Lammas

Maukkaan lampaanlihan voi valmistaa monella tavalla. Runsaanmakuiselle lihalle kannattaa valita vastaavan täyteläisiä juomia. Karitsanliha on aavistuksen lammasta miedomman makuista, mutta juomavalinnat voivat olla samanlaisia. 

Juomasuositus
Lammas & juoma: yleisvinkit lampaan ja juoman liittoon

Etenkin paistettu tai grillattu lampaanliha on melko voimakkaan makuista, joten sen seuraan voi valita rotevan ja voimakkaan punaviinin.

Myös vivahteikas ja kehittynyt- sekä mehevä ja hilloinen -makutyyppien pehmeämmät viinit toimivat usein. Ne ovat paikallaan esimerkiksi pehmeän aromikkaiksi haudutettujen lammasruokien parina.

Alkoholittomana vaihtoehtona toimii mehevä & hilloinen makutyypin keskitäyteläinen alkoholiton punaviini.

Myös lammasoluet voivat olla täyteläisiä. Valitse lampaan seuraan esimerkiksi tumma lager, vahva lager tai ale, esimerkiksi india pale ale.

Katso viinisuositukset eri tavoilla valmistetulle lammasruoille

Kypsä lampaanpaisti ja lampaanviulu

  • Riojalainen vivahteikas ja kehittynyt reserva on klassinen valinta kypsälle lampaanlihalle. Viinin hedelmäisyys pehmentää yrttien katkeruutta ja raikas hapokkuus keventää rasvaisuutta.
  • Etelä-Rhônen klassikkoviini kypsälle lampaalle on Châteauneuf-du-Pape jonka runsas ja muheva makumaailma maistuu monelle.
  • Viognierista valmistettu valkoviini sopii upeasti rosmariinilla ryyditetylle lampaanpaistille. Viognierin pyöreä suutuntuma ja kypsien hedelmien aromimaailmaa saa paistin yrtit laulamaan!

Punaiseksi jätetty lampaanpaisti

  • Punaiseksi jätetty lampaan paahtopaisti saa oivallista seuraa Bordeaux'n alueen punaviinistä. Hieman napakammat tanniinit kesyyntyvät punaisen lihan seurassa ja tuovat esiin lampaan herkullista, hieman riistamaista aromikkuutta. Bordeaux'n punaviineille tyypillinen mehevä mustaherukkaisuus sopii upeasti lampaanpaistille.
Punaiseksi jätetty lampaanliha saa oivallista seuraa Bordeauxin alueen punaviinistä.

Herkkä karitsa

Grilllattu tai savustettu lammas