Juustot

Ranskalaiset sanovat, että juusto saa viinin laulamaan. Juusto ja viini ovatkin mainio pari, ja moni paikallinen yhdistelmä on vakiintunut klassikko. Myös aromikas olut sopii juuston saattelijaksi.

Juomasuositus
Juustot

Juustojen parhaat viiniparit vaihtelevat. Miedot, tuoreet ja vaaleat juustot viihtyvät valkoviinin kanssa, esimerkiksi vivahteikkaan ja ryhdikkään. Valkoviini on paras pari myös monille juustosta valmistetuille ruoille.

Koville ja kypsille juustoille sopii usein punaviini, esimerkiksi vivahteikas ja kehittynyt.

Erittäin vahvat ja suolaiset juustot kaipaavat vastaparikseen makeaa viiniä. Esimerkiksi sinihomejuuston kanssa tarjotaan klassisesti makeaa jälkiruokaviiniä. Myös portviini sopii vahvojen ja suolaisten juustojen seuraan.

Klassisella pitkän kaavan aterialla juusto tai juustot nautitaan pääruoan jälkeen ennen makeaa jälkiruokaa. Silloin juomaksi sopii joko pää- tai jälkiruoan viini, jolle voi sovittaa juomaan sopivan juuston.

Monia erilaisia juustoja käsittävän juustotarjottimen kanssa toimii portviini, joka luontuu lähes kaikkien juustojen pariksi – ehkä kaikista miedoimpia ja tuoreimpia lukuun ottamatta. Halutessasi voit valita myös punaviinin, esimerkiksi vivahteikkaan ja kehittyneen.  

Oluista juustojen seuraan sopivat hienosti esimerkiksi aromikkaat alet. Mietojen, vaaleiden ja kermaisten juustojen kanssa toimii hyvin myös vehnäolut.