Aperitiivit

Ennen ateriaa tarjottava aperitiivi herättää ruokahalun ja virittää tunnelmaan. Hyvä aperitiivi on mieto, raikas ja kuiva.

Sana aperitiivi tulee latinankielisestä sanasta aperire eli avata. Tästä sanasta juontuu myös ranskankielinen sana apéritif ja italiankielinen aperitivo. Aperitiivin maku on yleensä raikas ja melko mieto, sillä juoma ei saa turruttaa makuaistia tai tuntua täyttävältä.

KUOHUVIINI on yleisin aperitiivi. Kuiva kuohuviini on aterian juhlava aloitus, joka sopii hyvin myös onnittelumaljaksi. Myös puolikuiva kuohuviini käy, ja se saattaa olla monille helpommin lähestyttävä kuin kuiva viini.

VALKOVIINI on toinen hyvä vaihtoehto. Laseihin voi kaataa myös samaa viiniä, jota nautitaan myöhemmin ruoan kanssa. Aperitiiviksi käyvät etenkin pirteät ja hedelmäisetvivahteikkaat ja ryhdikkäät sekä pehmeät ja kepeät valkoviinit.

ROSEEVIINI sopii aperitiiviksi etenkin kesällä, valitse esimerkiksi kuiva tai puolikuiva roseeviini. Sen nauttimista voit jatkaa kesäisten alkuruokien, esimerkiksi salaattien, kanssa.

KUIVA VÄKEVÖITY VIINI on klassinen aperitiivijuoma. Perinteisin valinta on kuiva sherry, mutta myös esimerkiksi kuiva madeira sopii hyvin.

PORTVIINI on suosittu aperitiivi Ranskassa, vaikka makeat punaiset portviinit ovatkin aperitiiviksi raskaita. Vaalea white-tyypin portviini on turvallisempi valinta etenkin, jos se on kuiva. Voit myös pidentää valkoisen portin tonicvedellä drinkiksi.

VERMUTTI  on maustettu väkevöity viini, jotka kuuluu monen cocktailin aineisosiin. Etenkin kuiva tai kuivahko vermutti sopii aperitiiviksi myös sellaisenaan, kenties jäiden ja sitruunankuoresta leikatun palan kanssa.

OLUT on mainio aperitiivi. Myös sen valintaan pätee, että juoman kannattaa olla melko mieto ja raikas. Siksi alkujuomaksi sopivat etenkin lageritpilsit ja vehnäoluet.

Vinkki!
Kuohuviinistä voi tehdä myös aperitiividrinkin mittaamalla lasien pohjalle 1–2 cl likööriä.

Klassisin yhdistelmä on Kir Royal, joka syntyy mustaherukkalikööristä ja kuohuviinistä.