Euroopan ulkopuolisia keittiöitä

Euroopan ulkopuolisten keittiöiden herkut kuuluvat nykyään ruokakulttuuriin myös Suomessa. Maut ovat moninaisia, mutta usein eksoottisia ruokia yhdistää runsas mausteisuus, jopa tulisuus. Erityisen mausteisten makujen kanssa toimii parhaiten kevyt ja raikas juoma.

Juomasuositus
Euroopan ulkopuoliset keittiöt

Chilin tulisuus on maku, johon moni suomalainenkin on jo tottunut hyvin. Se ei siksi välttämättä vaikuta juomavalintaan, mutta erityisen runsaana tulisuus kaipaa vastaparikseen raikasta juomaa.

Vaalea lagerolut on usein paras valinta tulisen ruoan seuraan.

Myös viini voi olla mausteisen ruoan kevyt vastapari. Valitse esimerkiksi pirteä ja hedelmäinen valkoviini, joka voi hyvin olla puolikuiva eli pienen sokerimäärän pyöristämä. Lasiin käy myös lempeä ja makeahko -makutyypin valkoviini, jonka pehmeys ja makeus taltuttaa ruoan tulisuutta. Valitse vaikka makutyypin viini, johon on käytetty aromeiltaan mausteista Gewürztraminer-lajiketta.

Myös kuiva tai puolikuiva roseeviini sopii mausteisen ruoan raikkaaksi pariksi.

Mausteisen ruoan punaviinin kannattaa olla pehmeä. Joidenkin punaviinien kovat tanniinit eivät näet toimi tulisuuden kanssa. Valitse esimerkiksi kevyt marjaisa ja raikas punaviini, pehmeä ja hedelmäinen punaviini tai niitä hieman tukevampi mehevä ja hilloinen punaviini.

Kaikki Euroopan ulkopuoliset ruokalajit eivät ole mausteisia. Kun ruoka maistuu etupäässä pääraaka-aineeltaan, voit valita sille samanlaisen juoman kuin mitä tämän oppaan muissa luvuissa on suositeltu.