Antipasti

Italialainen ateria alkaa antipasteilla eli alkupaloilla. Antipastien kirjo on laaja, sillä tarjottavat ruoat vaihtelevat maakunnittain. Niille kannattaa valita melko kevyt ja raikas juoma, joka sopii monipuolisiin makuihin.

Tyypillisiä antipasteja ovat ilmakuivattu kinkku, salami, marinoidut äyriäiset, artisokansydämet, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit, juustot, frittata-munakkaasta leikatut palat sekä hedelmät, esimerkiksi meloninpalat.

Tarjolla voi olla myös esimerkiksi päällystettyjä bruschetta- tai crostini-leipiä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Vaihtelevien, maultaan keskimäärin melko kevyiden antipastien seuraan sopii italialainen hedelmäinen ja melko kevyt valkoviini. Hedelmäisyys sopii niin alkupalojen suolaisuuden kuin makeiden elementtien seuraan. Sopivia vaihtoehtoja löytyy etenkin makutyypistä pirteä ja hedelmäinen. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi soave sekä Pinot Grigio -lajikkeen viinit.

Myös kuiva italialainen kuohuviini käy mainiosti, sillä kuohuvuus lisää viinin raikkautta ja edelleen sopivuutta monipuolisten makujen seuraan. Valitse esimerkiksi hedelmäinen prosecco tai perinteisellä kuohuviinimenetelmällä valmistettu franciacorta.

Raikas ja hedelmäinen kuiva roseeviini on oiva vaihtoehto esimerkiksi silloin, kun antipasteilla herkutellaan piknikillä.

Halutessasi voit valita myös kevyehkön punaviinin, ota esimerkiksi marjaisa ja raikas italialainen viini.

Antipastien seuraan sopii myös vaalea olut, joka on viinivalintojen tapaan kevyt ja raikas. Valitse vaikka lagerpils tai vehnäolut.