Turska

Eri turskalajit ovat kookkaita, vaalealihaisia ja melko neutraalin makuisia kaloja. Ne kuitenkin valmistetaan usein ruoaksi niin, että reseptissä on mukana reilusti makua antavia aineksia. Myös juoma saa siksi olla runsas.

Turskakannat ovat valitettavasti vähentyneet, mutta niitä yritetään elvyttää kalastusta rajoittamalla.

Kuva:123RF


Juomasuositus
Juomasuositus
Resepti vaikuttaa turskaviinin valintaan olennaisesti. Kalan seuraan voi käydä esimerkiksi vivahteikas ja ryhdikäs valkoviini, jossa on moneen turskaruokaan sopivaa aromikkuutta ja happojen raikkautta. Myös runsas ja paahteinen valkoviini voi olla paikallaan hyvin runsaiden ruokalajien kanssa.

Valitse esimerkiksi edellä mainittujen makutyyppien chardonnay, riesling tai espanjalainen tai portugalilainen valkoviini.   

Kun mukana on vaikka tomaattia, paprikaa tai oliiveja, ruoan makuun saattaa sopia välimerelliseen tyyliin myös kuiva roseeviini.

Jos turska on paistettu, myös kevyehkö marjaisa ja raikas punaviini on usein toimiva vaihtoehto. Valitse esimerkiksi beaujolais tai marjaisa ja raikas chianti. Viini kannattaa tarjota hieman viilennettynä.

Oluista sopivat etenkin vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet tyypit eli esimerkiksi lager, pils ja vehnäolut.

Brandade de morue on Languedocin ja Provencen seutujen suolaturskasta, maidosta ja oliiviöljystä valmistettu kalamuhennos, jonka kanssa lasiin sopii hedelmäinen ja suhteellisen kevyt valkoviini. Valitse esimerkiksi Languedoc-Roussillonin chardonnay tai Loiren alueen muscadet.

Lipeäkala on kuivatusta turskasta valmistettu perinneruoka, jolle on vaikea valita viiniä. Ruokaan kuin ruokaan sopeutuva lagerolut onkin turvallisin valinta. Jos haluat valkoviinin, kokeile esimerkiksi kukkaisen aromikkaan Viognier-lajikkeen viiniä. Norjassa ja Ruotsissa lipeäkalan kanssa tarjotaan punaviiniä, esimerkiksi kevyttä beaujolais'ta tai jopa Bordeaux'n alueen punaviinejä, joista keskitäyteläiset taitavat olla turvallisin valinta.

Fish and chips on englantilainen klassikkoruoka, joka koostuu paneroidusta ja friteeratusta kalasta sekä ranskanperunoista. Sen kanssa tyyliin sopii englantilainen aleolut.