Lahjaviinille upea ateria

Saitko lahjaksi laatuviiniä? Yhdistä hieno juoma hyvään ateriaan ja kokkaa viinin kumppaniksi herkullisia makuja.

Lahjaviinejä ostetaan edelleen eniten vanhasta maailmasta eli Euroopasta. Punainen Bordeaux on lahjaviinien ikisuosikki. Se kertoo siitä, että laatumielikuva on vieläkin vahva vanhan mantereen perinteisissä viinimaissa, ja uusi maailma yhdistetään hyvään hinta-laatusuhteeseen, mutkattomuuteen ja maukkauteen.

Myynnissä olevat vuosikerrat Bordeaux'sta ovat niin nuoria, että jos ne haluaa nauttia heti, ruoassa pitää olla proteiineja viinin tiukkoja tanniineja leikkaamassa. Eli punaviinin kera tarjottavaksi sopivat paistoasteeltaan medium- tai medium-rare liha ja kovat, kypsytetyt juustot.

Pinot noir + ankka

Uuden maailman pinot noirit ovat trendikkäitä lahjaviinejä. Tyylikäs kumppani Uuden-Seelannin viinille on ankanrinta, joka on mainettaan mutkattomampi valmistaa.

Pinot noirin kirsikkainen aromi korostuu, kun paistetun ankanrinnan kastikkeeseen sommitellaan samoja punaisia luumarjoja.

Rioja + possu

Rioja on karistanut vauhdilla hieman pölyistä mielikuvaansa ja pärjää maailmallakin hienosti. Erilaiset padat ja nyhtölihat ovat omiaan kypsän viinin kanssa.

Kokeile trendikästä, rapeaksi paistettua possun kylkipalaa eli pork bellyä, joka valmistetaan sunnuntaipaistin tyyliin, kokonaisena palana pitkään uunissa paistaen.

Chablis + simpukat

Laadukas chablis on valkoviinien klassikko. Lahjaviinien ykkösalueita ovatkin Ranskan Chablis, ydin-Bourgogne ja Alsace. Chablis on kiistattoman täydellinen seuralainen äyriäisille.

Kampasimpukoiden pintaan tehdään yrteistä, parmesaanista ja japanilaisista panko-leipämuruista kepeän rapsakka huntu. Uudenlainen pikkuherkku toimii vaikka cocktail-palana.

Amarone + risotto

Amaronet ovat tuhdin täyteläisiä viinejä, joita annetaan usein lahjaksi. Jos haluat tarjota Amaronen kanssa lihaa, se saa olla voimakasta. Viinit viihtyvät myös kovien, kypsytettyjen juustojen kumppaneina.

Huippukokki Jean-Georges Vongerichten yhdistää tämän viinin ennakkoluulottomasti syksyiseen risottoon, jonka juju on viinissä muhitetut sienet.

Samppanja + kana

Saitko merkkipäivän kunniaksi vuosikerta- tai luksussamppanjaa? Sen kanssa sopivat täydellisesti hienostuneet maut mereltä eli osterit, hummerit ja tyylikkäät kalaruoat.

Rustiikimpi, vaikkei suinkaan vähäisempi, makupari löytyy Bressen kanasta tai muusta vapaana kasvaneesta siivekkäästä. Samassa vuoassa kypsyvät näppärästi myös fenkolit ja uuden sadon perunat.