi juhlien avaukseksi, sillä jo 3-litran Jeroboam lisää tilanteen ainutlaatuisuuden tunnelmaa. Iso pullo on myös hyvä lahja, jota ei voi olla huomaamatta.

Samppanjat ja muut perinteisen menetelmän kuohuviinit tulevat yleensä myyntiin siinä samassa pullossa, jossa ne ovat saaneet kuplat toisessa käymisessä. Magnumia isommat pullokoot ovat poikkeus, sillä ne täytetään useimmiten tilausten mukaan pienemmistä pulloista. Tuottajakohtaisia poikkeuksia toki on.

Magnumia isompia pulloja ei pidetä samalla tapaa ihanteellisena kuohuviinin kypsymisen kannalta, joten ne kannattaa hankkia erikseen tiettyä tärkeää päivää varten. Viinin nauttimisen jälkeen tyhjästä pullosta saa viinillisen koriste-esineen, esimerkiksi lampunjalan.

Ison samppanjapullon viilentäminen ja kaataminen vaativat suunnittelua

Kun samppanjapullon koko kasvaa, sen käsittely muuttuu tavallista vaikeammaksi. Jo 3-liran Jeroboam vaatii kaatajaltaan voimaa, ja vielä isompien kanssa saatetaan tarvita useampikin ihminen pulloa käsittelemään. Jotkut nikkaroivat erityisen isoille jättipulloille jopa kaato- ja kuljetustelineitä, jotka helpottavat toimenpidettä.

Kun pullo on iso ja painava, kaatamisen tähtäys vaikeutuu. Lasien muotoon kannattaa kiinnittää huomiota, sillä kaikista kapeasuisimpiin kaadettaessa voi tulla hävikkiä. Joskus viini tarjoillaan karahvin kautta, mutta silloin kaataminen menettää näyttävyyttään.

Ison pullon viilentäminen on oma lukunsa. Suomen talvessa se hoituu ulkosalla, mutta kesällä tarvitaan iso pesusoikko tai saavi. Se kannattaa täyttää kylmän veden lisäksi isoilla jääpaloilla, jotka voi jäädyttää vaikka pakasterasioihin tai tyhjiin maitotölkkeihin.

Iso pullo jäähtyy hitaammin kuin tavallinen 0,75 litran pullo, joka viilenee vesi-jääseoksessa 15–20 minuutissa. Magnumin jäähtyminen kestää ainakin puoli tuntia, isompien vielä kauemmin. Kuohujuoman voi viilentää mieluummin jopa liian kylmäksi, sillä se ehtii lämmetä juhlavan kaatamisen ja tarjoilun aikana.

Juttua varten on haastateltu Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkunaa.

Teksti Lasse Pakarinen, kuva Otavamedia