Hauki

Hauki on maultaan mieto, valkolihainen kala, joka elää laajalla alueella Euroopan, Amerikan ja Aasian vesissä. Haukiruoat ovat usein suhteellisen miedon makuisia, joten myös juomat saavat olla melko kevyitä ja raikkaita.

Juomasuositus
Juomasuositus
Keitetyn, paistetun tai uunissa valmistetun hauen kanssa käyvät etenkin pirteät ja hedelmäiset valkoviinit, joiden kevyehkö ja raikas maku saattelee hyvin ruokalajien keveitä makuja. Valitse vaikka makutyypin chardonnay-, pinot grigio- tai rieslingviini.

Haukiruokien oluiksi käyvät etenkin vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet lager ja pils.

Hiillostetun tai savustetun hauen juomaksi sopii myös runsaampi valkoviini, esimerkiksi aromikas Pinot Gris -lajikkeen viini.

Haukipyörykät eli quenellet ovat arvostettu herkku Ranskassa etenkin Lyonin seudulla. Niiden seuraan voit valita klassisesti Bourgognen alueen pirteän ja hedelmäisen tai vivahteikkaan ja ryhdikkään valkoviinin.

Piparjuurihauki ja juustoinen hauki à la Homburg ovat maultaan muita haukiruokia voimakkaampia. Niiden kanssa voit kokeilla myös suhteellisen kevyttä marjaisaa ja raikasta punaviiniä, valitse esimerkiksi pinot noir tai saksalainen punaviini.