Meze

Mezet ovat Turkin, Kyproksen, Kreikan, Libanonin ja monen muun itäisen Välimeren maan alkupaloja. Mezelajitelman voi nauttia myös pääruoaksi, ja juhlissa mezet sopivat hyvin buffetpöytään.

Mezetarjoiluun kuuluu usein sekä kylmiä että kuumia alkupaloja.

Tarjolla voi olla esimerkiksi viininlehtikääryleitä, falafelpyöryköitä, pieniä piiraita, marinoituja kasviksia ja feta- tai halloumijuustoa. Mukana on yleensä myös salaatteja, joissa on usein käytetty kasvisten seurana bulguria tai kuskusia.

Mezepöytään kuuluvat myös erilaiset dippikastikkeet kuten hummus (kikhernetahna), tsatsiki (jogurtti-kurkkukastike), taramasalata (turskanmätiä kastikkeessa) ja fava (paputahna). Ne nautitaan pitaleivän kanssa.

Juomasuositus
Meze

Mezetarjoilun tyyliin sopii vaalea ja melko kevyt olut, joka on monipuolisen pöydän raikastava pari. Valitse esimerkiksi lager tai pils.

Viineissä kannattaa painottaa mukautuvia, suhteellisen kevyitä ja hedelmäisiä viinejä. Valkoviineistä käyvät siksi etenkin pirteät ja hedelmäiset. Ruokien henkeen sopivat tietenkin myös Kreikan ja Libanonin valkoviinit. Hedelmäinen ja raikas kuiva roseeviini on sekin toimiva vaihtoehto.

Libanonin aurinkoiset mezet

Libanonissa ruokailu alkaa meze-alkupalapöydästä. Herkulliset ja täyttävät leivän kanssa nautittavat tahnat, salaatit ja oliivit käyvät alkuruoasta tai niistä saa kokonaisen aterian. Nämä mezet sopivat myös kasvissyöjän listalle.

Kolmen tahnan kimara

Pyöräytä pöytään kolmen tahnan kimara tai valitse oma suosikkisi: kikherneinen hummus, tsatsikin sukulaissielu minttu-kurkku-jogurttidippi ja munakoisosta surautettu baba ganoush.