Kasvikset ja sienet

Kasviksia pidettiin ennen viinin kannalta hankalina raaka-aineina. Aivan turhaan, sillä myös kasvisruoille löytyy sopivia juomia. Avainsanoja ovat keveys, raikkaus ja hedelmäisyys, jotka tasapainottavat kasvisten tuoreita ja usein makeaan vivahtavia makuja.

Juomasuositus
Kasvikset ja sienet

Useimpien salaattien ja kasvisruokien makuun sopii kuiva, kevyehkö valkoviini pirteä ja hedelmäinen- tai pehmeä ja kepeä -makutyypistä.

Erityisen aromikkaiden kasvisten kuten parsan kanssa kannattaa harkita myös vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin aromaattisia viinejä. Makutyypin raikastava ryhdikkyys voi olla paikallaan myös silloin, kun lautasella on rasvainen voikastike tai ruoka on kuorrutettu juustolla.  

Myös hedelmäinen kuiva roseeviini sopii useimpien kasvisruokien seuraan. Rosee on yleinen viini esimerkiksi Etelä-Ranskassa, joten se yhdistyy luontevasti välimerellisen yrttisiin kasvisruokiin. 

Kasvisruokien olutpareina viihtyvät ennen kaikkea vaaleat, raikkaat ja suhteellisen kevyet vehnäolutlager ja pils.

Kasvikset voi valmistaa monella tavalla, mikä vaikuttaa ratkaisevasti juomavalintaan. Grillaaminen, paistaminen tai juustolla gratinoiminen voimistaa makua, joten voit halutessasi tarjota myös tukevampaa juomaa. Lasiin voikin sopia myös punaviini etenkin, jos se edustaa suhteellisen kevyitä makutyyppejä marjaisa ja raikas tai pehmeä ja hedelmäinen.

Oluista runsasmakuisten kasvisruokien kanssa kannataa harkita vaikka aromikasta alea.