Tapas

Tapakset ovat espanjalaisia pikkupaloja, joista on tullut suosittuja ympäri maailman. Espanjassa niitä syödään lounaaksi tai tapasbaarissa juoman parina. Tapakset sopivat myös aterian alkuruoaksi tai aperitiivin seuraan.

Espanjankielessä sana tapa tarkoittaa kantta. Lasin päälle laitettu pikkupala suojasi ennen sisältöä kärpäsiltä.

Tapakset voivat olla melkein mitä tahansa espanjalaishenkistä syötävää. Usein herkut on koottu pienten leipäviipaleiden päälle.

Suosittuja tapaksia ovat esimerkiksi oliivit, pähkinät, manchegojuusto, ilmakuivattu serranokinkku, chorizomakkara, marinoidut sienet, lihapyörykät, erilaiset äyriäiset sekä tortilla eli espanjalainen munakas.

Juomasuositus
Tapakset

Kuiva tai kuivahko sherry on tapasten alkuperäinen kumppani. Väkevöity viini mukautuu pikkupalojen usein suolaisiin makuihin. Myös kuiva cava-kuohuviini on klassinen valinta, jonka hedelmäisyys ja kupliva raikkaus edistää yhdistelmän toimivuutta.

Oluista suolaisten, vaihtelevanmakuisten tapasten kanssa sopivat etenkin vaaleat, raikastavat ja melko kevyet lager ja pils. Espanjalaiseen iltaan voit valita tietysti espanjalaisen oluen. Myös kuiva siideri on toimiva vaihtoehto.

Valkoviineistä tapasten pariksi käyvät etenkin espanjalaiset pirteät ja hedelmäiset tai vivahteikkaat ja ryhdikkäät viinit. Niissä on monipuolisten makujen pariksi sopivaa hedelmäisyyttä.

Jos haluat lasiin punaviiniä, valitse pehmeän hedelmäinen viini, joka ei ole liian runsas. Ota esimerkiksi espanjalainen keskitäyteläinen mehevä ja hilloinen punaviini.