Kuha

Kuha kuuluu Suomen hienoimpiin ruokakaloihin. Se ei kuitenkaan ole vain kotimainen erikoisuus, sillä kuhaa esiintyy laajasti maailman vesissä. Se valmistetaan yleensä paistamalla, uunissa tai valkoviiniliemessä keittämällä.

Juomasuositus
Juomasuositus
Kuhaviineiksi sopivat etenkin vivahteikkaat ja ryhdikkäät valkoviinit, joissa on maukkaan, vaalean kalan seuraan sopivaa ryhtiä ja riittävää aromikkuutta. Valitse esimerkiksi makutyypin Chardonnay- tai Riesling-lajikkeen viini, joissa on kuhan seuraan sopivaa hienostunutta raikkautta. Samoin vaikka pinot blanc ja grüner veltliner toimivat hyvin.

Olueksi kannattaa valita vaalea, raikas ja melko kevyt olut eli esimerkiksi lager, pils tai vehnäolut.

Etenkin keittämällä valmistetun kuhan aromimaailmaan sopii myös sauvignon blanc esimerkiksi Ranskan Loiresta tai Uudesta-Seelannista. Lajikkeen tuore yrttisyys saattelee hyvin kevyempiä kuharuokia.

Ranskan Bordeaux'ssa kala keitetään punaviinissä, jolloin tyyliin sopii keskitäyteläinen Bordeaux'n alueen punaviini.

Kuhaceviche eli limellä tai sitruunalla marinoitu kuutioitu kuha sopii tarjottavaksi esimerkiksi chileläisen tai argentiinalaisen sauvignon blancin  kanssa. Viini tulee ruokalajin kotikonnuilta Etelä-Amerikasta ja sen maussa on usein vastaavaa sitruksisuutta. Olutlasiin sopii vaikka belgialainen vehnäolut, jossa siinäkin on usein sitrusaromia.